Mihai Petrache, fost consilier prezidenţial, face precizări juridice despre ce urmează în criza de guvern.
Europa Liberă: Ceea ce s-a produs în Parlament a fost o tentativă eşuată sau una consumată?
Mihai Petrache: „E consumată prin eşuare.”
Europa Liberă: Acum ce face şeful statului? Continuă să discute cu fracţiunile pentru a identifica candidatura pentru funcţia de şef al executivului?
Mihai Petrache: „Da. El este obligat să facă lucrul acesta. Şeful statului a procedat corect, constituţional, atunci când l-a desemnat pe Ion Sturza, dat fiind că avusese deja două runde de consultări cu fracţiunile parlamentare; acestea s-au dovedit a fi incapabile de a crea o majoritate, fie și relativă, şi a identifica un candidat care să reprezinte o emanaţie politică a unei majorităţi parlamentare. De aceea, faptul că deputaţii nu s-au prezentat la şedinţa de ieri de învestire a guvernului este un afront politic şi exprimă dezacordul fracţiunilor parlamentare cu această tentativă a preşedintelui de a le băga pe gât un candidat „apolitic” şi un guvern „tehnocratʾ.”
Europa Liberă: Bine, dar deputaţii puteau să fie prezenţi şi să voteze împotrivă.
Mihai Petrache: „Puteau. Şi eu sunt convins că anume aşa era cel mai bine, ca în cadrul unei şedinţe publice fracţiunile parlamentare şi fiecare deputat în parte să-şi expună punctul de vedere, minusurile, plusurile, argumentele pro sau contra şi să voteze în consecinţă ori pentru, ori contra. Ei au considerat că nici nu face să stea de vorbă cu o echipă care nu reprezenta grupurile politice din Parlament. Nu văd o încălcare a Constituţiei, mai degrabă, văd o manifestare de desconsiderare a Parlamentului faţă de această tentativă de a crea un guvern fără sprijin politic în Parlament.
Care pot fi riscurile? Riscurile pot fi doar sub formă de o responsabilitate politică, colegială la următoarele alegeri parlamentare, în cadrul cărora cetăţenii ar putea să-şi expună punctul de vedere, votând pro sau contra partidelor care s-au comportat în acest fel. În orice caz, prima tentativă sau prima etapă de învestire a unui guvern s-a consumat şi acum preşedintele este obligat, mai ales ţinând cont de ultima hotărâre a Curţii Constituţionale, să consulte din nou fracţiunile, grupurile parlamentare, afiliaţii, neafiliaţii ca să constate dacă există o majoritate parlamentară absolută. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci preşedintele desigur va fi obligat să desemneze candidatul care va fi propus de această majoritate absolută.”
Europa Liberă: Domnule Petrache, cum se constituie această majoritate parlamentară confortabilă?
Mihai Petrache: „Se face simplu: ori e la un nivel de declaraţie politică, ori se încheie un memorandum, un acord între două-trei componente ale Parlamentului. Și, respectiv, informează preşedintele despre crearea unei asemenea majorităţi, şi propun candidatura pe care ei o consideră oportună.”
Europa Liberă: Cât de temeinică poate fi această majoritate parlamentară?
Mihai Petrache: „Noi nu putem să vorbim de temeinicie sau stabilitate a unei asemenea majorităţi, fiindcă avem o experienţă cunoscută de toată lumea, care vorbeşte despre instabilitatea unor asemenea majorități.”
Europa Liberă: Şi atunci poate fi valabilă doar pentru învestirea guvernului şi pe urmă să-şi piardă din legalitate?
Mihai Petrache: „Sigur că da. Aşa ceva nu este exclus.”
Europa Liberă: Experţii spun că mai devreme sau mai târziu tot la anticipate se ajunge, dacă nu va fi funcţională şi această majoritate.
Mihai Petrache: „Experţii spun multe şi mărunte. Dar eu pornesc de la aceea că partidele parlamentare înţeleg foarte bine care sunt riscurile în cazul în care vor aluneca în alegeri parlamentare anticipate. Şi ei vor face tot posibilul ca să nu admită aceste alegeri anticipate. Dar eu cred că partidele politice reprezentate în Parlament fac tot posibilul ca şi preşedintele să fie ales în primăvară, pentru ca partidele să poată să-şi ducă mandatul până la capăt, în 2018. Eu aş vrea anticipate, dar dorinţa mea cu interesul lor nu coincide.”
