Troleul cu WI-FI

…sună foarte bine, cu toate că în troleibuzele hrentuite sovietice acest element al postmodernităţii se va potrivi ca nuca în perete.

Vestea a venit peste noi ca o furtună năprasnică într-o zi cu cer senin: troleibuzele din Chişinău vor avea, graţie edililor ocrotitori, WI-FI! Vom fi cool! Vom fi pe acelaşi palier cu capitalele importante ale Europei. Măi să fie!

„Wi-Fi în troleu” sună foarte bine, cu toate că în troleibuzele hrentuite sovietice acest element al postmodernităţii se va potrivi ca nuca în perete. E greu de presupus şi faptul că în orele de vîrf, în înghesuiala infernală, vor exista pasageri dornici de a explora Internetul. Dar să nu fim foarte pretenţioşi. Să ne bucurăm pentru această iniţiativă a cinovnicilor.

Eu iată la ce mă gîndesc. Dacă tot vom avea Wi-Fi în trolee, de ce să nu eliminăm măcar o obişnuinţă rea endemică? Mă refer la faptul că mulţi pasageri nu vor să ia biletele de la taxatori sau le lasă în mijlocul de transport cînd îl părăsesc. Eu unul urmăresc ani de zile povestea asta dizgraţioasă care e de fapt în detrimentul tuturor contribuabililor. Cum să responsabilizăm taxatorii? Cum să-i facem corecţi pe pasageri?

Ani de zile în troleibuze răsună un avertisment, acela că returnarea biletului taxatorului e un soi de corupţie care se pedepseşte. Dar a fost pînă acum pedepsit pentru asta măcar un taxator sau măcar un pasager? E puţin probabil. Aici marii mahări care golesc băncile de sume uriaşe nu păţesc nimic, iar noi vrem să fie pedepsit călătorul care nu ia biletul de la taxator…