Duminică, comunitatea evreiască din Republica Moldova a celebrat începutul „Sărbătorii luminilor” – Hanukkah prin aprinderea lumânărilor pe candelabrul cu opt brațe numit „hanukia” din centrul capitalei. Este al treilea an consecutiv în care evreii din Chișinău sărbătoresc Hanukkah într-un spațiu public.
Sute de persoane au venit în scuarul teatrului Cehov să celebreze prima zi de Hanukkah alături de familie și prieteni în centrul capitalei. Zeci de copii mișunau printre cei prezenți, având câte o gogoașă tradițională într-o mână și un balon colorat în alta, nerăbdători să se încheie partea oficială și să înceapă concertul.
La deschiderea evenimentului au venit mai multe persoane publice și politicieni din Republica Moldova, printre care și ambasadorul american James D. Pettit:
„După cum știți, evreii au avut un rol foarte important – pe care îl au și acum – în istoria orașului Chișinău. Cu puțin timp în urmă, Chișinăul era un centru cultural evreiesc. Din păcate, din cauza tragediei cu numele Holocaust a dispărut o mare parte din populație, dar voi ați mai rămas. Acest lucru e foarte important. Cred că această țară, poporul evreiesc și cel moldovenesc au un potențial enorm.”
Hanukkah, numită și „Sărbătoarea luminilor”, durează opt zile și are ca scop comemorarea soldaților „macabei” care au învins oștile grecești cu peste 2000 de ani în urmă. Au luptat împotriva politicii de elenizare forțată pe care grecii o impuneau asupra popoarelor aflate sub dominația lor.
Comunitatea evreiască din Chișinău sărbătorește Hanukkah într-un spațiu public pentru al treilea an consecutiv. Cândva, organizau evenimentul în încăperi închise, la sinagogi sau în centre culturale evreiești.
Rakhamim Belenki este organizator de evenimente culturale pentru evrei și se implică activ în viața spirituală a comunității. A venit la sărbătoare împreună cu toată familia. După părerea lui, niciun popor nu trebuie să-și onoreze tradițiile „pe ascuns” sau să se rușineze de propriile rădăcini.
„Această sărbătoare semnifică victoria asupra celor care vor să distrugă cultura străină, credința altora. Holocaustul cred că a fost unul dintre pericolele care amenințau existența poporului evreiesc, dar în pofida acestei tragedii, am rămas uniți, ne respectăm tradițiile.”
Pe lângă concerte cu interpreți moldoveni și de peste hotare, în scuarul Cehov a mai fost organizat un târg de lucruri confecționate manual și un colț de distracții pentru copii.
Natalia Kobileva este mama unei eleve care învață într-un liceu evreiesc din capitală. Spune că a decis să se alăture sărbătorii chiar dacă nu are legătură directă cu lumea iudaică.
„Îmi place această sărbătoare fiindcă atmosfera e deosebită. E foarte bine că aici se strâng persoane de diferite naționalități și care au diverse tradiții. E o sărbătoare care unește mulți oameni buni.”
Mai mulți participanți au menționat că an de an tot mai multe persoane din afara comunității evreiești vin la aceste sărbătoriri Hanukkah.
Reprezentanții Primăriei Chișinăului au lipsit de la eveniment. Solicitat de Europa Liberă, șeful direcției pentru relații publice Vadim Brînzaniuc a motivat absența autorităților locale prin faptul că nu au primit o invitație oficială din partea organizatorilor.