Partidul Republican și opțiunile de politică externă americane

La ultima dezbatere televizată între candidații prezidențiali republicani de la 28 octombrie

Putin este o tema bună pentru republicani dat fiind eșecul politicii de resetare pe care Obama si Clinton au sperat să o pună în aplicare după anii de tensiune.

Unde se situeaza Partidul Republican din Statele Unite in materie de politica externa? O relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington.

Judecind dupa ceea ce spun candidatii republicani la presedintie, raspunsul nu este foarte clar. Toti critica politica externa a actualei administratii, pe care o caracterizeaza drept Obama-Clinton, fostul secretar de stat fiind posibila candidata a democratilor la presedintie. Dar consensul se opreste aici.

In grupul de republicani exista duri, in materie de politica externa – senatorul de Florida, Marco Rubio si fostul guvernator al statului, Jeb Bush. In categoria non-interventionistilor intra senatorul de Kentucky, Rand Paul si omul de afaceri, Donald Trump.

La dezbaterea de marti Bush si Trump s-au infruntat, dupa ce omul de afaceri a spus ca ar fi fericit daca Rusia diminueaza forta gruparii Statul Islamic, ISIS prin bombardamentele din Siria. Bush a tinut sa aminteasca ca in Siria, rusii tintesc in principal grupari care se opun regimului Assad si nu ISIS. Jeb Bush a avertizat ca Putin sa nu fie lasat sa ia initiativa in regiune, dat fiind conduita sa interna si internationala. Putin este de altfel – apreciaza expertii – o tema buna pentru republicani dat fiind esecul politicii de resetare pe care Obama si Clinton au sperat sa o puna in aplicare dupa anii de tensiune intre cele doua tari, din perioada lui George W Bush. Trump a spus ca il stie pe Vladimir Putin bine pentru ca au participat la o emisiune de televiziune, in timp ce Carly Fiorina a argumentat ca daca ajunge presedinte nu va vorbi cu Putin un timp.

Bush a caracterizat drept regretabil faptul ca Bagdadul negociaza cu Rusia, adaugind ca nu cu mult timp in urma, Moscova nu avea nici o influenta in regiune. O referire inexacta in conditiile in care Rusia este principalul furnizor de arme al Siriei, din anii '70, avind o baza navala in Siria. Senatorul Rubio, a spus ca Vladimir Putin este un gangster adăugînd: „Forta Americii va descuraja agresori si asta inseamna mai putin razboaie, nu mai multe”.