Inițiatorii referendumului pentru revenirea la alegerea șefului statului prin vot direct au început miercuri colectarea semnăturilor. Primul cort a fost instalat în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde continuă protestul simpatizanților Platformei DA. Miza plebiscitului ar mai fi și lipsirea deputaților de imunitate parlamentară, micșorarea numărului acestora în Parlament, precum și modificarea procedurii de demitere a șefului statului.
Grupul de inițiativă ar urma să adune cele peste 300.000 de semnături pentru inițierea referendumului până în luna martie a anului viitor, când expiră mandatul actualului președinte. Colectarea semnăturilor a început în orășelul protestatarilor din fața clădirii guvernului, unde s-au adunat mai mulți cetățeni, convinși că la cârma Republicii Moldova trebuie să ajungă o persoană mandatată de întreg poporul. Oamenii spun că semnătura lor este și un gest de protest față de actuala guvernare:
„Am venit aici cu colega, în pauza de prânz ca să semnăm. Vreau să trăiesc la mine acasă, și să trăiesc bine, vreau un viitor pentru copilul meu. Chiar mă doare ce se întâmplă în țara noastră. Este o șansă pentru noi toți și păcat ar fi să nu o folosim.”
„Lumea-i disperată, vrea să aibă un conducător. Sunt și oameni deștepți, corecți și necorupți, sunt astfel de oameni în Moldova, nu s-au stricat toți.”
Mulți din cei care au venit să-și treacă numele în listele de subscripție sunt o oameni care au ieșit în stradă la fiecare protest antiguvernamental. Stau de vorbă cu Claudia Ciurea. Ea tratează această inițiativă ca pe o ultimă șansă de schimbare a stării de lucruri în Republica Moldova:
„Sunt 25 de ani în care noi luptăm și întotdeauna am semnat, nu mi-a fost frică de nimic pentru că știu că asta este țara mea. Vedem toate nedreptățile care se fac acum, am votat în toți acești ani pentru democrație, pentru binele țării, dar dacă nu se poate de făcut înseamnă că trebuie să facem referendum pentru ca să rezolvăm situația țării.”
„Nu este un conducător care să unească lumea asta. Prin sate, trebuie de dus, de explicat la oameni, că lumea este dusă în eroare.”
Din grupul de colectori de semnături fac parte peste 700 de persoane care s-au angajat să adune semnături și să le explice oamenilor pentru ce își dau consimțământul.
Deocamdată Comisia Electorală Centrală a emis 40.000 de formulare pentru liste, în limba română și rusă, dar ar mai fi nevoie de un număr dublu, spun organizatorii.
Nicolae Gârbu, reprezentant al grupului de inițiativă spune că partea tehnică pentru adunarea semnăturilor a fost pusă la punct, rămâne ca oamenii să răspundă la apel:
„O să vedem cum o să decurgă colectarea semnăturilor și desigur, dacă ne va permite din punct de vedere financiar o să instalăm corturi și în centrele raionale. Ne bucură faptul că odată cu lansarea Centrului de colectare a semnăturilor oamenii vin și vin, și oamenii sunt interesați, oameni vor să facă singuri schimbarea, vor să facă ordine în țară.”
Cei care susțin organizarea unui referendum trebuie să semneze patru liste diferite. Nicolae Gârbu admite că acest lucru ar putea îngreuna procesul, mai ales acolo unde colectorii vor umbla din casă în casă:
„Închipuiți-vă că trebuie completate patru liste, intri în ogradă la o bătrânică, bătrânel. În afară de asta, trebuie să lămurești, să explici, fiindcă sunt niște bariere. Oamenii înțeleg, dar sunt bariere care țin anume de aceste patru liste. Dacă era o singură listă, era cu mult mai simplu. Oamenii sunt receptivi, dar este vorba că este iarnă, este vorba și de deplasare, și de aspectul financiar.”
Membrii grupului de inițiativă au anunțat că în zilele următoare va fi creat un cont pentru a colecta bani de la cetățenii care vor să sprijine financiar referendumul. La fel, aceștia au făcut un apel către societatea civilă, organizațiile obștești, partidele extraparlamentare şi cele parlamentare, care în campania electorală au promis alegerea președintelui prin vot direct, să susțină activitatea Grupului de Inițiativă pentru desfășurarea referendumului.
Cel mai recent plebiscit de modificare a procedurii de alegere a președintelui a fost organizat în septembrie 2010, atunci însă referendumul a eșuat pentru că la urne nu s-au prezentat suficienți alegători ca sa fie validat.