Anchetatorii olandezi vor examina raportul unui grup britanic de „cetățeni jurnaliști” care susține că cel puțin 20 de militari ruși au fost implicați direct sau au știut despre lansarea rachetei Buk care a doborând un avion de pasageri malaezian, cu 298 de persoane la bord, deasupra estului Ucrainei. Accidentul a avut loc pe 17 iulie 2014.
Grupul britanic „Bellingcat” susține că are fotografii, informații de mișcări de trupe și informații de pe rețelele sociale care indică prezența militarilor ruși la baza antiaeriana Kursk și care „după toate probabilitățile” au lansat racheta sau știu cine a lansat-o. Informația a fost făcută publică duminică, într-un interviu cu postul olandez de televiziunea NOS de Eliot Higgings, fondatorul grupului „Bellingcat”.
„Bellingcat” susține că a indentificat aproape 100 de militari ruși care ar putea ști ceva despre itinerariul lansatorului de rachete „Buk” care a doborând avionul Boing 777. Nici una din persoanele la bord nu a supraviețuit. „Avem numele și fotografiile soldaților din convoiul care în iunie 2014 a transportat lansatorul de rachete „Buk, numele comandanților lor, tot felul de alte informații” a mai declarat Eliot Higgings, de data aceasta într-un interviu cu publicația britanică London Telegraph. El a precizat că raportul grupului său, lung de 123 de pagini, va fi publicat în scurt timp.
Bellingcat s-a specializat să analizeze informațiile de pe rețelele sociale și a început să strângă informații despre doborârea avionului malaezian imediat după ce a avut loc accidentul. Între altele a relatat încă în 2015 că un lansator de rachete mobil de tip „Buk” fusese văzut pe 17 iulie într-o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiștii pro-ruși. Lansatorul fusese adus acolo din Rusia, într-un convoi al Brigadei a 53-a antiaeriene, cu baza la Kursk. Brigada era la manevre în apropiere de granița cu Ucraina.
Anchetatorii olandezi care au condus ancheta oficială legată de doborârea avionului de pasageri au declarat că vor examina cu atenție raportul grupului „Bellingcat”. Șeful comisiei de anchetatori a precizat că raportul le-a parvenit înainte de Crăciun. „Îl vom studia cu multă atenție pentru a stabili dacă poate fi folosit în ancheta penală”, a mai declarat oficialul olandez agenției de știri AFP.