Linkuri accesibilitate

Terorismul - arma lui Andropov și Putin


Generalul Ion Pacepa despre legăturile KGB-ului cu teroriștii din Orientul Apropiat.

Generalul Ion Pacepa, cel pe care au vrut să-l omoare Ceaușescu, Arafat și Kaddafi, despre legăturile KGB-ului cu teroriștii din Orientul Apropiat.

În februarie 2016 în Rusia urmează să apară cartea lui Ion Mihai Pacepa și Ronald Rychlak, „Dezinformarea”. În engleză aceasta a fost publicată acum doi ani, iar traducerea în rusă s-a făcut cât se poate de la timpul potrivit: autorii povestesc în detaliu cum serviciile speciale sovietice au creat și finanțat organizațiile teroriste în Orientul Apropiat, în particular în Siria. Pe baza cărții „Dezinformarea” regizorul Steven Moor a făcut și un film documentar.

Generalul Ion Mihai Pacepa, născut în 1928, este considerat generalul cu gradul cel mai înalt din serviciile de spionaj din blocul sovietic care a fugit în Occident. Timp de șase ani el a ocupat funcția de adjunct al șefului serviciului de spionaj extern al României și consilier al lui Nicolae Ceaușescu. În același timp, el colabora în secret cu CIA, iar în iulie 1978 a fugit în SUA, unde a primit azil politic.

Fuga lui a provocat schimbări majore în conducerea României. Ceaușescu a concediat o treime din membrii cabinetului de miniștri, a scos din funcție patru membri ai Biroului politic al Partidului Comunist și a înlocuit 22 de ambasadori. În septembrie 1978 Pacepa a fost condamnat la moarte în România, în absență. Ceaușescu a promis o răscumpărare de două milioane de dolari pentru moartea acestuia. Generalul fugar a fost vânat de oamenii lui Arafat și Kaddafi. Celebrului terorist Carlos Șacalul i s-a promis un milion de dolari pentru asasinarea lui Pacepa, care cunoștea o mulțime de secrete ale KGB-ului și ale spionajului românesc.

Cartea Dezinformarea povestește despre felul în care serviciile speciale sovietice organizau campanii de discreditare a liderilor care nu le conveneau, de exemplu a papei Pius al XII-lea. Aceștia s-au infiltrat în Consiliul mondial al bisericilor și alte organizații respectabile, au cultivat antiamericanismul în lumea musulmană, iar de la sfârșitul anilor 60 au început să stimuleze terorismul în Orientul Apropiat, făcând propagandă antisemită. Un detaliu interesant: șeful KGB-ului, Iurii Andropov, a dat indicații să fie tradus în limba arabă și distribuit celebrul fals – Protocoalele înțelepților Sionului.

Generalul Pacepa își amintește discuția cu general-colonelul Alexandr Saharovski care timp de 15 ani a condus serviciul de spionaj extern al URSS, Departamentul nr. 1 din cadrul KGB-ului, și îl citează: „În lumea modernă, în care arma nucleară a făcut din folosirea forței militare un mecanism învechit, terorismul trebuie să devină arma noastră de bază”. Între anii 1968-1978 serviciile de securitate ale României, care au fost create sub supravegherea lui Saharovski, în fiecare săptămână trimiteau două avioane cargo cu armament teroriștilor palestinieni în Liban.

În arhivele Stasi (Ministerul securității de stat al Republicii Democrate Germane) există documente cu privire la expedierea în Liban de arme Kalașnikov și muniții pentru acestea în valoare de aproape două milioane de dolari doar în 1983. Cehoslovacia comunistă a trimis 1000 de tone de explozibil teroriștilor islamici. Această cantitate, scrie Pacepa, ar fi fost suficientă pentru 150 de ani.

Potrivit planului elaborat la Liublianka, teroriștii au început deturnarea avioanelor: doar în 1969 Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care primea bani de la serviciile speciale sovietice, a deturnat 82 de avioane. Generalul Pacepa își amintește cum în 1971 generalul Saharovski i-a arătat în biroul lui o hartă în care erau înfipte multe stegulețe roșii. Fiecare steguleț însemna un avion deturnat. „Este invenția mea”, s-a lăudat Saharovski.

Dezinformarea este o carte nu doar despre URSS. În capitolul Vremurile lui Putin se vorbește despre cum, odată cu venirea la putere a foștilor KGB-iști, în Rusia au început represiunile politice, a reînviat spionomania și s-a ridicat un val de antiamericanism.