Europa Liberă: PLDM insistă pe ideea că ei sunt fracţiunea care trebuie să înainteze candidatul pentru funcţia de premier.
Mihai Petrache: „PLDM a avut patru păreri în trei zile. De aceea, nu mă miră că ei vor, fiecare vrea ceva, dar nu cred că acum va fi posibil ca un candidat din partea PLDM să ocupe funcţia de prim-ministru.”
Europa Liberă: PD zice că ei sunt partidul cu cele mai multe mandate şi lor le revine rolul de a înainta candidatura.
Mihai Petrache: „Ei au declarat că au deja 20 şi s-au mai adunat 14, sunt 34. Se creează formal o majoritate relativă în Parlament şi care îşi va asuma rolul de a consolida alte grupuri de deputaţi şi a asigura acea majoritate absolută pentru a forma guvernul şi a-şi asuma răspunderea pentru guvernarea Moldovei în următorii trei ani.”
Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă şi domnul Ghimpu a zis că PL ar putea să înainteze candidatura pentru funcţia de şef al guvernului.
Mihai Petrache: „Domnul Ghimpu vorbeşte de serviciu, așa, are un rol de portavoce strâmbă şi el în fiecare zi face câte două-trei declaraţii care se bat cap în cap una cu alta.”
Europa Liberă: La modul serios, învestirea unui guvern înseamnă deznodământul crizei politice?
Mihai Petrache: „La etapa actuală – da. Până la primăvară.”
Europa Liberă: Şi după primăvară vine vara.
Mihai Petrache: „La primăvară va fi o altă etapă – alegerea preşedintelui. Atunci va fi un alt test pentru partidele parlamentare. Dar eu intuiesc că ei vor depăşi şi acest impediment şi vor alege și preşedintele.”
Europa Liberă: Dar sunt credibili aceşti politicieni, ca să mai conducă ţara şi cetăţenii acestui stat?
Mihai Petrache: „Ei nu sunt credibili încă din 2010, adică după un an de la venirea la putere. Dar, în pofida acestui fapt, cetăţenii de fiecare dată îi votează tot pe ei. De aceea, eu înţeleg că cea mai mare problemă acum în societate este problema credibilităţii cetăţenilor faţă de partidele politice. Ratingul negativ depăşeşte 90%. De aceea, la noi se întâmplă nişte lucruri anapoda, absurde, paradoxale, dar ele se întâmplă.”
Europa Liberă: Deci, pe cale legală Moldova trebuie să aibă guvern până la 29 ianuarie.
Mihai Petrache: „Va avea.”
Europa Liberă: Acesta este pasul legal?
Mihai Petrache: „Da. Este hotărârea Curţii, e stabilit că maxim în termen de trei luni Parlamentul trebuie să decidă problema formării noului guvern. Dacă nu îl va forma, atunci preşedintele îl va dizolva şi vor fi alegeri anticipate. Dar am spus că eu pornesc de la interesul acestor partide care sunt reprezentate în Parlament şi care înţeleg că alegerile anticipate pentru dânşii este o catastrofă şi ei nu vor admite acest lucru.”
Europa Liberă: Când ar trebui preşedintele să înainteze următoarea candidatură?
Mihai Petrache: „Ar fi logic şi normal ca cel târziu până pe data de 14 ianuarie, ca să ofere potenţialului candidat la funcţia de prim-ministru acele 15 zile prevăzute de Constituţie, pentru a forma echipa şi a întocmi programul pentru a-l prezenta Parlamentului spre examinare. Cred că se vor încadra în acest termen din 29 ianuarie.”
Europa Liberă: Mai degrabă de frică decât de bunăvoie?
Mihai Petrache: „Sigur că da. Va fi o coaliţie impusă.”
Europa Liberă: Domnule Petrache, dar dacă anumiţi deputaţi din actualul Legislativ merg la Curtea Constituţională şi încearcă să obţină o tălmăcire a ideii dacă tentativa a fost consumată sau eşuată, trebuie luat în calcul şi acest pas?
Mihai Petrache: „Cine vrea poate să-l ia. Eu nu-l iau, fiindcă nu văd nicio perspectivă în rezultatele unei asemenea sesizări a Curţii Constituţionale.”
Europa Liberă: Deci, asemenea sesizare ar fi motivată sau nu?
Mihai Petrache: „Nu. Nu văd temei. Eu am spus, nu văd temei pentru a fi satisfăcută o asemenea sesizare.”