Fostul comisar european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Füle, a oferit un interviu în exclusivitate Europei Libere, în care a vorbit despre criza politică de la Chişinău şi perspectiva unei cooperări durabile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană:
Stefan Füle: „Cu toţii cred că ştim la ce etapă se află Republica Moldova în relaţia ei cu Uniunea Europeană. Ţara a negociat cu succes Acordul de Asociere şi este la începutul realizării reformelor prevăzute în acest document. Pe de altă parte, Republica Moldova este în mijlocul unei crize interne, care, în pofida aşteptărilor oamenilor, împiedică punerea în practică a reformelor ambiţioase pe care ţara şi le-a asumat.”
Europa Liberă: Dle Füle, un recent sondaj arăta că numărul cetăţenilor care susţin parcursul pro-european al Republicii Moldova este în descreştere. Din punctul Dvs de vedere, cine se face responsabil pentru această situaţie?
Stefan Füle: „Cred că politicienii din Republica Moldova, întâi de toate. Ieri, când m-am aflat în ţară, s-au fluturat foarte multe drapele ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, sincer vorbind, nu am sesizat un spirit pro-european în rândul guvernanţilor şi, mai ales, în acţiunile pe care le întreprind.
Pentru politicienii moldoveni a devenit un obicei să vorbească despre un guvern pro-european, despre o agendă pro-europeană, însă oamenii s-au ales, într-un final, cu un şir de scandaluri în sânul coaliţiei de guvernare, fapt ce reprezintă o continuare a unei guvernări slabe, deloc democratice.
Aceste neînţelegeri între partidele de la guvernare reprezintă nimic altceva decât o viziune marginală asupra necesităţilor oamenilor. De asemenea, pentru că s-au creat aşteptări prea mari despre ce reprezintă un parcurs pro-european al ţării, nu sunt surprins că oamenii, nevăzând rezultate concrete, sunt dezamăgiţi.”
Europa Liberă: Dle Füle, recent, Republica Moldova a rămas fără Guvern, iar partidele numite pro-europene sunt în negocieri acum. Din punctul Dvs de vedere, la ce riscuri se supune un viitor guvern care nu beneficiază de o susţinere majoritară în Parlament?
Stefan Füle: „Orice Guvern care îşi doreşte cu adevărat să realizeze reforme ambiţioase are nevoie de o puternică susţinere politică. Aflându-mă în Republica Moldova, i-am întrebat pe politicieni ce înseamnă, de fapt, un guvern pro-european? Înţeleg ei ce presupune acest lucru?
Din punctul meu de vedere, ţara are nevoie de un guvern pro-Moldova, pro-reforme, inclusiv cele conținute în Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. E ceea ce aşteaptă oamenii şi ce ar ajuta relaţia dintre Republica Moldova şi UE. Oamenii nu au nevoie de un alt guvern doar numit pro-european care, într-un final, va reprezenta un alibi pentru oligarhii de la Chişinău să continuie politica la care am asistat până acum.”
Europa Liberă: Dle Füle, dar credeţi că politicienii care sunt astăzi în Parlament vor putea realiza reformele pro-europene or e nevoie, poate, de o schimbare a clasei politice, aşa cum o cer protestatarii din centrul capitalei?
Stefan Füle: „Uneori, şi nu doar în ţara Dvs, dar şi în alte ţări, oamenii sunt în aşteptarea unei noi generaţii de politicieni, însă, într-un final, avem politicienii pe care îi avem şi trebuie să lucrăm cu ei într-o manieră deschisă. Nu mi-ar plăcea să văd clasa politică de la Chişinău divizată în pro-europeni şi anti-europeni. De asta am spus că guvernul trebuie să fie pro-Moldova şi pro-reforme. Cred că ţara are nevoie, întâi de toate, de o susţinere largă din partea politicienilor, care ar realiza reformele necesare spre binele cetăţenilor.”
