Marți seară a avut loc o nouă rundă de negocieri între PLDM, PL, PD și „grupul” Leancă (este vorba de deputații independenți care în Parament reprezintă interesele Partidului Popular European). Fără nici un rezultat, pentru că discuțiile, a declarat liderul democrat Marian Lupu, s-au poticnit de aceeași piedică: „formula” după care se stabilește care partid ar avea „dreptul” de a numi candidatul la funcția de premier. Aceeași „formulă” care ulterior s-ar aplica la împărțirea portofoliilor, cunoscută până de curând sub denumirea de „algoritm politic”.
Marian Lupu a declarat presei marți seară că democrații insistă ca „dreptul” de a numi candidatul la funcția de premier să revină partidului parlamentar „cu cele mai multe mandate efective”. Ocazie pentru Marian Lupu de a anunța că Partidul Democrat are acum „20 de deputați” și de a reconfirma că este „fracțiunea cea mai puternică”. „Partidul se angajează și asigură numărul necesar de voturi pentru investirea noului guvern în Parlament. Vom asigura și alegerea președintelui, în martie anul viitor”, a mai declarat Lupu.
Liberal-democrații insistă însă ca viitorul candidat la funcția de premier „să nu facă parte dintr-un partid” (cel puțin la început), vor dreptul de a propune candidatul la funcția de premier și dreptul de veto, când vine vorba de numirea membrilor noului guvern, a declarat marți seară liderul interimar al liberal-democraților Valeriu Streleț. Streleț insistă că PLDM este fracțiunea cea mai puternică, după ultimele alegeri generale, și are, în consecință, dreptul de a înainta candidatul la funcția de premier.
Cum cele două partide rămân pe poziții diametral opuse, s-a decis ca miercuri, 16 decembrie, toate cele patru partide parlamentare „pro-europene” să meargă la președintele țării, Nicolae Timofti. Par uitate acuzațiile reciproce pe care și le aruncau președintele țării și liderul democrat Marian Lupu cu numai câteva ore mai devreme sau acuzațiile la adresa PLDM că ar ține „președinția țării captivă”.