Transnistria va continua să exporte în UE

Tirotext este una dintre cele mai mare întreprinderi din stânga Nistrului ce exportă în UE

Tirotext este una dintre cele mai mare întreprinderi din stânga Nistrului ce exportă în UE

Administrația de la Tiraspol a anunțat că agenţii economici transnistreni nu vor pierde preferințele comerciale ale Uniunii Europene. Reprezentanţii Chişinăului nu au comentat informaţia, dar unii experţi tind să le dea dreptate celor din stânga Nistrului

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Tiraspolul a anunțat că agenții economici din regiunea transnistreană vor continua să exporte și anul viitor mărfurile în Uniunea Europeană în regim preferențial, fără a achita taxe suplimentare. Ce presupune de fapt prelungirea regimului preferențial și care sunt piețele principale unde regiunea transnistreană își vinde produsele? Reacții la Tiraspol la propunerea ministerialei OSCE de a accepta un statut special în cadrul Republicii Moldova. Ce rol va avea Germania anul viitor după preluarea președinției OSCE. Și ce cred oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului despre corupție și combaterea acesteia. Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

***

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Agenții economici din stânga Nistrului vor beneficia de preferințele comerciale oferite de UE si după 1 ianuarie 2016. Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Evghenii Șevciuk, la o întâlnire cu reprezentanții departamentului de Externe, informează portalul Novostipmr. Prelungirea facilităților comerciale cu UE va permite Transnistriei să exporte în Europa mărfuri fără taxe pe un termen nedeterminat deocamdată, a precizat, la rândul său, președintele Camerei de Comerț de la Tiraspol, Iuri Ganin. Oficialul a subliniat însă că durata acestui acord depinde în mare măsură de respectarea angajamentelor pe care Tiraspolul și le-a asumat în raport cu UE, fără să precizeze însă care sunt acestea. Potrivit aceleiași surse, aproape 40% din mărfurile exportate de Transnistria ajung, la ora actuală, în Europa.

Executivul de la Tiraspol a adoptat bugetul pentru anul viitor. Acesta prevede însă un deficit comparabil cu veniturile. Astfel, în 2016, autorităţile de la Tiraspol îşi propun să acumuleze echivalentul a 207,2 milioane de dolari şi să cheltuie 423,4 milioane. Documentul urmează sa fie adoptat și de legislativul transnistrean, care va trebui să găsească în jur de 100 de milioane de dolari - în ruble transnistrene - pentru aşa-numitele "categorii socialmente protejate", relatează presa locală.

Aşa-numitul fond mutual „Mercuriu”, recunoscut drept piramidă financiară atât în Moldova, cât şi în Ucraina şi Rusia, își țintește victimele și în stânga Nistrului. Problema a ajuns în vizorul autorităţii bancare centrale de la Tiraspol, care îi îndeamnă pe cetățeni să evite implicarea în această fraudă. Într-un comunicat difuzat de banca centrală de la Tiraspol se spune că așa-zisul fond de ajutor reciproc "Mercuriu" le promite cetățenilor dobânzi de 300 de procente anual pentru orice sumă donată comunităţii. Oamenii sunt însă atenţionaţi să fie vigilenți întrucât pierderile financiare pe care le-ar putea suporta nu vor putea fi recuperate. La Chișinău, Direcţia generală urmărire penală a inspectoratului general al poliţiei a intentat recent o cauză penală pe marginea activității ilegale a piramidei "Mercuriu", transmite postul Publika TV.

Ucraina a mărit numărul de militari la frontierele sale cu Crimeea și cu Transnistria, informează Agerpres. Numărul trupelor ucrainene a crescut în mod real și au fost create unități care asigură securitatea în toate zonele de potențial pericol pentru Ucraina, inclusiv dinspre Crimeea și regiunea separatistă Transnistria, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko. La ora actuală, în jur de 70.000 de militari ucraineni sunt desfășurați în Donbass – teatrul conflictului armat între armata guvernamentală a Kievului și rebeli separatiști proruși.

