Negocierile privind constituirea unei coaliţii şi instalarea unui guvern rămân în impas şi nu există nicio aparenţă de soluţie pentru criza politică de acum din partea partidelor Politicienii sunt percepuţi în continuare ca nişte indivizi învechindu-se şi perpetuându-se în rele.
Punctul de vedere al analistului politic Arcadie Barbăroşie, director al IPP, despre un posibil deznodământ pe scena politică sau o eventuală soluţie.
Europa Liberă: Aşadar, aproape zilnic actorii politici oferă motive să se creadă că starea de lucruri de acum rămâne imposibil de schimbat în bine. O nouă coaliţie rămâne o iluzie, un nou Guvern – un fel de fantezie deja. Ce soluţie pe plan politic pornind poate și de la conținutul barometrului de opinie publică care va fi lansat astăzi, e vorba de ediția de toamnă, ce soluție pe plan politic ar fi de natură, din punctul Dvs. de vedere, să ogoiască dezamăgirile şi ceea ce pare să fie setea crescândă de revoltă - aparentă sau nu - în sânul populaţiei?
Arcadie Barbăroşie: „Soluția este dificilă acum și chiar este foarte greu să spunem ce-ar putea face clasa politică astăzi, acum pentru a forma un Guvern. Îmi dau seama astăzi că partidele care au fost la guvernare până relativ recent au creat atâtea deziluzii în societate încât societatea ar accepta doar, cred, o schimbare totală a elitei politice. Dacă e să ne uităm peste sondajele realizate în septembrie-octombrie de alte companii vedem că în fond lumea, în special
Partidele care au fost la guvernare până relativ recent au creat atâtea deziluzii în societate încât societatea ar accepta doar, cred, o schimbare totală a elitei politice...
electoratul pro-european nu știe ce partid să susțină, de fapt, nu are un partid care să le reprezinte interesele pe eșichierul atât de bogat politic al țării noastre.
44 de partide înregistrate la Ministerul Justiției și iată că niciunul nu poate să facă ceea ce ar interesa poporul, ceea ce ar satisface electoratul. Dacă e să vorbim mai concret în ce privește formarea unei guvernări astăzi cred că demiterea Guvernului Streleț a pus aceste partide într-o situație foarte dificilă, în special Partidul Democrat care a susținut această rea demitere și care acum preia într-un fel inițiativa formării Guvernului.
Partidul Liberal Democrat, care a condiționat participarea la negocieri sau participarea la guvernare cu realizarea unor condiții, inclusiv demiterea unor funcționari de rang înalt din sistemul anticorupție nu mai poate da înapoi, pentru că astfel ar pierde și mai mult în imaginea electoratului, în imaginea atât de mult deteriorată de ultimele evenimente din țară. Astfel încât cred că PLDM poate doar în continuare să insiste asupra realizării acestor condiții ca factor și ar putea să facă ca partidul să participe la guvernare.
În rest, căutările Partidului Democrat pe așa numitul eșichier de stânga comunist, socialist, pare că nu prea se soldează cu succes deocamdată. Toate termenele promise de acest partid de a forma o nouă coaliție într-o săptămână-două au rămas doar promisiuni și, iată că, deja următoarea promisiune este Anul Nou. Mă tem că vom ajunge încet, încet pe data de 29 ianuarie când președintele va fi obligat să dizolve Parlamentul.”
Europa Liberă: Auzim din toate părțile că e nevoie acum de un Guvern. Care ar fi părerea Dvs., chiar e nevoie pentru un Guvern ca produs al târgului partidelor de acum?
Arcadie Barbăroşie: „Nu, deocamdată nu văd condiții la noi în țară în care să existe un Guvern gen Guvernul din România, adică un Guvern mai mult sau mai puțin tehnocrat. Nu văd deocamdată condiții, pentru că unul – după cum recunoaște toată lumea, cu mici excepții, instituțiile statului sunt capturate, sunt captive, sunt controlate și acel partid nu va accepta un Guvern care să taie creangă pe care stă partidul. Toate încercările Partidului Democrat deocamdată de a forma un Guvern, de a forma o alianță nu au avut succes, iar un Guvern neafiliat politic trebuie să aibă susținere în Parlament pentru a aproba legi. Poți face un Guvern tehnocrat, un Guvern neafiliat în situația de criză similare nouă, dar când există mai mult sau puțin o înțelegerea în Parlament că un asemenea Guvern este necesar în țară.
Deocamdată, asemenea înțelegere văd că nu există la noi în Parlament, cel
Sigur că ar fi nevoie de un partid care să facă curățenie aici în Guvern, care să facă curățenie aici în țară...
puțin Partidul Democrat nu împărtășește această părere. Și, deocamdată, văd că intrăm în impas. Sigur că ar fi nevoie de un partid care să facă curățenie aici în Guvern, care să facă curățenie aici în țară, în special să impulsioneze, chiar să înceapă de la început lupta cu corupția, însă ceea ce se face deocamdată nu este altceva decât praf în ochii societății. Nu există eforturi susținute și eforturi importante care ar demonstra că da, noi combatem corupția statală. În cazul dat un Guvern tehnocrat nu se întrevede, eu nu văd.”
