Forumul Național „Bioenergie” în a treia zi

Legea cu privire la eficiența energetică a fost votată de deputați în primă lectură, dar „neaprobarea în a doua lectură și în a treia lectură, reține multe inițiative care sunt gata calculate, chibzuite, cu business planuri”.

La Chișinău se desfășoară cea de-a treia ediție a Forumului Național „Bioenergie”. Participanții, zeci de antreprenori, reprezentanți ai mediului academic și autorități locale au discutat despre posibilitățile Republicii Moldova de a ajunge la o autonomie energetică locală. Una din oportunități ar fi transformarea deșeurilor agricole, industriale și urbane în energie electrică și termică.

Ion Mereacre administrează o întreprindere care se ocupă cu creșterea și exportul bovinelor. Trei ani în urmă, a început să pună pe hârtie un plan de utilizare a deșeurilor animaliere pentru a obține curent electric și căldură, acum este pregătit să înceapă construcția unei fabrici de biogaz. Întreprinzătorul spune că cel mai greu i-a fost să convingă potențialii investitori că afacerea este una viabilă, mai ales că suma totală a investiției este de circa 3 milioane de euro.

După ce a văzut experiența altor state în asemenea proiecte, Ion Mereacre are certitudinea că afacerea va funcționa:

„Datorită lărgirii numărului de capete, fabrica deja o să fie construită anul viitor. Dacă o să investim suma pentru această fabrică, recuperarea o să fie într-o perioadă de la 7 la 10 ani, în dependență de tariful pe care îl vom obține de la Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Pentru consum propriu va fi doar 10 la sută, restul 90 de procente vor fi livrate în rețea, în rețeaua publică și ulterior va fi vândută consumatorilor.”

Proiectul lui Ion Mereacre nu este unicul de acest gen în Republica Moldova. La Drochia, de exemplu, funcționează din 2013 o fabrică de Biogaz, construită de investitori germani, specializați în producerea zahărului. Din resturi de sfeclă de zahăr aceștia reușesc să producă gaz și să acopere nevoile energetice ale companiei în proporție de 15 la sută.

Intenția autorităților și a instituțiilor donatoare este să extindă asemenea inițiative, atât în rândul marilor agenți economici, precum și printre gospodăriile casnice, astfel încă să se producă concomitent căldură și curent electric.

Pe de o parte, inițiativele de producere a energiei verzi sunt stăvilite de lipsa banilor. Pe de altă parte, investitorii au nevoie nu doar de calcule despre recuperarea aportului financiar, dar și de siguranța că domeniul este reglementat legal sub toate aspectele. Legea cu privire la eficiența energetică a fost votată de deputați în primă lectură. Alexandru Ursul, managerul proiectului „Energie şi Biomasă” spune că aprobarea acesteia este așteptată de mai bine de doi ani, timp în care mai multe proiecte bat pasul pe loc:

„Neaprobarea acestei legi în a doua lectură și în a treia lectură, reține multe inițiative care sunt gata calculate, chibzuite, cu business planuri, dar care nu încep deoarece așteaptă să fie aprobată legea. Aceasta va fi o garanție la acele reguli clare care vor fi aplicate pentru a produce energia regenerabilă, în special electrică, de la soare, de la vânt. Aici avem să așteptăm.”

Prezent la forum, ministrul economiei Stephane Bride a spus că legea ar putea fi votată în lectură finală până la sfârșitul acestui an.

Serghei Vedernic, managerul unui proiect specializat în aducerea și comercializarea scuterelor electrice speră că odată cu votarea acestui proiect, vor apărea premise pentru introducerea unor prevederi cu scutiri de impozite pentru transportul pe bază de motor electric. Serghei Vedernic spune că în mai puțin de un an a reușit să vândă 15 scutere, semn că oamenii se interesează de transportul prietenos mediului:

„Sunt anumite modele pe care lumea le preferă. Este un model mai puternic, pe care îl avem în salon și care permite transportarea unei încărcături de 250 de kg și este popular în zona rurală. Un scuter electric este foarte optim, deoarece consumă puțin, nu face gaze de eșapament, nu produce zgomot și este accesibil ca unitate de transport pentru orice categorie socială.”

Pentru a convinge antreprenorii locali că autonomia energetică locală este posibilă, la forum a fost prezentată experiența câtorva localități din Germania, care au devenit independente energetic, prin obținerea energiei termice și căldurii din reziduuri. Noi proiecte care promovează inovațiile în domeniul energiei regenerabile, vor fi premiate pe 4 decembrie, la încheierea Forumului Moldova Eco-energetică.