Organizaţia anticorupţie Transparency International Moldova a dat publicităţii un sondaj potrivit căruia Parlamentul şi justiţia sunt cele mai corupte puteri din stat. Fiecare al doilea chestionat spune că în ultimul an corupţia a sporit. Sondajul mai constată că cetăţenii de rând din Moldova dau cel mai des mită în poliţie, procuratură şi instituţii medicale. În topul celor mai mituiţi de către businessmeni sunt vameşii şi judecătorii. Chiar dacă majoritatea respondenţilor cred că funcţionarii corupţi ar trebui mai dur sancţionaţi, puţini au curajul să denunţe cazurile de corupţie. Experţii Transparency International Moldova au estimat că volumul mediu al mitei plătite în Republica Moldova în 2015 ajunge la 1 miliard 200 de milioane lei. În cadrul cercetării au fost chestionaţi peste o 1500 de oameni, dintre care 500 de businessmeni.

***

Europa Liberă: Fenomenul corupției este unul care nu permite dezvoltarea normală a oricărei societăți și experții sunt unanimi în a considera că corupția este una din cauzele principale ale sărăciei. Situația din Republica Moldova poate fi o foarte bună confirmare a acestei teorii. În societate există convingerea profundă că toate structurile statului sunt profund corupte, mai ales după ce s-a aflat despre furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, furt care ar putea să ajungă să fie acoperit din buget, adică din buzunarul cetățenilor. Am întrebat câțiva locuitori ai orașului Cahul cum simt fenomenul corupției și ce se poate face pentru a-l combate.

"Da, în Republica Moldova există corupție. Ce putem face? Lucrurile se vor schimba dacă fiecare persoană care deține o funcție va face ceea ce trebuie fără să ia mită, pentru că el primește salariul pentru asta. Atunci când va fi populația educată din grădiniță că nu trebuie să dai nimic, atunci totul va fi bine. Da, asta va dura generații, pentru că nimeni nu a exclus sindromul lui Moise – cei 40 de ani de trecere prin pustiu, atunci când trebuie să se schimbe generațiile care sunt deja bătute de soartă și cărora le-a intrat în sânge și în ADN faptul că până nu dai ceva nu se întâmplă nimic. Corupția va dispărea atunci când de jos nu se va da și de sus nu se va lua. Mijloc de aur în corupție nu există."

"Da, este, există fenomenul acesta. Chiar eu am fost participant personal, pentru că am avut o problemă și nu am putut să o rezolv fără să particip prin a da mită."

Europa Liberă: Și atunci cum se poate lupta cu acest monstru al corupției?

"În primul rând, noi nu trebuie să ne lăsăm influențați. Eu nu am văzut altă soluție. Scăpăm mai ușor dacă dăm mită, dacă luptăm, ne vine greu, pentru că majoritatea din sistem este împotriva ta, tu ești unul și trebuie să te lupți cu sistemul. Dacă majoritatea ar gândi la fel și ar acționa la fel, ar fi transparență, cred că atunci mai ușor ar fi de lichidat corupția."

"Ce putem face? Sunt persoane care luptă, cu o motivație foarte bună, tineri care au ideea de a schimba sistemul și de a face lumea mai bună. Ei trebuie să se țină bine până se vor cunoaște unul cu altul și vor face un grup, o forță."

Europa Liberă: Corupție există în Republica Moldova?

"Eu cred că există".

Europa Liberă: Ce putem face? O tolerăm în continuare?

"Sigur că nu. Eu socot că tineretul nostru e puternic. Necătând la aceea că mulți pleacă, dar oricum mai și rămân, unii se întorc și oricum eu cred că vor fi schimbări."

Europa Liberă: De ce sunteți atât de optimistă? În general, în societate există un anumit gen de pesimism în legătură cu posibilitatea de a face o schimbare, mai ales că actuala clasă politică a dezamăgit foarte mult.

"Mă înconjoară oameni foarte realiști și care se zbuciumă și lucrează pentru popor."

