Cum decurg operatiunile militare americane anti-ISIS? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Ministrul american al apararii Ashton Carter a declarat ca Statele Unite intensifica operatiunile militare in Irak si Siria, trimitind efective suplimentare din fortele speciale si deschizind un nou front impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic (ISIS).
In declaratii facute in fata unor membri in Congres, Carter a spus ca in Irak, Statele Unite creaza o forta speciala in sprijinul efectivelor irakiene si kurde, bombardeaza, aduna informatii, salveaza ostateci si targheteaza lideri ISIS.
O sursa militara americana a spus ca cei 50 de militari din fortele speciale beneficiaza de sprijinul altor 150 de persoane.
Ashton Carter a mai aratat la audiere ca se planuieste deschiderea unui nou front in Siria, impotriva Statului Islamic, cum se auto-intituleaza ISIS si ca aceasta operatiune se bazeaza pe insurgenti, pregatiti pina acum de Statele Unite. „Sintem in razboi, - a spus Carter, adaugind - obtinem succese in teatrele de operatiuni din Siria si Irak”.
Aceste informatii oferite de ministrul american survin pe fondul angajamentelor altor state din lume de a participa mai activ in lupta impotriva gruparii teroriste. Guvernul german a autorizat un plan de a trimite avioane de recunoastere si de realimentare. Berlinul poate trimite pina la 1,200 de militari in regiune, dar acest plan inca nu a fost aprobat de Parlament.
Astazi, Parlamentul britanic dezbate propunerea premierului Cameron de a bombarda pozitii ISIS in Siria. Oficialitati americane doresc ca tari aliate, intre care Arabia Saudita si Turcia sa contribuie mai mult la efortul de razboi.
In acelasi timp, administratia inca nu crede ca Vladimir Putin se va alatura coalitiei, in loc sa-l sprijine pe Assad.
Atit Obama cit si Carter au spus ca intentia Turciei de a inchide frontiera ar ajuta eforturile aliate in regiune pentru ca limiteaza miscarea luptatorilor straini si impiedica militanti ISIS sa revina in Europa si sa atace acolo. Dar inainte de a o face, Ankara vrea ca aliatii sa asigure o regiune in interiorul Siriei la frontiera cu Turcia unde sa fie protejati refugiati sirieni. Oficialitati americane spun ca asa ceva e complicat pentru ca insurgentii locali s-au deplasat sa apere regiuni care sint bombardate de rusi.