După Iurie Leancă și Platforma DA, o veterană a ultimelor guvernări, fosta ministră Maia Sandu, a anunțat că-și face partid. Într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate, Maia Sandu a răspuns mai întâi întrebării lui Vasile Botnaru „De ce tocmai acum?”
Europa Liberă: Doamnă Maia Sandu, de ce acum, în atmosfera de Crăciun, există ceva teatral? Sau conjunctura aceasta foarte dificilă v-a determinat? Aceasta a fost ultima picătură?
Maia Sandu: „Da, cred că aceasta a fost ultima picătură. În primul rând, am fost încurajată, pe parcursul ultimelor luni, de mai multă lume să fac acest pas. În al doilea rând, ne-am convins cu toții: clasa politică actuală s-a compromis, a mințit, a dezamăgit. Drept rezultat, avem o guvernare ineficientă, un stat pe cale să dispară. Și cred eu că aceasta e o provocare enormă, dar este și o oportunitate pentru oameni onești, pentru oameni integri să facă o echipă și împreună să încerce să schimbe, mai întâi, clasa politică, după care să purceadă la construcția unei altfel de țări, unui altfel de stat.”
Europa Liberă: Nu vă așteptați că o să vă arunce numai flori la picioare. Evident că vor lansa și roșii către dumneavoastră, deja au început aceste reacții. Cu ce veți riposta? V-ați făcut armuri mai speciale?
Maia Sandu: „Este adevărat și nu-mi fac iluzii. Zilele trecute deja s-a întâmplat ca cineva să îmi folosească numele, lansând o pagină web care nu-mi aparține. Și bănuiesc că a făcut acest lucru cineva care nu se mândrește cu propriul nume. Dimpotrivă, îi este rușine de propriul nume și atunci folosește numele meu. Arma mea și a oamenilor cu care vreau să fac acest pas este adevărul. Noi suntem oameni integri, noi nu suntem compromiși. Și credem că aceste arme sunt suficient de puternice, ca să învingă manipularea, minciuna și oricare alte instrumente ale celor care nu vor dori să permită apariția unei asemenea mișcări și ulterior a unui asemenea partid, să reușească.”
Europa Liberă: Manipulatorii vă vor reproșa, în primul rând, că ați făcut parte dintr-un guvern compromis. Ce dovezi aveți că nu sunteți părtașă la acest mare eșec?
Maia Sandu: „Dovezile mele s-au văzut și se văd în sectorul educațional. Noi am început lupta cu corupția în sistemul educațional, am avut și anumite rezultate pe care oamenii le-au văzut, le-au simțit. Cred că avem în spate o experiență și anumite rezultate care ne poziționează mai bine decât pe ceilalți politicieni care și-au încercat puterile în ultimii ani în politica moldovenească.”
Europa Liberă: Politologii vor spune că toată lumea vrea acum să capitalizeze nemulțumirea. Unii chiar spun că se întâmplă confiscarea nemulțumirii. Cu cine e mai simplu să concurați: cu nemulțumiții sau cu foștii colegi de partid?
Maia Sandu: „Noi nu vrem să concurăm cu nemulțumiții sau cu foștii colegi de partid. Noi vrem să convingem oamenii că se poate și altfel. Înțeleg că toată lumea este descurajată, decepționată de ce a văzut în ultimii 25 de ani. Noi vrem să demonstrăm că poate exista și o altfel de clasă politică, altfel de oameni, oameni bine intenționați care nu neapărat au visat să facă politică sau nu neapărat și-au dorit putere, dar care au fost aduși în situația să înțeleagă că, dacă nu pun ei umărul, atunci nu se va întâmpla nimic bun în această țară. Mesajul nostru este unul pozitiv, dar și unul dur pentru cei care au tot încălcat legea în ultimii ani și care au sperat că niciodată nu vor fi sancționați. Noi credem că lucrurile pot fi schimbate și că sistemul poate și trebuie să funcționeze în interesul oamenilor onești, corecți, harnici etc.”
Europa Liberă: Folosiți pronumele „noi”. Aceasta înseamnă că aveți deja o echipă?
Maia Sandu: „Bineînțeles că sunt câțiva oameni care mă sprijină pentru că fără echipă nu poți să faci niciun pas. Doar că această echipă este încă foarte mică. Și apelul nostru este să reușim să creștem această echipă.”
Europa Liberă: Care ar fi următorul jalon de test? Acum e kilometru zero. La care dintre kilometri veți face un prim bilanț și când?
Maia Sandu: „Acum este important să reușim să adunăm cât mai mulți simpatizanți și susținători. Bineînțeles că trebuie să parcurgem o cale mai dificilă spre înregistrarea partidului. Și ținând cont de cât de închis este sistemul politic în Republica Moldova, în sens că cei de la guvernare au construit în asemenea mod legile și procedurile, astfel încât să nu aibă parte de concurenți, avem de trecut printr-o perioadă dificilă, bănuiesc, ca să reușim să întrunim toate aceste condiții și să reușim să înregistrăm un partid.”