"Corupția cred că există practic la toate nivelele. Suntem, cred că, abia la început de drum în lupta cu corupția. Cred că în primul rând instituțiile de drept trebuie scoase de sub control politic. Asta e primul pas care trebuie făcut. Și mă refer, în primul rând, la Procuratură. Și cred că și la același Minister de Interne - trebuie pus și acolo un tehnocrat. Trebuie să fie puși oameni care știu să-și facă bine meseria și să nu fie șantajați și șantajabili de către partidele politice. Să fie oameni numiți în aceste funcții pe criterii profesionale.

***

Europa Liberă: Presa de la Tiraspol a scris săptămâna trecută că miliția a arestat o angajată a fondului de rezervă din regiune, care a fost acuzată de excrocherie în proporții deosebit de mari. Aceasta a fost reclamată de o femeie de afaceri care a declarat că i-a transmis angajatei, de 23 de ani, o sumă de bani, echivalentul a 28 de mii de dolari, pentru perfectarea unui credit cu dobândă mică. Creditul nu a mai venit, angajata fondului de rezervă pretextând faptul că ar mai fi nevoie de bani în plus, iar acum aceasta riscă până la 12 ani de privațiune de libertate cu confiscarea averii.

Ce cred oamenii de rând din regiunea transnistreană despre fenomenul corupției au încercat să afle corespondenții noștri de la Tiraspol și Bender:

– Она везде существует, во всем мире, не обязательно где-то здесь. Мир такой у нас. Мне кажется, нет смысла бороться. Если она во всем мире существует, то она и будет существовать. Поэтому я думаю, может быть и стоит, но, мне кажется, нет смысла.

– Какими методами я не знаю, но коррупция, мне кажется, была, есть и будет. И никто с ней не хочет бороться, никто не хочет заниматься. Потому что ни кому этого не надо. А людей, конечно, не устраивает эта коррупция, кому она нужна. Вот я, например, обыкновенный пенсионер, А те, которые начали, у них все есть, но им все мало, мало и мало. Вот они и занимаются этим. Коррупция была, есть и будет – она, мне кажется, передается из поколения в поколение. Из семьи в семью передается, те, которые побогаче.

– Вот вы говорите – будем бороться. Ну, вы такая смешная. Возьмем с вами и пойдем бороться, да? Вы можете сейчас в правительство влезть и сделать перемены какие-то там? Нет? Я тоже не могу бороться, дома, сидя на диване…

– На этот вопрос, по-моему, не может ответить никто. Ну потому что… Знаете, как говорят: мафия непобедима.

– Она присутствует, и то, что она есть, это очень огорчает, конечно. Потому что не найдешь справедливость… Ну, надо бороться. Я считаю, что каждый человек должен это осознавать, понимать, и в какой-то степени лишний раз не дать на лапу, так сказать. Есть органы, которые должны этим заниматься. Если там не процветает коррупция – тогда можно пожаловаться на них….

– Она искоренима и нужно бороться кардинальными методами. Сажать за нее показательно. Понимаете, дело в том, что коррупция… вот сейчас вокруг нас – это тоже коррупция. И все, что сидят у власти – это тоже коррупция. Их нужно просто убрать. Если люди уже нарушают законы, я тоже считаю, что это коррупция. Сажать нужно на определенные сроки. И все.

***

Europa Liberă: Consiliul Ministerial al OSCE, care a avut loc în acest an la Belgrad, a adoptat o declarație cu privire la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. Textul a fost adoptat de către reprezentanții Serbiei, care deţine în acest an președinția în exercițiu a OSCE, ai Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova. Potrivit declaraţiei, reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE, iar soluția conflictului trebuie să fie una cuprinzătoare și pașnică, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru Transnistria. Acest statut special ar urma să garanteze pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației. Garanți ai îndeplinirii acestor înțelegeri ar fi OSCE, Rusia și Ucraina, iar UE și SUA vor fi observatori la acest proces.

