Eșecul învestirii guvernului Ion Sturza: între nemulțumiri și aplauze

Un vox populi, printre protestatarii din centrul Chișinăului.

Zeci de simpatizanți și membri ai Partidului socialiștilor s-au adunat în orășelul cu corturi din fața clădirii parlamentului în semn de protest față de ședința specială a Parlamentului la care urma să fie votat programul de guvernare al premierului desemnat Ion Sturza. În lipsă de cvorum, ședința nu a avut loc. Tamara Grejdeanu s-a aflat printre ei şi relatează cum au reacţionat oamenii, inclusiv cei din fața guvernului, simpatizanți ai Platfomei „DA”:

Vestea că la ședința specială a Parlamentului nu s-au prezentat suficienți aleși ai poporului pentru a putea fi dezbătut și votat programul de guvernare al premierului desemnat a stârnit nemulțumire, dar și aplauze. Câțiva pensionari, care s-au declarat susținători ai echipei lui Sturza si-au exprimat regretul ca potențialului premier nu i s-a oferit șansa nici măcar sa-și prezinte opțiunile:

„Am venit să îl susținem, dar dacă așa s-a întâmplat. De câte ori o să fie nevoie, de atâtea ori o să venim aici.”

Europa Liberă: Acest gest al deputaților, ce demonstrează?

„Că ei nu au nevoie de popor, ei nu au nici o grijă absolut. Ei nu se gândesc că trebuie să se unească, să facă ceva ca să fie bine pentru țară și pentru popor.”

„Am încredere, în domnul Sturza, în Maia Sandu. Mai sunt persoane care pot să aducă și oameni de peste hotare, oameni integri.”

„Dacă ar avea ei un pic de răspundere și s-ar gândi la lumea care trăiește în sate, vai de capul lor, aveau să fie și cvorum, aveau să hotărască și întrebarea cu alegerile și întrebarea cu domnul Sturza și tot, dar așa înseamnă că nu vrea nimeni să facă nimic.”

Your browser doesn’t support HTML5

Vox populi: De ce a fost boicotat votul de învestitură cerut de Ion Sturza?

Europa Liberă: Deputații socialiști au spus de la început că nu vor participa pentru că vor alegeri anticipate, dar din parlament au lipsit și deputați care sunt împotriva alegerilor anticipate.

„Și nici nu au spus nimic. Sunt niște jocuri politice. Uitați-vă câtă poliție au chemat de prin toate raioanele, e dezastru.”

Merg în tabăra simpatizanților socialiștilor și ai Partidului Nostru. Aici, protestatarii au interpretat ședința eșuată ca pe un prim pas spre alegeri anticipate. Victor Poleacov, liderul gărzii tinere spune că cei care s-au aflat la conducere în ultimii șase ani au irosit demult ultimul dram de încredere:

„În primul rând ne vom izbăvi de o guvernare oligarhică. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, așa este. Avem și guverne demise pentru corupție. Odată ce aceste guverne care, de fapt, au fost instaurate de doi oligarhi, n-au demonstrat competența sa, noi vrem altceva.”

Dacă acum două luni protestatarii spuneau că nu îi sperie nici frigul de-afară și nici dezinteresul autorităților, acum orășelele cu corturi din centrul capitalei par mai degrabă pustii. La socialiști, spune Victor Poleacov, ziua se adună câteva zeci de persoane. În Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde protestează din septembrie simpatizanții Platformei „DA” sunt mai puțini oameni. Stau de vorbă cu Aurel Antoci. Și el spune că după prestația de azi a deputaților, unica ieșire din situația de criză în care se află Republica Moldova este schimbarea clasei politice:

„La ziua de azi, noi vrem alegeri anticipate. Vedeți că în țară nu este nimic bine. Da, Sturza, ca persoană, ca prim-ministru este o persoană foarte bună, dar dacă dumnealor nu au dorit, vor să îl bage pe Plahotniuc, las să fie mai bine alegeri anticipate. Ei nu au treabă cu poporul, ei nici nu au idee cine este poporul lor.”

Mai multe persoane cu care am vorbit astăzi mi-au spus ca Ion Sturza oricum a ridicat mizele și președintele Timofti are toata libertatea să desemneze un candidat integru, în măsură să fie agreat și de cetățeni, nu doar de parlamentari.