„Vrem sau nu opiniile noastre sunt în mare parte dictate sau formate de informația la care avem acces”

Ce cred chișinăuenii despre proprietarii instituțiilor media private.

Presa de la Chișinău a publicat astăzi noi completări ale listei proprietarilor principalelor posturi de televiziune și de radio din Republica Moldova, pe baza unor dezvăluiri întârziate față de termenul fixat de CCA, adică 10 noiembrie. Europa Liberă a căutat să afle ce impresie fac asemenea dezvăluiri asupra publicului.

- „Consider că este important să știm cine stă în spatele instituțiilor media, deoarece vrem sau nu opiniile noastre sunt în mare parte dictate sau formate de informația la care avem acces. Respectiv, în momentul în care informația este manipulată de careva persoane în scopuri fie politice, fie economice, e important să cunoaștem acest lucru pentru a ne proteja, pentru a ne putea forma o opinie cât mai obiectivă.”

Europa Liberă: Cum Dvs. distingeți dintre adevăr și minciună atunci când vă informați?

- „Orice informație pe care o găsim necesită să fie foarte bine analizată și pusă la îndoială. Probabil, cea mai bună modalitate este să comparăm toate sursele de informație existente și să încercăm să le raportăm la propriile idei, concluzii, la realitatea pe care o vedem.”

- „Cred că e ceva normal ca populația să cunoască cine-s proprietarii. Este nevoie de transparență, suntem într-o societatea cât de cât civilizată și proprietarii mass-media nu trebuie să stea în umbră, nu trebuie să stea în spate.”

- „Da, am auzit că televiziunile acestea apără interesele oricăror care au bani mulți în buzunare. Dar sincer să vă zic, când aud de numele Plahotniuc, mi se furnică pielea…”

- „Fiecare stăpân își apără interesele propriului partid și cele personale și impune jurnaliștii să lucreze în favoarea lui. Acești proprietari media sunt oligarhi, au politicieni care lucrează pentru ei, chiar tot statul lucrează în favoarea acestor oligarhi, fiindcă îi susțin cu bani. Aici merge corupție absolut din toate punctele de vedere. Și jurnaliștii sunt cumpărați, și politicienii, și justiția.”

- „Nu am timp să urmăresc mass-media.”

- „Nu privesc televizorul deja de patru ani. Dacă privești televizorul ți se formează opinia care este promovată acolo. Omul trebuie să privească totul dintr-o parte, să facă propriile observații și așa să-și formeze opinia.”

- „Trebuie să citim printre rânduri, trebuie să avem capul nostru pe umeri și să înțelegem cum stau lucrurile, cine stă în spatele unor opinii. Dar acest lucru e individual, fiecare persoană o face în măsura propriei educații și interesului față de politică. Unii oameni trăiesc în propriul lor balon.”

- „Eu presa nici n-o citesc și nici nu cred în presa asta, presa la noi slujește la tâlhari, că tâlharii sunt la conducere peste tot, de la mic – la mare.”

Europa Liberă: Cât de credibilă este informația prezentată de o instituție media, dacă e deținută de un politician sau de un așa-zis oligarh?

- „Sincer să vă spun, cred că fiecare își plasează informația doar ca să crească în rating. M-am săturat de aceste porcăriile de zi cu zi. Știți, cum n-aș încerca să mă informez, nici nu știu în ce să cred.”