Declarația îndeamnă părțile să reia negocierile în formatul oficial 5+2, să revină la discuțiile la nivelul reprezentanților politici care să aibă puteri depline și să intensifice eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Tiraspolul a reacționat cu scepticism la această declarație, spunând, prin vocea responsabilului interimar de relațiile externe ale regiunii, Vitali Ignatiev, că președinția sârbo-elvețiană de doi ani a OSCE a fost de fapt un eșec pe dimensiunea transnistreană, pentru că lucrurile în perioada respectivă doar s-au înrăutățit. Vitali Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat postului rusesc de televiziune Rossia24:

Vitali Ignatiev: „Timp de doi ani președinția sârbo-elvețiană s-a ocupat de reglementare și exact în această perioadă procesul de negocieri la noi a stagnat, chiar a degradat pe multe poziții, acesta a fost stopat. Ultima întâlnire în formatul 5+2 am avut-o în vara anului 2014. Și în această perioadă s-au acumulat foarte multe probleme, legate de presiunea unilaterală asupra Transnistria pe un spectru larg de domenii – de la economie la chestiuni legate de asigurarea intereselor oamenilor până la problemele deschiderii de dosare penale inclusiv pe numele persoanelor care participă în procesul de negocieri. Toate aceste distrug textura procesului de negocieri. Și bineînțeles că în aceste condiții este imposibil de purtat un dialog. Și această declarație este, din punctul meu de vedere, un fel de frunză de smochin care să ascundă faptul că președinția Serbiei pe linia OSCE a fost de fapt un eșec.”

Vitali Ignatiev a mai spus că declarația ministerialei OSCE nu a fost adoptată în cadrul formatului de negocieri 5+2 și a sugerat că ar constitui chiar o formă de presiune:

Vitali Ignatiev: „Această declarație este adoptată în afara formatului de negocieri. Formatul respectiv reglementează clar participanții cu drept de decizie, regulile și procedurile de lucru și în cadrul respectivului format avem posibilitățile pentru a elabora formula reglementării definitive. Nimeni nu poate să pre-determine reglementarea, nimeni nu poate forța părțile să meargă în direcția pe care aceștia nu și-o doresc. Iată de ce trebuie purtat dialogul în cadrul paradigmei de negocieri, trebuie îndeplinite înțelegerile la care s-a ajuns fără a suci mâinile la spate celeilalte părți. Și atunci cred că vom putea avansa. Din păcate, astfel de declarații nu ne apropie de reglementare.”

***

Europa Liberă: Anul viitor președinția OSCE trece la Germania, țară care de mai multe ori și-a arătat interesul pentru reglementarea transnistreană. Ce rol poate juca Germania, preluând preşedinţia OSCE, în reglementarea transnistreană? Opiniile doamnei Anneli Ute Gabanyi, analist politic de la Berlin, au fost consemnate de colega mea Valentina Ursu:

Europa Liberă: Credeți că, odată ce va deține Președinția la OSCE, Germania ar putea să facă mai mult decât a făcut OSCE până acum?

Anneli Ute Gabanyi: „N-aș crede. În primul rând, Rusia nu va accepta, - de aici trebuie să pornim, - niciodată, un statut pentru Transnistria care să fie împotriva scopurilor pe care le urmărește în această parte a lumii. Germania acum câțiva ani, mai exact doamna cancelar Merkel și pe atunci președintele Medvedev, au semnat în localitatea Meseberg un memorandum, care de atunci se numește „memorandumul de la Meseberg”. Și dacă ne uităm ce s-a decis acolo, respectiv, care au fost încercările care s-au făcut, putem vedea foarte clar că nici în acel domeniu Germania nu a putut să ajungă la niciun rezultat care să treacă dincolo de interesele Rusiei.

Acum putem să ne întrebăm care sunt interesele Rusiei. Rusia nu neagă scopul reintegrării Transnistriei într-o republică federală Moldova, dar o republică în care coada va da din câine și nu câinele din coadă. Adică în acest context Transnistriei trebuie să i se acorde dreptul de veto asupra politicii interne și externe a Republicii Moldova în întregul ei. De asemenea, putem vedea întotdeauna că Rusia mai nou cere ca, în contextul acestui statut special, să ajungă și la o garantare, să se garanteze neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Și, de asemenea, Rusia dorește ca trupele sale să rămână pe teritoriul Transnistriei, atâta timp cât nu s-a ajuns la o soluție politică și până când Transnistria nu a fost și ea de acord cu ceea ce s-a negociat.”

