Gheorghe Cojocaru: „După închiderea liderului liberal-democrat Vlad Filat și demiterea Guvernului în frunte cu Valeriu Streleț cu votul decisiv al Partidului Democrat, partenerul de alianță al Partidului Liberal Democrat la acel moment, decizia de aseară a liberal-democraților de a trece în opoziție pare să fie logică și consecventă: cel mai puternic partid pro-european de dreapta face un pas în spate pentru a-și reanaliza situația și a regândi cursul politic de mai departe.”
Europa Liberă: Toată lumea recunoaște că supărarea liberal-democraților este justificată. Și totuși, de ce nu lasă loc de dialog, miza fiind foarte mare?
Gheorghe Cojocaru: „Probabil, în acest moment considerațiile împotriva unei noi alianțe cu cei care au contribuit la dărâmarea Alianței pentru Integrare Europeană – trei au cântărit mai greu decât argumentele în favoarea refacerii unei noi formule de guvernare pro-europene. Resentimentele față de democrați și neîncrederea în sinceritatea demersului foștilor colegi de alianță au determinat respingerea ofertei de negociere a unei noi majorități parlamentare. Pentru liderii liberal-democrați, Partidul Democrat nu mai este un partid cu orientare europeană, deși conducerea acestei formațiuni afirmă exact contrariul.”
Europa Liberă: Îndărătnicia Partidului Liberal Democrat este interpretată, alteori, ca o lașitate, că, vezi Doamne, nu ar vrea să participe la o guvernare foarte eterogenă și imprevizibilă.
Gheorghe Cojocaru: „Din 2009 încoace liberal-democrații și-au asumat fără ezitare funcția cheie de prim-ministru, ceea ce arată inconsistența acuzațiilor de lașitate. Dar liberal-democrații au tot dreptul să întrebe de ce trebuia dat jos un guvern de coaliție, pentru a forma peste câteva zile, practic, aceeași coaliție, la care să se adaoge și câțiva deputați independenți? Absurditatea jocului politic, practicat de o parte a scenei politice de la Chișinău, induce și mai mult haos în procesul de guvernare, care, pe fondul nemulțumirilor sociale în creștere, riscă să piardă și orientarea, și cursul.”
Europa Liberă: Pe final e logic să vă întreb ce consecințe va avea neparticiparea liberal-democraților la o nouă formulă de guvernare?
Gheorghe Cojocaru: „În Parlamentul de astăzi nu există o altă formațiune politică care să substituie Partidul Liberal Democrat într-o eventuală nouă coaliție pro-europeană, iar retragerea acestuia în opoziție și atragerea unor alte forțe politice la guvernare va afecta într-un fel sau altul cursul politic al Republicii Moldova. Mai rămâne de văzut, după această retragere a liberal-democraților, cum va proceda Partidul Liberal, incompatibil, ca expresie politică, cu Partidul Comuniștilor care și-ar dori să înlocuiască liberal-democrații într-o coaliție de guvernare alături de democrați. Absorbția rapidă a comuniștilor de Partidul Democrat ar putea să dea o dezlegare, pe termen scurt, a actualei crize politice, în caz contrar, alegerile parlamentare anticipate vor deveni inevitabile.”