Un nou sondaj de opinie publicat astăzi la Chișinău confirmă prăbușirea popularității liberal-democraților și liberalilor și ascensiunea a două forțe relativ noi: Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi, și Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”.
Sondajul sugerează că nu toate partidele care se declară pro-europene şi negociază formarea unei noi majorităţi s-ar regăsi în viitorul Legislativ. PL şi PLDM nu ar trece pragul electoral, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Viitorul Parlament ar fi compus din reprezentanţi a şase formaţiuni: „Partidul Nostru”, Platforma „DA”, PSRM, PCRM, PPEM şi PD. Voturile celor nemulţumiţi de actuala guvernare ar migra spre Platformă „DA” mai curând, decât spre partidele pro-ruse de opoziţie, sugerează cercetarea.
Includerea în sondaj a Platformei „DA”, deocamdată fără acte în regulă la Ministerul Justiției, a generat critici. Doru Petruţi, directorul IMAS, sugerează într-un comentariu pe blogul său că sondajul ar fi trucat în favoarea Platformei „DA” şi în defavoarea socialiştilor. Sociologului i se pare nefiresc procentul mic al socialiştilor în opţiunile de vot, în timp ce atât formaţiunea, cât şi liderul acesteia Igor Dodon se bucură în același sondaj de o mai mare încredere faţă de scorurile anterioare:
„Ca toată construcţia să fie bine croită, apare în sondaje un partid care nu e partid, o ”alternativa” în care trebuie să credem că ne va salva pentru că aşa cred unii că ar trebui să credem. Numai că e bine să ştiţi că o clădire e proiectată de un arhitect, nu de un croitor.”
Sociologul mai sugerează că în realitate stânga pro-rusă ar fi mult mai bine cotată în sondaje, decât apare în Barometru.
Directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie, unul dintre autorii sondajului, a explicat ascensiunea „Partidului Nostru” şi a liderului acestuia Renato Usatîi, dar şi a Platformei „DA”, inclusiv prin declinul actualelor partide declarate pro-europene:
„Renato Usatîi pare să fie mult mai atractiv pentru cetăţeanul nostru. Îmi pare rău să o zic dar este un fel de opţiune băiatul nostru, îl susţinem pe el şi pe partidul lui. Probabil, domnul Dodon nu este perceput ca băiat de-al nostru. Platforma „DA” a acumulat 12 la sută din susţinerea cetăţenilor. Au fost protestele şi probabil cetăţeanul îşi regăseşte unele așteptări şi revendicări în această Platformă.”
Schimbarea opțiunilor electorale vine pe fundalul unei nemulţumiri populare generale, mai spun autorii sondajului. Marea majoritatea, 88 la sută, dintre respondenţi se declară dezamăgiți de starea lucrurilor din Moldova. Un număr record de la lansarea BOP, spune Arcadie Barbăroşie:
„Am ajuns la un record naţional în ultimii 17 ani. Atât de rău niciodată nu au mers lucrurile în ţară, crede cetăţeanul.”
Dacă partidele declarat pro-europene vor reuşi să cadă de acord şi să se menţină la guvernare pentru următorii trei ani îşi mai pot recăpăta din încrederea cetăţenilor, în anumite condiţii, crede Arcadie Barbăroşie:
„Dacă cel puţin încep a face curăţenie în ţară prin cazuri răsunătoare. Dacă întorc 900 de milioane din miliard. Dacă explică cetăţeanului ce are de câştigat prin faptul că a fost dat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău. Dacă cetăţeanul va simţi în următorii ani lucru acesta prin creşterea pensiilor, salariilor cel puţin în sectorul bugetar. Dacă se va diminua corupţia, justiţia va avea altfel de comportament. Teoretic vorbind se poate, pentru că se ştie ce e de făcut şi cum. Dacă sunt proşti care nu ştiu cum e de făcut vin europenii şi-i învaţă.”
Relativ constante rămân opţiunile geopolitice ale respondenţilor. Rugaţi să facă o alegere între vectorul european şi cel eurasiatic, 39 la sută au optat pentru aderare la UE, iar 42 la sută - pentru Uniunea Vamală.
Barometrul, în premieră, a propus respondenților să răspundă la întrebarea privind atitudinea faţă de eventuala unire a Republicii Moldova cu România. Această opţiune este susţinută de 21 la sută din respondenţi.