10 ani de recomandări muzicale de sfîrșit de an ale Europei Libere (I)

@Shutterstock

O selecție a aparițiilor lui 2015 în domeniile world, rock, alternativ și electronica.

La microfon Lucian Ștefănescu, doamnelor și domnilor bine v-am găsit la obișnuitele recomandări de sfîrșit de an ale Europei Libere privind aparițiile discografice în domeniile world, rock, alternativ și electronica, o ediție specială astăzi, pentru că în 2015 se împlinesc 10 ani de când postul nostru de radio a început seria acestor recomandări muzicale.

Nu știu dacă 10 ani e mult sau puțin, pot să spun însă că a fost o călătorie - pentru mine unul fascinantă - în care am căutat - și probabil uneori am și găsit - muzici noi și interesante, despre care îmi place să cred că luminează minți și deschide suflete.

Începem periplul nostru din 2015 în Africa, cu o trupă din Mali, Songhoy Blues, al cărui album. „Muzic in Exile”, a fost primit cu entuziasm de cronicarii muzicali britanici - băieții trăiesc în exil la Londra, și cântă un rock african proaspăt, simplu, frust, fără sofisticări inutile, cum auziți chiar acum în piesa „Nick”.

Vor urma surorile gemene franțuzoaice de origine cubaneză Naomi și Lisa-Kaindé Diaz, cu piesa „Stranger / Lover”, de pe albumul „Ibeyi”, lansat în luna ianuarie.

Continuăm cu o combinație de lirism ușor dulceag ce predisupune la somn, și ritmuri electronice experimentale care îndeamnă la acțiune: Royce Wood Junior cu piesa „Midas Palm” de pe albumul „The Ashen Tang”, urmată de o fostă trupă de jazz, Portico din Marea Britanie, care a luat-o pe câmpiile vii și etern îmbietoare ale experimentului electronic, cum se aude în „Living Fields”, de pe albumul cu același nume.

La microfon Lucian Ștefănescu, vă reamintesc că ascultați recomandările Europei Libere privind aparițiile muzicale în domeniile world, rock, alternativ și electronica.

Rămânem la muzica electronică, dar trecem peste ocean în Statele Unite, acolo unde Daniel Lopatin, cunoscut și sub numele de Oneohtrix Point Never, ne propune o „grădină de tăceri”, din care am ales piesa „Child of Rage”, de pe albumul „Garden of Delete”. Va urma un fel de rock ce pare uneori să dea în jazz-ul de avangardă, trecînd prin muzica electronică - grupul newyorkez Battles cu piesa „Megatouch”, de pe albumul „La Di Da Di”.

Și cum Timișoara nu putea să lipsească din programele Europei Libere de sfîrșit de an, vă propun în continuare piesa „Ema” de pe albumul „Today” al formației Brum, unul din multele proiecte muzicale ale bateristului timișorean Radu Pieloiu, despre care am mai vorbit de la acest microfon, aici împreună cu Cătălin Vaștagu, ghitări, instrumente electonice, și Anghel Mailat, bass.

Vom încheia emisiunea cu niște „clasici” ai experimentului vienez, care s-au lăsat de avangardă ca să o cotească puțin prin rock-ul nesofisticat, pentru ca s-o apuce din nou mai apoi pe cărările neștiute ale muzicii electronice, Sofa Surfers, cu piesa „Most Dangerous Man Alive”, de pe albumul „Scrambles, Anthems and Odysseys”.

Emisiunea noastră se încheie aici, vă remintesc că ați ascultat recomandările Europei Libere pentru aparițiile discografice ale lui 2015, în domeniile world, rock, alternativ și electronica, o ediție specială, pentru că au trecut 10 ani de când postul nostru de radio a început seria acestor recomandări speciale. Un anunț important la sfîrșit, în emisiunea noastră de seară din 1 ianuarie 2016 vom difuza recomandările Europei Libere privind aparițiile discografice din muzica de jazz a anului 2015.

Lucian Ștefănescu vă mulțumește pentru atenție, și vă urează la mulți ani!

Aici e radio Europa Liberă!