„Dacă vrei să schimbi ceva în jurul tău, trebuie să începi cu tine”

Platformă de finanțare colectivă Guvern24 îşi propune să unească rețele de persoane cu inițiativă din întreaga ţară şi să le ajute să găsească finanțare…

O dată cu dezvoltarea internetului, a apărut și capătă popularitate o practică inovatoare de adunare a fondurilor pentru felurite proiecte – Crowdfounding. Recurg la ea oameni și instituții cu cele mai diverse scopuri: de la atragerea investițiilor pentru idei de afaceri, până la adunarea donațiilor pentru proiecte sociale. Un site care intermediază asemenea tranzacții între autori de proiecte sociale și potențiali donatori a apărut recent și în Republica Moldova. Cum funcționează site-ul și cât de populară se dovedește ideea?

Platformă de finanțare colectivă Guvern24 îşi propune să unească rețele de persoane cu inițiativă din întreaga ţară şi să le ajute să găsească finanțare, inclusiv să scrie proiecte dacă e cazul.

Fondatoarea portalului, Elena Zgardan, spune că în spatele site-ului sunt câţiva tineri care au organizat TEDx Chişinău, iar ideea este inspirată de iniţiative similare din Occident. De ce acolo oamenii se pot mobiliza şi să rezolve anumite probleme ale comunității, iar Moldova nu, şi-a zis Elena Zgardan.

„Pentru comunitățile rurale avem o strategie aparte. Platforma are scopul de a ajunge în fiecare localitate, pregătind deja discuţii şi întâlniri cu comunitățile mai mari. O să găsim o modalitate de a ne facem accesibili pentru inclusiv cele mai mici sate. Este un apel pentru un efort comun care trebuie să fie depus. Deci nu luăm poziţia că noi am venit şi vă dăm, soluţia a venit la voi. O să batem cu mesajul acesta şi sper să ne facem auziţi şi înapoi să primim deschiderea de la oameni”.

În primă fază, Elena Zgardan spune că mizează ca donaţiile să vină de la moldovenii plecaţi la muncă sau stabiliţi peste hotare. Dar paralel, voluntarii şi angajaţii platformei, ultimii plătiţi din comisioanele percepute, vor merge prin diferite comunităţi în căutarea cetăţenilor capabili să adune în jurul lor alţi oameni.

Primele proiecte postate pe site conţin mai multe apeluri la caritate, dar fondatoarea platformei afirmă că se va încerca un echilibru între acestea şi inițiativele de impact şi ideile de afaceri. Elena Zgardan mai spune că cetăţenii din Republica Moldova se pot mobiliza, dând exemplul acțiunilor de anul trecut graţie cărora a fost reparată Fântâna Cadânei, un monument din Lipnic, Ocniţa, sau a fost amenajat Scuarul Teatrului „A.P. Cehov”. În cazul scuarului marea majorităţii donațiilor au venit pe o platformă străină de crowdfounding.

În echipa Elenei sunt tineri de diferite vârste, unii angajaţi, iar alţii elevi sau studenţi. Daniel Ciubotaru, de exemplu, este elev în clasa a 12-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău. El face voluntariat şi recunoaşte că doar o minoritate din tineri crede în schimbare şi acţionează în consecinţă. Dar are şi o explicaţie:

„Motivul principal este cultura noastră şi societatea, care-i plină de invidie, şi atunci când cineva încearcă să schimbe ceva şi să facă ceva, el pur şi simplu e demotivat. Cel mai bun argument e că dacă vrei să se schimbe ceva în jurul tău, trebuie să începi de la tine şi începi de la oamenii care te înconjoară şi dacă ai un prieten care are nevoie de susţinere îl susţii”.

Cei doi tineri afirmă că acum lumea are o lipsă acută de încredere, în instituții, în persoane, iar astfel de iniţiative le-ar putea reda o oarecare speranţă. Important e ca să nu aştepte că altcineva va veni să le urnească carul din loc.