Liderul rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia a fost lovită pe la spate și a amenințat Turcia cu repercusiuni serioase

Mai multe instantanee foro arată momentul prăbușirii avionului de vînătoare rus într-o zonă muntoasă din Siria, după ce a fost lovit de o rachetă ale unor avioane turcești în apropiere de granița turco-siriană, 24 noiembrie2015

Turcia a doborât marți dimineață un avion de vânătoare rus la granița cu Siria.

Turcia spune că un avion F-16 al forțelor sale aeriene a fost doborât cu o rachetă avionul rus Su-24, după ce îl avertizase de 10 ori că a violat spațiul aerian turc, la granița cu Siria.

Imagini difuzate de televiziunea turcă Haberturk TV înfățișează avionul rus cuprins de flăcări care cade într-o zonă împădurită, lăsând pe cer o dâră de fum.

Un alt clip difuzat de agenția de știri Anadolu îi surprinde pe cei doi piloți care s-au catapultat. O grupare a rebelilor sirieni a difuzat însă o înregistrare video în care e arătat un presupus pilot rus care zace nemișcat la pământ, în timp ce un reprezentant al rebelilor spune că pilotul este mort.

VIDEO

Your browser doesn’t support HTML5

Video înfățișînd după toate aparențele pilotul rus mort în incidentul aviatic de la frontiera turco-siriană

Agenția Reuters relatează că o voce de bărbat spune în acest videoclip: „Un pilot rus”, iar alții strigă „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).

Un comandant al forțelor rebele turkmene din Siria citat tot de Reuters afirmă că luptătorii din comanda sai-au împușcat pe cei doi piloți, în timp ce aceștia coborau cu parașuta. Nu se știe însă nimic despre soarta celui de-al doilea pilot.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Londra care monitorizează războiul civil din Siria, afirmă că avionul a căzut într-o zonă montană din provincia Latakia, unde forțele guvernamentale siriene sprijinite de aviația rusă purtau lupte cu forțele rebelilor.

Vorbind marți la Soci, unde avea convorbiri cu regele Abdullah al Iordaniei, președintele rus Vladimir Putin a spus că avionul rus a fost atacat de aviația turcă când se afla în spațiul aerian sirian la un kilometru depărtare de granița cu Turcia.

Your browser doesn’t support HTML5

Putin califică doborîrea avionului rus drept „o lovitură pe la spate”

„Pierderea de astăzi se datorează unei lovituri care ne-a fost aplicată pe la spate de către complici ai teroriștilor. Nu pot califica altfel cele întâmplate astăzi.”

Putin a adăugat că „Rusia nu va tolera crime ca aceea săvârșită astăzi” și a amenințat Turcia cu „repercusiuni serioase” în relația bilaterală.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, despre care se spune că ar ordinonat atacul a spus că Turcia are dreptul „să ia toate măsurile” prevăzute de legislația internațională pentru a opri violarea granițelor sale.

Ambele țări și-au convocat reciproc reprezentanții diplomatici, iar Turcia a informat despre cele întâmplate partenerii din NATO și țările membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU.

Armata turcă susține că are dovezi clare care demonstrează că două avioane rusești au fost avertizate de multe ori în timp ce acestea se apropiau de granița turcă, despre care autoritățile de la Ankara spun că ar fi trecut-o în cunoștință de cauză.

Afirmațiile Ankarăi că avionul rus a fost avertizat de turci, dar nu a răspuns la aceste avertismente, au fost sprijinite de armata americană.

„Am putut asculta tot ce s-a întâmplat. Aceste comunicații aveau loc pe canale deschise”, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, care a adăugat însă că nu este deocamdată limpede de cere parte a graniței turco-siriene s-a petrecut incidentul.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a anulat vizita la Ankara programată pentru miercuri. Lavrov a recomandat cetățenilor ruși să nu mai călătorească în Turcia, spunând că pericolul terorist nu este mai mic în Turcia decât în Egipt, unde un avion cu turiști ruși a fost doborât de o bombă luna trecută.

Începînd din 30 septembrie, Rusia desfășoară e o campanie de bombardamente aeriene în Siria în sprijinul președintelui Bashar Al-Assad.

Turcia, care sprijină grupări ale rebelilor anti-Assad, dar nu și gruparea Statul Islamic, a avertizat de mai multe ori Rusia să nu-i violeze spațiul aerian.

Guvernul turc îi sprijină pe rebelii sirieni de origine turcică turkmeni din Siria aflați în zona unde s-a petrecut incidentul de marți.

Agenția Reuter notează că după decizia Rusiei de a începe propria campanie de bombardamente în Siria, la peste un an de la startul campaniei coaliției conduse de Statele Unite, avioanele rusești și cele ale NATO au făcut zboruri de luptă în același spațiu aerian pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece.

Incidentul de marți este primul în care se recunoaște public că un avion rus a fost doborât de o țară NATO din anii 1950 încoace.

Incidentul mai pare să diminueze speranțele unei colaborări între Rusia și Occident în combaterea grupării Statul Islamic în Siria, speranțe care au apărut după recentele atentate de la Paris.