Curtea Constituțională a dat undă verde avizului pentru modificarea Constituției. Moldovenii ar putea să se expună asupra unor probleme, precum reducerea numărului de deputați, excluderea imunității parlamentare și alegerea președintelui țării prin vot direct. Cetățenii par să dorească acest lucru – rezultatele recente ale sondajului Institutului Republican Internațional arată că 89 % din respondenți ar fi pentru alegerea directă a șefului statului. O discuție cu fostul judecător la Curtea Constituțională Victor Pușcaș despre rolul unui președinte ales de popor în condițiile în care împuternicirile sale ar rămâne aceleași.
Victor Pușcaș: „Până în 2000, noi am avut o republică semi-prezidențială, președintele țării se alegea de întreg poporul. După 2000, președintele se alege deja de către Parlament, s-a schimbat modalitatea alegerii președintelui, iar atribuțiile au rămas aproximativ aceleași. De aceea, într-o mare măsură, poate fi vorba numai despre încrederea poporului. Această încredere ar aduce la stabilitate. Am întâlnit oameni de la țară care vor ca președintele să fie ales de întreg poporul. Ei nu așteaptă că președintele le va da ceva, dar totuși oamenii doresc stabilitate.”
Europa Liberă: Totuși, ce vor cetățenii: un președinte mai vocal, cu o prezență mai activă în viața mass-media, sau cu mai multe împuterniciri?
Victor Pușcaș: „Bineînțeles, fiecare dorește să avem în Republica Moldova un președinte activ. Să zicem că nu el rezolvă toate problemele, dar cel puțin ceea ce ține de funcțiile lui, să fie mai văzut și chiar să-și expună opinia. Tradițional, Republica Moldova a avut în fruntea statului o singură persoană care conducea treburile țării. În
Instituția președinției este una infantilă, care nu face nimic...
conștiința națională, s-a întipărit acest mecanism că totuși o persoană ar conduce mult mai bine. În cazul de față, noi avem republică parlamentară, care ar părea că poate face totul, dar de fapt nu face aproape nimic. Instituția președinției este una infantilă, care nu face nimic. De aceea oamenii doresc schimbări, indiferent dacă [președintele] își realizează atribuțiile mai activ sau i se lărgesc împuternicirile.”
Europa Liberă: Deci, vorbim de transparența decizională a instituțiilor de stat.
Victor Pușcaș: „În primul rând, transparența instituțională, dar în al doilea rând, luarea măsurilor propriu-zise. Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova dorește să primească ceva de la conducere.
În opinia mea, poporul ar crede că lucrurile ar merge mai bine, dacă ar alege ei președintele, acesta ar fi un factor stabilizator. Uitați-vă ce se face acum în Parlament de exemplu, capturarea instituțiilor statale, partajarea funcțiilor. Cred că dacă am avea un președinte ales de popor, atunci măcar ar spune public că așa ceva nu trebuie să aibă loc. Având aceste împuterniciri de la popor s-ar comporta mult mai liber și mai eficient.”
Europa Liberă: Cum credeți, un președinte ales de popor ar contribui la rezolvarea de facto a problemelor pe care insistă cetățenii, precum combaterea corupției, implementarea reformelor?
Victor Pușcaș: „Statul e un mecanism. Activează eficient când lucrează absolut toate instituțiile, toate roticelele se învârtesc în ritmul lor respectiv. Președintele ar putea să stimuleze acest mecanism să lucreze mai eficient.
La momentul de față, președintele are un rol și o atitudine destul de pasivă, cu toate că și el dorește rezolvarea problemelor. Fiind ales de popor, cred că va influența pozitiv și asupra problemelor ca sărăcia, corupția, jaful, partajarea funcțiilor. Ar fi o persoană care primind împuterniciri de la popor, ar putea influența aceste procese, în scopul prosperării Republicii Moldova.”