Europa Liberă: Revenirea Transnistriei, așa cum o cere Moscova, într-o Moldovă federală. Cine ar mai accepta această condiție?

Anneli Ute Gabanyi: „Moldova federală sună foarte bine și pentru alte state federale și state care laudă federalismul, chiar dacă în ultima vreme a cam dat chix în mai multe domenii. Germania este un stat care întotdeauna preamărește conceptul în sine de federalism. Numai că Rusia nu se gândește ca acea Moldovă, care va fi reintegrată, acel stat federal în care se va reintegra Transnistria, nu va fi un stat unitar, în sensul ca într-adevăr puterea legiuitoare și puterea politică definitivă și fără niciun fel de condiții, așa cum dorește Rusia, și cum am spus, va fi la puterea politică a Republicii Moldova.

Statul unitar este altceva decât un stat indivizibil. Este o terminologie foarte fină. Un stat unitar într-adevăr înseamnă un stat integrat total. Aceasta Moscova nu vrea și nu va dori. Nu aș putea să îmi închipui nicio situație în care Moscova să facă aceste concesii. Și, de altfel, soarta memorandumului de la Meseberg, reacțiile politicienilor ruși la acest proces de discuție, ca să spun, pentru că nu au putut să fie negocieri, arată foarte clar că Rusia pornește de la ideea că Occidentul sau, în cazul acesta, Germania, este foarte bucuroasă, dacă Rusia negociază asupra acestei probleme, crezându-se eventual de către unii sau alții că Moscova se va îndepărta de poncifele ei, iar în al doilea rând, Moscova pune și precondiții. Adică spune, de exemplu, că „atât Moldova, cât și…”, acum glumim puțin, „…cât și Transnistria trebuie să renunțe la anumite poziții ale lor maximaliste”.

Iar poziția maximalistă a Republicii Moldova, iarăși, este acea decizie a Parlamentului moldovenesc din 2005, care arată foarte clar ce dorește Republica Moldova în legătură cu rezolvarea conflictului din Transnistria. Întreaga suveranitate și întreaga integritate teritorială a Republicii Moldova, un statut într-adevăr de autonomie pentru regiunea Transnistriei, dar ca parte a unui stat unitar – Republica Moldova, dorește retragerea tuturor trupelor din Transnistria și preschimbarea organizaţiei de peacekeeping rusească într-o misiune civilă multinaţională cu un mandat internaţional. Dacă aceste condiţii vor fi discutate şi eventual se va ajunge la o înţelegere care să nu ştirbească aceste interese vitale ale Republicii Moldova, cel puţin aşa cum au fost formulate până astăzi, ar fi un lucru minunat. Dar tare mă tem şi nu văd nicio indicaţie că aceste scopuri vor putea fi atinse. Ar fi o minune.”

***

Europa Liberă: Administrația de la Tiraspol a anunțat că exportatorii transnistreni nu vor pierde preferințele comerciale ale Uniunii Europene la începutul anului viitor, așa cum era prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Evghenii Șevciuk la o ședință de lucru. Atât Șevciuk, cât și soția acestuia, fosta negociatoare din partea Tiraspolului, Nina Ștanski, acum Șevciuk, au declarat că aceasta este „un mare succes al diplomației din regiune”.

Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat la acest anunț al Tiraspolului și păstrează deocamdată tăcerea. Am întrebat mai mulți experți ce cred despre aceste evoluții. Ernest Vardanean, jurnalist și expert în problematica transnistreană:

Ernest Vardanean: „Eu cred că decizia autorităților europene de a prelungi regimul preferințelor comerciale autonome pentru regiunea transnistreană este o decizie reciproc avantajoasă. Pe de o parte, UE își arată deschiderea pentru Transnistria, arată deschiderea spre dialog, și prin asta generează o atitudine pozitivă la Tiraspol pentru a nu provoca stări de spirit antieuropene pe malul stâng. Pe de altă parte, Transnistria demonstrează astfel că este capabilă să ajungă la înțelegeri. Cred că pentru diplomația de la Tiraspol acesta este un mare plus. În același timp, Transnistria a arătat că este interesată nu doar pur și simplu la modul mercantil de menținerea acestui regim de preferințe comerciale autonome, dar și de a nu rupe legăturile cu UE, ci să lase un anumit coridor de oportunități.”

Europa Liberă: Tiraspolul a prezentat această decizie drept o mare victorie a diplomației transnistrene. Așa este? Chișinăul chiar nu a avut nicio legătură cu aceste înțelegeri?

Ernest Vardanean: „Da, pe de o parte, se poate spune că este o victorie a Transnistriei, pe de altă parte, cred că această victorie nu ar fi existat fără abordarea constructivă a Uniunii Europene. Rolul Republicii Moldova în această situație este cumva trecut cu vederea, dar eu presupun că Chișinăul, de asemenea, a spus, într-un anumit fel, un cuvânt bun pentru Tiraspol.”

Europa Liberă: Din punct de vedere tehnic ce înseamnă acest lucru? Este o prelungire a înțelegerilor anterioare, a preferințelor comerciale autonome, sau este o aplicare de facto a Acordului de Liber Schimb?

Ernest Vardanean: „Dacă e să abordăm lucrurile la modul pur formal, este o prelungire a regimului de preferințe comerciale autonome care a fost introdus la 1 ianuarie 2008. Eu cred că într-un anumit fel părțile deja s-au înțeles totuși, poate, nu neapărat să aplice standardele și cotele din Acordul de Liber Schimb, atunci cel puțin pe viitor să privească lucrurile din zona comerțului extern din perspectiva faptului că mai devreme sau mai târziu Acordul de Liber Schimb va intra în vigoare în regiune.”

***

Europa Liberă: Expertul Institutului pentru Democrație și Inițiative Sociale Viitorul, Corneliu Ciurea, spune că decizia de a prelungi regimul facilitat de export în UE pentru agenții economici din stânga Nistrului presupune și niște obligații pe care și le-a asumat administrația din Transnistria.

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol a anunţat cu mult fast faptul că diplomaţia transnistreană a înregistrat o mare victorie – comerţul preferenţial cu Uniunea Europeană va continua şi anul viitor. Despre ce este vorba? Pentru că detalii nu s-au dat, practic.

Corneliu Ciurea: „Nici noi nu cunoaştem totul până la capăt. Din câte înţelegem, deciziile finale au fost luate la reuniunea din Bavaria și ele nu au fost aşternute pe hârtie. Astfel încât acordul încheiat între Uniunea Europeană, Republica Moldova şi Tiraspol este un gentlemen's agreement. În fond, fiecare parte şi-a asumat să-şi îndeplinească angajamentele, fără ca să existe un document scris. Din această cauză, doar din auzite, în linii mari, putem spune că noua înţelegere trilaterală presupune că pe parcursul anului viitor Transnistria va beneficia, în continuare, de facilităţile existente. În acelaşi timp, ea va trebui să anuleze jumătate dintre taxele vamale aplicate exporturilor europene. Decizia în acest sens îi aparţine doar părţii transnistrene – care sunt produsele, bunurile care vor fi scutite de taxe vamale. Şi un alt angajament al Transnistriei este ca pe parcursul anului să introducă taxa pe valoarea adăugată ca o măsură compensatorie pentru anularea taxelor vamale aplicate. Deci, este o sursă alternativă de colectare a veniturilor în bugetul Transnistriei. Chişinăul s-a obligat în continuare să faciliteze comerţul Transnistriei, fără a crea impedimente, iar Uniunea Europeană a prelungit pe un an regulile din Acordul de Parteneriat și Cooperare pentru Transnistria. Deci, putem spune că o asemenea înţelegere este convenabilă, întâi de toate, Tiraspolului, ale cărui exporturi nu vor fi blocate. În fond, Chişinăul nu a obţinut chiar o victorie, pentru că a sperat că totuşi Transnistria mult mai rapid se va adapta la condiţiile Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Dar nu putem spune că este o înfrângere pentru Chişinău – în continuare, comerţul Transnistriei este dependent de acţiunile Chişinăului.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiţi despre o înţelegere trilaterală. Tiraspolul a prezentat aceasta ca un acord între Tiraspol şi Bruxelles. Unde este adevărul până la urmă?

