10 ani de recomandări muzicale de sfîrșit de an ale Europei Libere (II)

@Shutterstock

O selecție a aparițiilor discografice în muzica de jazz a anului 2015.

La microfon Lucian Ștefănescu, doamnelor și domnilor bine v-am găsit la prima ediție din acest an emisiunii de seară Moldova la ora 7, o ediție specială astăzi care vă invită să ascultați recomandările Europei Libere pentru aparițiile discografice în muzica de jazz a anului 2015.

Anul trecut a fost unul plin în ce privește jazz-ul, în toate manifestările sale, clasic, modern, de fuziune, experimental, ba chiar și romantic, cum veți auzi.

Începem cu „Grids and Patterns” a bateristului american de origine mexicană Antonio Sánchez, care a lansat în 2015 împreună cu trupa sa Migrations „The Meridian Suite”, o lucrare în cinci părți, promovată într-un lung turneu internațional (eu i-am văzut la Jazz Dock aici la Praga, în 5 decembrie). Antonio Sanchez ne învață cum aparent haotica bătaie în tobele de jazz e o știință clară și o minunată artă în același timp. Va urma piesa „Man, Thanks for Coming”, de pe albumul „Bird Calls”, un tribut adus marelui saxofonist Charlie Parker de saxofonistului american de origine indiană Rudresh Mahanthappa, care ne spune că uneori străinătatea e casa unde îți găsești originile.

Continuăm cu o secvență de fuziune, piesa „The Concept of Density”, de pe albumul „This Is Not a Miracle”, al trio-ului Food, o fuziune de jazz acustic de avangardă, rock psihedelic și Intelligent Dance Music.

La microfon Lucian Ștefănescu, vă reamintesc că ascultați recomandările Europei Libere pentru aparițiile discografice în muzica de jazz ale anului 2015.

Am ajuns la secțiunea clasică și romantică a jazz-lui din 2015, mai întîi Jose James, cu „Fine and Mellow” de pe excelentul album „Yesterday I Had the Blues (The Music of Billie Holiday)”, urmat de Melody Gardot, cu piesa „Don't Talk”, de pe albumul „Currency of Man”

O schimbare de ritm acum, piesa „Oban”, de pe albumul „Starfire”, al trupei Jaga Jazzist, despre care mulți cronicari spuns că e un fenomen muzical în Norvegia, în primul rînd printr-o capacitate ieșită din comun de a inova. Va urma „Gnawa” de pe albumul „In the Moment” al unui trio condus de unul din marii bateriști de jazz americani ai mommentului Makaya McCraven.

Ultimele două piese ale recomandărilor Europei Libere privind aparițiile discografice ale muzicii de jazz din 2015 vin de la TaxiWars (mai țineți minte?, „e jazz, dar nu așa cum îl știm”), cu melodia „Your Soul or Mine” de pe albumul de debut al acestor belgieni cu titlul omonim, și de la trompetistul american Terence Blanchard (pe care l-am văzut vara asta la Bucharest Jazz Festival), cu piesa „Talk To Me”, de pe albumul „Breathless”

Emisiunea noastră se încheie aici, vă reamintesc că ați ascultat recomandările Europei Libere pentru aparițiile discografice în muzica de jazz ale anului 2015.

Lucian Ștefănescu vă mulțumește pentru atenție!

Aici e radio Europa Liberă!