În capitolul Imperiul KGB, Ion Pacepa îl citează din nou pe generalul Saharovski, care îl convingea că securitatea de stat „a asigurat viabilitatea Rusiei în răstimp de 500 de ani și, în mod inevitabil, va câștiga războiul împotriva dușmanului nostru principal – a sionismului american”.

Autorul cărții Dezinformarea ajunge la următoarea concluzie: „KGB-ul barbar, care, în timpul cât a dominat, a distrus 20 de milioane de oameni în propria țară și 70 de milioane în toată lumea comunistă, nu doar a supraviețuit, dar a și transformat Rusia modernă în prima dictatură din istoria lumii care este condusă de securitatea de stat. Dacă în timpul războiului rece KGB era stat în stat, atunci acum acesta a devenit statul în sine, iar Putin a ajuns cel mai bogat om nu doar în Rusia, dar și în toată Europa”.

Potrivit generalului Pacepa, în lumea arabă Kremlinul continuă politica începută încă pe vremea lui Andropov: susține grupările radicale și teroriste. În timp ce SUA au declarat război terorismului după 11 septembrie 2001, Moscova face tot ce poate pentru a menține antiamericanismul în Europa, încurajând, prin agenții săi, mișcările de stânga în organizarea acțiunilor de protest împotriva politicii SUA.

Înainte de lansarea traducerii în limba rusă a cărții Dezinformarea, Ion Mihai Pacepa a răspuns la întrebările colegului nostru de la Radio Svoboda, Dmitri Volcek.

RFERL: Se poate vedea vreo legătură între grupările de teroriști islamici care erau susținute de KGB în perioada sovietică și actuala criză din Orientul Apropiat?

Gen. Ion Mihai Pacepa
Gen. Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa: „Bineînțeles că se poate. Actualul terorism internațional a fost conceput la Liublianka după Războiul de șase zile. În cadrul acelui război Israelul a umilit doi dintre aliații cei mai importanți ai URSS-ului în Orientul Apropiat. Pe atunci, puterea din cele două țări era subordonată consilierilor din cadrul conducerii și spionajului sovietic. În zilele noastre Kremlinul a solicitat întregii comunități de spionaj din spațiul post-sovietic ca aceasta să acorde susținere secretă unui program guvernamental de proporții pentru restabilirea prestigiului sovietic”.

RFERL: De ce, din punctul Dumneavoastră de vedere, Putin a decis să înceapă operațiunea militară în Siria?

Ion Mihai Pacepa: „​Hafez al-Assad a fost o marionetă sovietică. În anii în care făceam parte din eșaloanele de vârf ale comunității KGB, Siria lui al-Assad era condusă de consilieri din URSS. După moartea lui al-Assad în iunie 2000 fiul acestuia, Bashar, a ocupat locul tatălui, după niște alegeri fără alternativă în spirit sovietic. „Alegerile” lui al-Assad au avut loc la câteva luni după ce Putin a fost infiltrat la Kremlin în urma unei lovituri de palat orchestrate de KGB/FSB. La scurt timp, Bashar al-Assad a devenit, la fel, o marionetă a Kremlinului. În schimb, a primit forța militară a Moscovei.

În timpul războiului din 2006 între Israel și gruparea Hezbollah, împotriva Israelului erau folosite arme Kalașnikov, instalații lansatoare de rachete și proiectile Fajr-1 și Fajr-3 fabricate cu ajutor rusesc, complexe autopropulsate de rachete antitanc AT-5 și Kornet, de producție rusească. Armamentul rusesc învechit de toate tipurile este foarte solicitat de teroriștii din toată lumea, iar „băieții răi” știu foarte bine unde să facă rost de el. În cutiile cu armament abandonate de Hezbollah erau marcaje: „Comandatar: Ministerul Apărării din Siria. Furnizor: Biroul de Construcții Proborostroenie din Tula”.

RFERL: Ar trebui Occidentul să colaboreze cu Rusia în lupta împotriva ISIS?

Ion Mihai Pacepa: „Se poate face pact chiar și Diavolul însuși pentru a-ți învinge cel mai mare dușman. Atacurile teroriste de la Paris și din avionul rusesc din Egipt, care au avut loc în doar două săptămâni, ar putea crea o nouă coaliție în spiritul celui de al Doilea Război Mondial. Potrivit jurnalistului german Jürgen Todenhöfer, care s-a infiltrat cu succes în ISIS, această organizație teroristă intenționează să facă rost de armament nuclear și să desfășoare „cea mai mare curățare religioasă în istorie”...

