Premierul desemnat Ion Sturza și-a continuat astăzi încercările de a convinge partidele și societatea civilă că – deși nu i se dau mari șanse – poate scoate țara din criză.
În ultima zi de întâlniri cu reprezentanții societății civile în format public, premierul desemnat Ion Sturza a dat de înțeles că guvernul pe care îl adună mai curând că nu va primi suportul politic, iar alegerile anticipate sunt inevitabile.
„Ieri am avut întâlnire cu ambasadorii care au venit să-mi spună că şi ei vor alegeri, că au înţeles şi ei că de fapt că alegerile sunt o soluţie, nu un dezastru. Eu bineînțeles că m-am suit în acest tren care n-are frână. Dacă nu vrem altă soluţie, să ne ducem la alegeri şi lasă oamenii să ne judece”.
Agenda premierului desemnat a inclus mai multe întâlniri cu lideri de ONG-uri sau cu activiști civici decât întrevederi cu negociatorii desemnaţi de partidele politice. Ion Sturza a explicat că vine dintr-o cultură în care societatea civilă demite guverne şi preşedinţi şi-i schimbă cu alţii. Indiferent dacă va fi sau nu votat cabinetul propus de el, premierul desemnat a spus că întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile este un lucru bun – se face un diagnostic al stării de fapt şi cetăţenii văd ce alternative există pentru actuala clasă politică.
Sturza a recunoscut că are o misiune ingrată, dar o acceptă fără ezitare pentru că nu este convins că ţara şi oamenii vor rezista unei noi crize comparabile cu cea din 1998. Printre discuțiile despre relansarea fiscală, politici de atragere a tinerilor în agricultură sau de dezvoltare rurală, Sturza arunca replici viitorilor oponenți politici, gen: „Ne întâlnim la alegeri”.
La ultima discuţie, cu şefii organizaţiilor de fermieri, aceştia l-au întrebat pe Sturza cum are de gând să asigure atragerea la răspundere a „băieţilor deştepţi” care au furat miliardul din bănci, în condițiile în care procurorii sunt cei care sunt, iar CNA se supune Parlamentului, din care fac parte mulţi deputați asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, inclusiv cu implicații în această schemă.
Sturza a spus că există o singur răspuns la această dilemă: „Dacă noi n-o să arătăm cine e ţapul, oamenii o să ne ia-n furci şi o să devenim noi ţapi”.
Liderul socialiştilor Igor Dodon a declarat astăzi că grupul său parlamentar nu va participa nici luni, 4 ianuarie, dar nici la o altă şedinţă a legislativului în luna ianuarie, cu excepţia zilei în care se va adopta hotărârea de anunţare a alegerilor anticipate. Despre posibilele alegeri, la toamna anului viitor, a vorbit astăzi şi preşedintele formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.
Parlamentul este obligat să voteze un guvern până pe 29 ianuarie, în caz contrar va fi dizolvat. „Purgatoriul abia începe”, a ţinut să precizeze Ion Sturza, iar o primă etapă va avea loc duminică, odată cu prezentarea cabinetului de miniștri care va cere luni votul de învestitură.