Catastrofa aviatică a Airbus-ului 321-200 rus, care transporta 224 de pasageri, a intervenit la numai 23 de minute după decolarea cursei charter a companiei „Metrojet” de la aeroportul stațiunii egiptene Sharm el-Sheik, de la Marea Roșie, cu destinația St. Petersburg.
Avionul a dispărut de pe radare, la scurtă vreme după ce atinsese aproape înălțimea de croazieră și, după cum au precizat autoritățile egiptene unui corespondent al agenției Reuters, avionul a pierdut rapid altitudine, prăbușindu-se „în manieră verticală”, într-o zonă montană din nordul peninsulei Sinai.
După spusele unui ofițer de securitate egipteană ajuns la locul tragediei, citat de Reuters, „o mulțime de morți se află pe pămînt, mulți încă atașați de scaunele lor. Avionul s-a rupt în două, o mică parte a cozii care a ars, și o parte mai mare prăbușită pe fața unei stînci. Am extras cel puțin o sută de corpuri, iar în interior mai sînt altele” – a afirmat ofițerul, care a cerut să i se păstreze anonimatul.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-o declarație publicată pe siteul Aamaq, un soi de agenție de știri semi-oficială a Statului Islamic, o grupare militantă afiliată Statului Islamic din Egipt, Provincia Sinai, afirmă că ea ar fi autoarea prăbușirii avionului, „ca răspuns la loviturile aeriene ruse ce au ucis sute de musulmani pe teritoriul sirian”. Ministerul Transporturilor din Rusia a reacționat imediat, ministrul Maxim Sokolov spunînd agenției Interfax că pretenția Statului Islamic „nu poate fi considerată reală”.
Sursele de securitate egiptene afirmă și ele că nu ar exista nici un indiciu că Airbus-ul ar fi fost doborît de o rachetă sau urmare a unei explozii în interior. Cauza mai probabilă a accidentului este considerată o avarie de ordin tehnic, care l-ar fi făcut, de altfel, pe pilot să ceară permisiunea de a ateriza de urgență pe un aeroport egiptean din Sinai.
Pe de altă parte, zone ale peninsulei Sinai sînt de mai multă vreme sub controlul unor insurgenți apropiați de organizația Statul Islamic, iar în incidente precedente ei au ucis sute de militari și membri ai poliției egiptene, atacînd și o serie de obiective occidentale. Site-urile Internet ale Statului Islamic au reclamat și în trecut responsabilitatea pentru diverse acțiuni teroriste, fără a exista certitudinea - se notează într-o depeșă a agenției Reuters – că ele le pot fi atribuite în mod precis militanților organizației.
O altă relatare, Associated Press notează și ea că insurgenții din Sinai nu au la activ vreo acțiune de doborîre a unui avion, dar amintește de informații apărute în presă despre faptul că ei au achiziționat rachete anti-aeriene de proveniență rusă, eficiente însă doar împotriva avioanelor sau elicopterelor zburînd la joasă altitudine.
Stațiunea egipteană de pe malul Mării Roșii este cunoscută ca o destinație preferată pentru turiștii ruși, iar în cursul după-amiezii se relata că în condițiile de trafic normale care există în zona egipteană a Sinaiului, un alt avion rus a decolat spre Moscova.
Între timp, urmare a dispoziției președintelui Vladimir Putin de deschidere a unei anchete imediate, funcționari ruși ai așa-numitului Comitet de Anchetă au făcut o descindere în birourile de la Moscova și St. Petersburg ale companiei Metrojet, interogînd și angajații agenției de turism Brisco din St. Petersburg, care a contractat zborul de la Sharm el-Sheik. Purtătorul de cuvînt al Comitetului de Anchetă a anunțat că anchetatorii examinează în prezent eșantioane de benzină, prelevate pe aeroportul de la Samara, unde aparatul prăbușit a făcut plinul înaintea zborului.
Aparatul A-321 a fost construit în 1997 și, din 2012, este folosit de compania Metrojet. Avionul a efectuat în acest timp peste 56 de mii de ore de zbor în circa 21 de mii de curse. Compania Airbus și-a oferit asistența tehnică imediată Agenției franceze de anchetă BEA și autorităților însărcinate cu investigația, anunțînd că o echipă de consilieri este gata să se deplaseze la locul accidentului.
Cu excepția a trei călători ucraineni, toți ceilalți pasageri (138 de femei, 62 de bărbați și 17 copii) și echipajul de la bordul avionului prăbușit aveau cetățenie rusă.