Șase din zece romi se simt discriminați în Republica Moldova

Fotografie din arhiva lui Marin Alla

Petru Baranciuc: „Ar trebui cumva să promovăm mai mult deschiderea noastră față de comunitatea romilor”.

Astăzi, la Chișinău s-a desfășurat o Conferință națională pe tema situației populației Roma din R. Moldova, la care a fost prezentat proiectul unui nou plan de acțiuni pentru susținerea romilor în următorii patru ani. La evenimentul organizat de Biroul Relațiilor Interetnice în parteneriat cu Unicef a fost făcut un bilanț al situației romilor din țară în perioada 2011-2015. Experții spun că s-au înregistrat schimbări spre bine, dar nu unele semnificative.

Șase din zece romi spun că se simt discriminați în Republica Moldova și că numărul acestora mai curând va crește până la cota de 70%, afirmă experții naționali care au evaluat rezultatele planului de acțiuni pentru susținerea romilor.

Coordonatorul echipei care monitorizează punerea in aplicare a acțiunilor din planul respectiv Petru Baranciuc spune ca normele legislative sunt bune doar ca nu se pun în aplicare.

Petru Baranciuc

„În general, există o atitudine preconcepută chiar și din partea unor factori de decizie și la nivel central, și la nivelul autorităților publice, și din partea conaționalilor noștri de alte naționalități. Este rom, el nu e ca noi, mai vedem cum facem cu ei, ne ferim. Ar trebuie cumva să promovăm mai mult deschiderea noastră față de comunitate.”

În Republica Moldova locuiesc aproape 13 mii de romi, conform recensământului populației din 2004. Însă cele mai recente date obținute în urma unor sondaje realizate de lideri romi sugerează că cifra ar ajunge la peste 102 de mii de persoane.

Un nou plan de acțiuni pentru susținerea romilor, al cărui proiect urmează să fie aprobat de viitorul guvern, ar trebui să se axeze în următorii patru ani pe implicarea activă a romilor în viața socio-politică a țării, promovarea micului business în rândul comunității și crearea locurilor de muncă.

Mediatorul comunitar din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, Elena Rădiță:

„Nu contează etnia, contează cunoștințele pe care le ai și pe care vrei să le ai. Dacă ai dorință, discriminarea nu poate să-ți stea în cale. Lasă să școlarizeze copii, fiindcă sunt talente care se pierd la noi, la romi, însă părinții nu vor să înțeleagă asta. Noi, mediatorii comunitari, la rândul nostru, facem tot posibilul pentru a combate toate stereotipurile acestea.”

Din acțiunile prevăzute în Hotărârea Guvernului pentru susținerea romilor au fost realizate doar o treime din 2011 până acum, susțin autorii studiului.

Marin Alla

Expertul național Marin Alla care a participat la evaluarea planului de acțiuni consideră că schimbările din ultimi patru ani nu sunt semnificative.

„Guvernul Republicii Moldova putea să fie unul dintre cei mai buni implementatori a unei verigi la scara internațională în ceea ce ține de funcționalitatea mediatorului comunitar. Acum, guvernul Republicii Moldova pierde întâietatea asta pentru că mediatorul comunitar nu este deja funcționabil, din motiv că administrația publică locală refuză să angajeze un mediator comunitar rom, din diferite cauze.”

Hotărârea Guvernului pentru sprijinire a romilor e inclusă în planul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Expertul Marin Alla a adăugat că multe dintre reforme au fost mimate de autorități inclusiv pentru partenerii europeni.

Într-un raport despre drepturile omului publicat anul acesta de ONG-ul internațional anti-discriminare Equal Rights Trust se spune că romi sunt printre cele mai vulnerabile și discriminate etnii din Republica Moldova.