Europa Liberă: Altminteri, în același context, aţi remarcat la un moment dat că actualii cetăţeni sau masa critică a acestora nu sunt chiar campioni la spiritul critic. Dar mai există, din punctul Dvs. de vedere, încă potenţial protestatar eficient în această societate, în condiţiile în care revolta faţă de nişte crime grave comise sau permise de autorităţi pare să se fi dus totuși iată, de-a lungul anilor, ca în nisip?
Arcadie Barbăroşie: „Eu personal cred că da, în societate mai există potențial protestatar. Dar nu pot sta zeci de mii de oameni de dimineață până seară în Piața Marii Adunări Naționale, zi de zi sau chiar duminică de cuminică, apare o oboseală în societate. Toate protestele, de regulă, au un caracter oscilant, și acum cred că am intrat în acea perioadă de declin al dorinței cetățeanului de a ieși în stradă direct, de a protesta așa cum s-a întâmplat în toamnă în luna septembrie, de exemplu.
Dar nemulțumirea în societate este gravă și asta o arată sondajele publicate de CBS-AXA în care se vede clar că există nemulțumiri mari în societate și ele vor răbufni la un moment dat, este necesar doar de un chibrit. Dar, deocamdată, eu cred că acest potențial există și el se manifestă și prin faptul că în jur de 30% din cetățeni nu știu pentru cine să voteze și asta într-un fel denotă faptul că ceea ce vor ei, doleanțele lor nu sunt exprimate nicicum la nivel politic. Și atunci, ei vor căuta să-și găsească reprezentanți, alții decât cei existenți. Iar manifestările concrete, gen participări la niște proteste în centrul capitalei sau în cele regionale ele vor avea loc periodic în continuare. Nu poți sta permanent în piață și să ceri demisia, în special într-o țară după cum arată sondajele noastre, lumea trăiește la nivel de subzistență, marea majoritate, cam 75%-80% afirmă că veniturile lor le ajung doar pentru strictul necesar sau nici pentru acest strict necesar.”
Europa Liberă: Nemulţumiri, revolta, etc. Pe cine se bazează actualele partide, de vreme ce nu dau faliment electoral?
Arcadie Barbăroşie: „Noi am avut alegeri un an în urmă. Și iarăși, dacă e să ne uităm peste aceleași sondaje vedem că nivelul încrederii în instituții și în același partide politice scade dramatic, iar ratingul acelor partide politice se diminuează. Conform sondajelor nu doar patru partide, dar iată 6-7 și în unele sondaje chiar și 8 partide ar putea accede de astăzi din Parlament. Asta înseamnă că deja nu va mai fi posibil formarea unei alianțe de guvernare din unul sau două partide sau poate chiar trei partide, vor trebui să-și găsească limbă comună mai multe partide în cazul unor alegeri anticipate. De ce nu dau faliment? Totuși ratingul al tuturor partidelor care s-au aflat la guvernare după anul 2009-2010 crește.
Crește încrederea și susținerea partidelor așa numite orientate spre Rusia, același Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor și în același sondaje apare încrederea tot mai mare într-o posibilă formațiune politică formată în baza Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. Nu știu deocamdată dacă își vor realiza liderii acestei platforme promisiunea de a înregistra un partid politic, dar se pare că un asemenea partid politic ar putea avea susținerea electoratului.”
Europa Liberă: Oficiali europeni, dle Barbăroşie, s-au declarat alergici la vorbe despre „Guvern pro-european”. Din comunicarea Dvs. cu diplomaţii occidentali - aţi mai remarcat vreo dorinţă de a conlucra cu o grupare de politicieni ce au oferit cele mai cumplite dezamăgiri din partea vreunui partener al UE?
Arcadie Barbăroşie: „Partenerii noștri de dezvoltare în general lucrează cu ce alege poporul. Doar cred că dacă în alegeri ar câștiga niște partide mai exotice ca Partidul Nostru, partenerii de dezvoltare vor conlucra și cu un asemenea Guvern reprezentat de un asemenea partid. Doar unica condiție ar fi și condițiile acestea au fost prioritare mereu, este ca Guvernul să aibă un program clar, acest program să se bazeze pe niște principii și valori clare pe care noi le numim europene, adică democrație, drepturile omului, justiție independentă, corupție la nivel minim, mass-media independentă și asigurarea drepturilor de exprimare, drepturile minorităților și atunci partenerii noștri vom lucra cu asemenea Guvern.
Ceea ce noi nu avem astăzi, de fapt, am avut relativ recent, sunt guverne care au încălcat grav multe din aceste principii și de aici dezacordul și criticile dure adresate guvernării și de către partenerii noștri de dezvoltare din vest. Mai puțin din partea celor din est, pentru că pe cei din est nu-i interesează valorile și drepturile omului, democrație - îi interesează controlul total asupra societății. Modelul acesta nu este cred că un model viabil și nu poate fi acceptat de noi. De aceea zic că depinde cum va vota cetățeanul și depinde ce va promova guvernarea respectivă și dacă își va ține promisiunile.”
Your browser doesn’t support HTML5