***

La solicitarea Radio Svoboda, despre legăturile cu teroriștii crescuți de Andropov și cu ISIS, vorbește Serghei Jirnov, fostul colaborator al KBG, iar în prezent emigrant politic care locuiește la Paris.

Serghei Jirnov: „După cum mi se pare mie, actualii teroriști sunt nu atât moștenitori ai predecesorilor săi – generați, selectați, educați, înarmați și antrenați în lagărele noastre speciale de pregătire, cât o metamorfoză a acestora. La fel cum și serviciile speciale ale lui Putin sunt metamorfoze ale KGB-ului, PCUS-ului și URSS-ului. Bătrânii au murit aproape cu toții, dar nostalgia a rămas. La fel ca și complexele de inferioritate. URSS a fost o supraputere pentru că propunea lumii un model global.

Problema actualei Rusii a lui Putin este că nu are un model nici măcar pentru propriii săi cetățeni, deci nu poate fi vorba despre un model pentru întreaga lume. În terorismul arab a venit o nouă generație. Aceasta nu se mai joacă de-a comunismul și revoluții și nici nu mai intenționează să se prefacă că joacă jocurile noastre. Acești teroriști au jocurile lor.

Statul Islamic nu mai are nevoie de banii noștri. Arabii au acum mai mulți bani decât Rusia. Ei sunt ocupați de ei înșiși și de strategia globală a islamului radical. În înțelegerea lor problemele interne țin de confruntarea suniților cu șiiții, cu variațiuni de petrol și gaze. Dar aceștia au și dușmani comuni – SUA și Occidentul. Și Putin încearcă să joace această carte.

Iar la noi, la Kremlin, în Iasenevo, la Liublianka și în „acvarium” – șede o nouă generație care este nostalgică după „sovok” (Uniunea Sovietică) și care nu înțelege cât de radical s-a schimbat totul în lume, în raportul de forțe geopolitic. Egiptul a trădat URSS-ul, fiul slăbuț al-Assad a venit în locul tatălui puternic.

Au dispărut vechiul Irak a lui Hussein și Libia lui Kaddafi – toate acestea sunt fostele noastre fiefuri. Și, foarte important, s-au schimbat relațiile cu Israelul. Înainte acesta era categoric un dușman. Acum – nici prieten, nici dușman. De aici și schimbarea relațiilor cu palestinienii. Dar, cel mai important, URSS-ul nu mai există, și nici comunismul. Terorismul arab și amenințarea înarmării nucleare a Iranului îi permit lui Putin să cocheteze cu Israelul și să-și infiltreze încolo agentura.

Iată de ce acum Putin nu le poate oferi prea multe. El însuși are nevoie de terorism ca de un factor de tensiune internațională. Iată de ce sunt convins că regimul putinist are legături puternice nelegale la nivelul său operativ (Serviciul de spionaj extern, Direcția de spionaj a Ministerului Apărării, FSB). Și avem și noi canalele noastre de infiltrare a agenților – Cecenia, Tatarstan și alte republici islamice autonome.

Putin încearcă să manipuleze aceste lucruri pentru a exercita presiune asupra Occidentului și asupra șeicilor petrolieri, care sunt dușmanii și concurenții noștri. Scopurile și metodele serviciilor noastre speciale și atmosfera în conducerea serviciilor de spionaj – atât cea de mai demult, odată cu venirea lui Primakov, cât și cea de după venirea lui Putin – au rămas fie aceleași, fie renasc treptat în vechea versiune. Și punctul de conexiune al lui Putin cu terorismul arab modern este cinismul și căutarea de dușmani comuni în Occident. După principiul – cu cât mai mult tulburi apele acolo, cu atât mai simplu este să porți tratative cu Occidentul de pe poziții de forță.

Lui Putin îi reușește destul de bine să manipuleze nu atât terorismul global, așa cum se întâmpla pe vremea lui Andropov, cât grupări separate. Și chiar să desfășoare el însuși propriile acțiuni sub drapelul acestora. Și să scoată castanele din foc în Occident. De fiecare dată când îi scad acțiunile în ochii lumii civilizate în mod straniu se activizează mișcarea teroristă împotriva Occidentului, ceea ce îl împinge pe Putin înapoi în brațele acestuia. Schema este indecent de simplă, dar a funcționat cu Bush-juniorul, iar acum – cu Hollande și Obama.”

XS
SM
MD
LG