Europa Liberă: Dle Füle, pe de altă parte, sunt politicieni care îi reproşează într-un fel Uniunii Europene că în toţi aceşti ani a susţinut o clasă politică nu tocmai europeană. Dvs cum aţi răspunde unui asemenea reproş?
Stefan Füle: „Nu, nu, noi nu ne propunem să susţinem un guvern sau altul. Noi lucrăm cu politicienii pe care îi aleg cetăţenii Republicii Moldova. În acelaşi timp, ne întărim relaţia cu oamenii prin intermediul unei cooperări active cu societatea civilă şi organizaţiile non-guvernamentale.
Noi am fost cei care ani de zile am insistat pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara! Mă refer aici la polarizarea societăţii, lupta împotriva corupţiei, sustenabilitatea reformelor, întărirea instituţiilor democratice şi nevoia unui stat de drept funcţional. Sunt probleme despre care am discutat nu ieri şi nici azi. Sunt priorităţi pe care am insistat de la început.”
Europa Liberă: Dar, din punctul Dvs de vedere, din aceste priorităţi, care este cea mai dificilă pentru Republica Moldova?
Stefan Füle: „Cel mai dificil este să opreşti oligarhii să se amestece în treburile statului şi să utilizeze instituţiile statului în interesul lor. Cred că aceasta este sarcina cea mai importantă pentru politicienii moldoveni, dacă aceştia vor să ofere cetăţenilor toate beneficiile ce rezultă de pe urma relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Ieri, în Parlamentul Republicii Moldova aţi constatat că ţara se află într-o profundă criză politică. Sunt voci care spun că, de fapt, lucrurile se pot înrăutăţi. Din punctul Dvs de vedere, Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată de o asemenea situaţie? Poate Republica Moldova deveni o problemă pentru Uniunea Europeană dacă lucrurile se înrăutăţesc aici?
Stefan Füle: „Înrăutățirea acestei situaţii ar reprezenta o problemă, întâi de toate, pentru cetăţenii Republicii Moldova. În calitate de parteneri ai ţării cu siguranţă ne pasă de ce se întâmplă şi, desigur, ne dorim şi vom fi alături, ajutând ţara. Însă, aşa cum am spus şi ieri, speranţa, şi asta lispeşte atunci când discut cu cetăţenii Republicii Moldova, speranţa nu poate veni din afara ţării. Nu poate fi impusă nici de Moscova, Bruxelles sau altcineva.
Schimbarea vine din interior. Însă politicienii ar face mai bine să asculte ce îşi doresc oamenii care protestează în stradă şi care îşi exprimă viziunea despre ce trebuie să se întâmple şi cum poate fi îmbunătățită calitatea vieţii lor.”
Europa Liberă: Dle Füle, dacă aţi avea acum posibilitatea să schimbaţi din politica Uniunii Europene din ultimii ani în raport cu Republica Moldova, în raport cu ţările din Parteneriatul Estic, ce aţi schimba?
Stefan Füle: „De fapt, aş schimba două lucruri. Întâi de toate, m-aş asigura că Parteneriatul Estic şi politica acestuia ar avea parte de susţinerea tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene şi nu doar în declaraţii, dar cu implicare reală pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi. Un alt lucru care mi-ar fi plăcut să-l văd, dar pe care nu am avut cum să-l influenţez, este să se ofere o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova, care a fost destul de explicită atunci când am negociat Acordul de Asociere în privinţa aspiraţiilor sale europene. Cred că a fost o invitaţie adresată Uniunii Europene pentru a reacţiona. Şi în loc să spunem clar că Acordul de Asociere nu reprezintă, de fapt, punctul final al cooperării noastre, aspiraţiile cetăţenilor moldoveni au rămas fără un răspuns ferm.
Eu sunt unul dintre cei care cred că atunci când treci printr-o schimbare importantă şi dramatică a ţării şi a societăţii, ai nevoie de speranţă, trebuie să vezi lumina de la capătul tunelului - o licărire de speranţă care ar arăta direcţia eforturilor. Până acum, am lipsit Republica Moldova şi cetăţenii săi de această ofertă.”