Barack Obama: Turcia și Rusia trebuie să dezamorseze tensiunile create de doborârea unui avion de luptă rus în Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său american Barack Obama au căzut de acord că este importantă dezamorsarea tensiunilor, după ce armata turcă a doborât marți dimineață un avion militar rus la frontiera cu Siria. Președintele american a subliniat că dreptul Turciei de a-și apăra suveranitatea este „sprijinit de Statele Unite și de NATO”, se arată într-o declarație de presă a Casei Albe și președinției turce.

Rusia neagă faptul că avionul său ar fi violat spațiul aerian al Turciei, iar președintele Vladimir Putin a avertizat Ankara că incidentul de marți va avea „consecințe serioase” pentru relațiile dintre Rusia și NATO (din care Turcia este membră).

Unul din cei doi piloți ai avionului a fost ucis în Siria de rebeli anti-Assad, relatează BBC. Rusia a fost criticată de Occident că ar fi intervenit în Siria pentru a sprijini regimul președintelui Bashar al-Assad, nu atât pentru a lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic.

Una din cele mai mari companii turistice din Rusia „Natali Tours” a anunțat că sistează pentru moment vânzarea de călătorii în Turcia, din cauza „situație politice instabile”. Anul trecut, turiștii din Rusia au reprezentat peste 12% din totalul turiștilor din Turcia.