Corneliu Ciurea: „Nu poate fi o înţelegere bilaterală, pentru că în continuare bunurile Transnistriei ajung în Uniunea Europeană prin intermediul Chişinăului. Fără Chişinău nu este posibilă continuarea exportului Transnistriei, deci şi Chişinăul este parte a acestei înţelegeri. Evident, pentru Transnistria este convenabil să vorbească despre excluderea Chişinăului din acest format, pentru a arăta cumva caracterul privilegiat al relaţiei pe care o are în mod nemijlocit cu Uniunea Europeană, astfel pretinzând că este un stat care cumva e luat în calcul de către Bruxelles. Totuşi, transnistrenii au formulat un neadevăr. Chişinăul este, evident, parte a acestui acord. Și de Chişinău va depinde foarte mult, în continuare, cum îşi va comercializa mărfurile Transnistria în Uniunea Europeană, întrucât Chişinăul oricând poate bloca aceste exporturi.”

Europa Liberă: Reuniunea din Bavaria despre care aţi vorbit a avut loc în octombrie. Anunţul a fost făcut la începutul săptămânii trecute, imediat după aşa-zisele alegeri pentru sovietul suprem. Au fost deja voci care au spus că anunţul a fost făcut pentru a diminua impactul faptului că partida lui Şevciuk, executivul, a avut un scor extrem de modest la aceste alegeri.

Corneliu Ciurea: „Eu nu cred că este foarte dependent de factorul politic. Oricum, sunt de acord că anunţul cu privire la viitorul comerţului transnistrean s-a făcut după alegeri, pentru a nu influenţa cumva desfăşurarea acestor alegeri, rezultatele. Aceasta s-a făcut şi la rugămintea Tiraspolului.

Este o decizie care avantajează Tiraspolul, doar că, în continuare, au o problemă mare în a introduce TVA, pentru că acesta este un proces foarte greoi şi pe parcursul unui an este foarte greu să realizezi acest lucru.

Dar, în continuare, vedem: Chişinăul nu se grăbeşte să facă publică această informaţie, ceea ce totuşi este regretabil. Și trebuie, în primul rând, să înţelegem de ce Chişinăul nu se grăbeşte să facă un asemenea anunţ. Probabil, aceasta ţine şi de conjunctura internă, şi de faptul că decizia luată nu este totuşi în avantajul Chişinăului, aceasta trebuie să recunoaştem. Deci, cumva Chişinăul tărăgănează, pentru a evita anumite critici. Dacă îl face public înainte de sărbători, disponibilitatea criticilor de a arunca săgeţi este mai mică, poate acesta este calculul Chişinăului. În ceea ce priveşte Tiraspolul, oricum vedem că au dat publicităţii acest anunţ mult mai devreme, pentru că îl consideră favorabil. Şi într-adevăr este o decizie care avantajează Tiraspolul, doar că, în continuare, au o problemă mare în a introduce TVA, pentru că acesta este un proces foarte greoi şi pe parcursul unui an este foarte greu să realizezi acest lucru. Totuşi, eu cred că Tiraspolul contează pe faptul că aceste facilităţi de care beneficiază vor fi prelungite încă pe un an. Pentru că TVA-ul în mod normal se introduce pe parcursul a doi ani. Deci, cred că Transnistria mizează pe faptul că vor mai avea timp la dispoziţie pentru a face ajustările necesare.”

***

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Sunt Lina Grâu, vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.