Vechile fantasme ale naționaliștilor români

Alexandru Călinescu

Premierul Cioloș a fost ținta unor atacuri repetate, care au mers de la insinuări perfide până la calomnii abjecte.

Instalarea guvernului Dacian Cioloș a avut drept consecință, printre altele, exacerbarea sentimentelor naționaliste în anumite zone din mass-media și din lumea politică. Au reapărut, mai întâi, vechi fantasme, cum ar fi aceea a influenței malefice pe care ar exercita-o Fundația Soros. Alt refren binecunoscut este cel care deplânge soarta României, obligată să se supună deciziilor cancelariilor occidentale. Guvernul Cioloș, în frunte cu primul ministru, ar fi fost impus de către Bruxelles, de către Uniunea Europeană așadar, cu complicitatea vinovată a unor cozi de topor autohtone.

Premierul Cioloș a fost ținta unor atacuri repetate, care au mers de la insinuări perfide până la calomnii abjecte: s-a spus că ar avea dublă cetățenie, i s-a reproșat că s-a căsătorit cu o franțuzoaică și nu cu o româncă („păi cum, româncele noastre nu-s frumoase ?”), că și-a petrecut prea mult timp la Bruxelles, pe scurt – că nu ar fi român „verde”, acuzație cu atât mai ridicolă cu cât dl Cioloș provine dintr-o autentică familie de țărani ardeleni. O doamnă senator, reputată pentru ieșirile ei necontrolate, a declarat chiar că în calitate de comisar european Dacian Cioloș n-a făcut altceva decât să execute ordinele Angelei Merkel.

Puseurile naționaliste și aberațiile conspiraționiste au fost potențate de includerea în cabinetul Cioloș a nu mai puțin de șase miniștri care au înscrise în CV-uri funcții deținute în cadrul Comisiei Europene. E vorba, prin urmare, de tehnocrați a căror competență a fost verificată la cel mai înalt nivel. Dar pentru românii noștri „verzi” ei sunt un corp străin, impus cu de-a sila pentru a sabota suveranitatea României.

Că astfel de idei circulă pe Internet, prin anumite publicații, că ele sunt îmbrățișate de politicieni fără discernământ, cum ar fi senatoarea Cristiana Anghel, nu e, la urma urmelor, de mirare. Mult mai grav este faptul că le regăsim la vârf, spre exemplu la președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, sau la fostul președinte Traian Băsescu. Acesta din urmă practică de ceva vreme un discurs populist, xenofob, anti-european, foarte asemănător cu discursul lui Marine Le Pen, liderul Frontului Național. Dl Băsescu încearcă, mai mult ca sigur, să-și atragă electoratul rămas de izbeliște după moartea lui Corneliu Vadim Tudor și să se afirme totodată ca lider al opoziției. O face cu mijloace care îl descalifică moral.

Ne plângem că ne pleacă peste hotare medicii, că ne pleacă specialiștii, iar când îi aducem înapoi îi tratăm ca pe niște intruși sau chiar ca pe niște dușmani. Vrem competență și seriozitate dar ne complacem în delir conspiraționist. Iar când avem un guvern de profesioniști, îl dezavuăm înainte de a-l lăsa să dovedească ce poate. Ținem oare, cu tot dinadinsul, să arătăm că democrația românească e încă necoaptă ?