Zece moldoveni, zece familii pestrițe: „Moldova Mea – povestea unei țări multietnice” vă prezintă două surori-gemene românce, un jurnalist cu origini rusești, o urbanistă cu rădăcini în Polonia, un lider al comunității locale armene, un businessman evreu, un activist civic rom, o profesoară de franceză cu rădăcini în Coreea de Nord, un primar cu origini ucrainene, o femeie de afaceri cu origini bulgărești și președintele unei comunități găgăuze. Toți vorbesc despre drumul care i-a adus în Republica Moldova și motivele din care au decis să rămână.
Proiect realizat în cadrul campaniei „AICI e Europa Liberă”.
***
„M-am născut în satul Goleni, un sat get-beget ucrainean. Alături este satul Ruseni – un sat de moldoveni. Era o mare onoare ca băieții din Goleni să se însoare cu o moldoveancă din Ruseni, iar domnițele de la Ruseni se îndrăgosteau lulea de ucrainenii de la noi.
Cu băieții din Ruseni apăreau conflicte dintr-un singur motiv – fetele. Ne băteam lângă râu, rezolvam problema, după care mergeam să ne distrăm împreună. Când era hram la Goleni – jumătate din satul Ruseni venea la ucraineni și invers. Nimeni nu-și punea problema naționalităților.
În zilele de odihnă, tinerii se adunau lângă Casa de Cultură, unde niște «хлопцы»* cântau cântece ucrainene. Urcau la biserica din deal, cântau la școală și se întorceau, tot cântând. Era ca un concert în mișcare, iar oamenii ieșeau în stradă să-i vadă pe acești tineri frumoși.
Nu știu ce să zic când aud cum unii dintre politicieni îndeamnă la dezbinare. Poate au crescut doar la oraș? Cred că nu înțeleg cât de amestecate sunt familiile de la sate, nu le mai poți despărți! Despre care diferențe putem vorbi?
Pe noi, ucrainenii, ne irită declarațiile «șoimilor patriei» care parcă vor să ridice un zid între aceste două popoare. E imposibil să faci acest lucru! Niciodată n-aș ataca un moldovean. Prietenii și rudele mele sunt moldoveni, e moldovean și cel mai iubit nepoțel.
După părerea mea, neînțelegerile legate de diferitele naționalității încep de la Chișinău, la cel mai înalt nivel. Mă enervează sintagma «vorbitori de rusă». Țin minte, eram la o ședință locală chiar în perioada când începuseră conflictele despre limba oficială. La un moment dat, o cunoștință se întoarce spre mine și-mi spune: «Auzi, mă’? Toată viața am fost evreu. Cum am devenit vorbitor de rusă?».
Your browser doesn’t support HTML5
Dacă vecinii merg în ospeție, iau câte ceva unul de la altul. Cineva face mâncare bună, cineva știe cum să îngrijească grădina. Pentru Moldova toate naționalitățile sunt o comoară. Oamenii sunt gata să împărtă cu toată lumea tot ce au învățat de-a lungul timpului și s-a transmis din generație în generație.
Poate e rău că ne pierdem rădăcinile istorice, dar sunt sigur că acest melanj etnic e spre binele Moldovei.
Ucrainenii sunt la fel ca și restul moldovenilor. Ne dorim și noi pace, o țară prosperă. Dar avem nevoie de un pic de înțelegere din partea celorlalți. Nu vrem să ne simțim marginalizați în propria țară.”