Răcirea dramatică a relaţiilor dintre Moscova si Ankara, cândva extrem de apropiate, are efecte asupra vieţii oamenilor din Turcia, din regiunea Antalya, dar si asupra celor 40 de mii de ruşi care trăiesc in această regiune prosperă a Turciei. Corespondentul Europei Libere Frud Berzhan a calatori in Antalya si a stat de vorbă cu cei afectaţi direct de politica președinților Putin si Erdogan.
Tolga Baris are 32 de ani și slujba lui este să se asigure că cele 8 hoteluri de lux ale reţelei Limak sunt ocupate. Ele au fost construite special pentru gustul turiştilor bogaţi ruşi. Viitorul managerului de vânzări pare sumbru:
„Fără turiști ruşi, turismul nu e turism… Din cauza crizei în relaţiile turco-ruseşti, turiştii ruşi şi-au anulat călătoriile. In jur de 2000 de ruşi şi-au anulat vacanțele până la Anul Nou…”
Până la criză, datorită regimului fără vize intre cele două țări, aproape 3 milioane si jumătate de ruşi au mers in primele 9 luni ale anului in Antalya. In fiecare an, cheltuiau in jur de 6 miliarde de dolari in această regiune. In întreaga economie turcă, din ianuarie si până in septembrie, veniturile au fost de 21 de miliarde.
Hotelurile Antalyei cu luxul lor specific, cu restaurantele care afișează meniuri in limba rusă vor trebui să se reorienteze către alt tip de client, ceea ce nu va fi atât de simplu, cred proprietarii de localuri cu care a vorbit corespondentul nostru. Akay Can Dagkiran este unul dintre ei:
„Avem meniuri în rusă. I-am învăţat pe chelnerii noştri să-i servească pe ruşi, au învăţat rusește. Totul aici depinde de turiştii ruşi… Din prognoza pe anul viitor si din discuţiile cu agenţiile de turism și managerii hotelurilor si cu autorităţile am înţeles că vor fi pierderi foarte mari…”
Pentru ruşii care trăiesc in această regiune, atraşi de dezvoltarea ei economică si care s-au stabilit aici, răcirea relaţiilor dintre Moscova si Ankara reprezintă o altfel de îngrijorare.
Larisa si-a petrecut acum mai mulţi ani o vacanta aici, s-a îndrăgostit, s-a măritat cu un turc si are 2 copii. Organizează anual un aşa numit festival al Păcii si Prieteniei, o încercare de a ajuta diaspora rusească să se integreze in noua țară. E înaltă, blondă si încrezătoare că ceea ce s-a stabilit intre cele două comunităţi – turcească si rusă – nu poate fi distrus din cauza unei decizii luată la Moscova.
„Relaţiile intre cele două comunităţi cresc cu fiecare an. Nu pot fi distruse într-o clipă. Este imposibil.”
Irina Balci, care s-a stabilit de 8 ani in Turcia este si ea optimistă.
„O mulţime de rusoaice s-au măritat cu turci si şi-au făcut aici familii. Rusoaicele s-au integrat familiilor turcești si comunităţilor turce. Nu vedem nici un pericol din partea turcilor aici.”
Si totuşi, Alina, care este traducătoare, spune că in ultimul timp a fost martora unor scene neplăcute, chiar dacă este vorba doar de incidente răzlețe. Imediat după prăbuşirea avionului rusesc in Egipt, la Sharm el Sheik, Alina a auzit comentarii foarte neplăcute de la tineri turci in centrul comercial al Antalyei.
„Spuneau, proștilor de ruşi, duceţi-vă in Rusia voastră. Ce bine că avionul vostru s-a prăbuşit in Egipt. Vă urâm.”
Dar Alina este mai îngrijorată de ceea ce i s-ar putea întâmpla in Rusia natală, dacă va reveni acolo, pentru că are un nume de familie turc si paşaport turcesc.
Și Svetlana este îngrijorată de ce i s-ar putea întâmpla in Rusia. Svetlana locuieşte in Turcia de 13 ani.
„Sunt oarecum îngrijorată, trebuie să mărturisesc, pentru că familia este in Rusia și aș vrea ca tata și fratele meu să vina aici, să mă viziteze. Dacă impun vize, va fi mai greu. Mai am si problema dublei cetăţenii si mi-e teamă să nu fiu pusă să aleg numai una din ele. Pentru copilul meu e cel mai greu. Este jumătate rusoaică, jumătate turcoaică. Aşa că are doua patrii…”
Pentru Natalia care a avut curajul să nu-şi anuleze vacanta in Antalya si care se bucură de soarele Turciei aşa cum s-a mai bucurat de trei ori până acum, soluţia pare să fie simplă: chiar dacă politicienii vor interzice ruşilor să vina in Turcia, se va găsi o cale ocolită pentru a veni totuşi…