Kremlinul a anunțat că nu o să mai aibă loc summit-ul Rusia - Turcia la St. Petersburg, unde președintele rus și cel turc urmau să se întâlnească săptămâna aceasta. Anunțul a fost făcut pe fundalul unor tensiuni continue și unui nou incident militar ruso-turc, petrecut sâmbătă. Alexandru Eftode rezumă câteva relatări ale agenției Reuters.
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au înțeles în timpul summit-ului G20 pe care Turcia l-a găzduit luna trecută că se vor întâlni pe 15 decembrie la St. Petersburg.
Dar ulterior, aviația turcă a doborât un bombardier rus la granița cu Siria, spunând că a încălcat spațiul aerian turc. Președintele Putin a spus că incidentul de la 24 noiembrie a fost „o lovitură de cuțit în spate”, iar relația bilaterală s-a deteriorat rapid.
„Întâlnirea de la St. Petersburg nu va avea loc”, le-a spus astăzi jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Moscova a impus sancțiuni economice Ankarei, iar săptămâna trecută rușii au oprit lucrările de construcție la o centrală nucleară din Turcia.
Președintele Putin, într-o aluzie clară la Turcia, a ordonat vineri armatei ruse să „doboare imediat orice țintă” care amenință trupele ruse sau infrastructura din Siria, unde Rusia desfășoară o campanie de lovituri aeriene, de la sfârșitul lunii septembrie.
Tensiunile au sporit duminică, în urma unui incident în apele internaționale din nordul Mării Egee. O fregată rusă a tras focuri de avertisment înspre un pescador turc, explicând că a vrut să evite o ciocnire.
Într-o reacție, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Rusia a avut o reacție „exagerată”. „Nava noastră nu era decât o barcă pescărească”, a spus Cavusoglu într-un interviu ziarului italian „Corriere della Sera”.
Oficialul turc a mai spus că Rusia s-a „făcut deja de râs” cu acuzațiile „pe care nimeni nu le-a crezut” ale lui Vladimir Putin că Turcia a doborât avionul pentru a proteja presupuse livrări de petrol din partea grupării Statul Islamic.
„Rusia și Turcia trebuie de bună seamă să restabilească relațiile de încredere pe care le-am avut mereu, dar răbdarea noastră are limite”, a declarat Cavusoglu.
Rusia și Turcia au interese divergente în Siria, unde Ankara îl vrea de multă vreme înlăturat de la putere pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce Moscova îl sprijină.
În interviul cu ziarul italian, ministrul turc a criticat intervenția aeriană a Rusiei în Siria, spunând că Moscova „nu se află acolo ca să lupte cu teroriștii”, ci să sprijine regimul de la Damasc.
Astăzi, un nou incident s-a petrecut în Marea Neagră. O corvetă rusă și o navă a pazei de coastă au forțat un vas comercial sub pavilion turc să-și schimbe cursul pentru că s-ar fi pomenit în calea unui remorcher al unei firme energetice din Crimeea.
Rusia și-a întărit sâmbătă flota din Marea Neagră cu două nave de atac noi echipate cu rachete de croazieră. Navele inaugurate la baza navală de la Sevastopol din Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, au fost testate în ultimele două luni la baza navală de la Novrossiisk, unde s-ar afla în construcție altele patru similare.