Biroul Politic al PLDM a decis ca partidul să continue negocierile de formare a unei majorități parlamentare pentru alegerea unui nou premier

Partidul Liberal Democrat a încercat vineri, 8 ianuarie, fără succes să adopte o poziție nouă cu care să meargă la convorbirile de creare a unei majorități parlamentare. Cu toate acestea a anunțat că nu renunță la negocieri. După dezbateri de peste cinci ore în interiorul partidului, deputatul Iurie Țap le-a spus jurnaliștilor că PLDM o să discuite mai departe cu formațiunile care-și spun pro-europene în vederea creării unei coaliții atașate implementării reformelor. Dar PLDM va negocia de pe poziția adoptată la 13 decembrie, când a cerut principalului partener de dialog, Partidului Democrat, scoaterea instituţiilor de drept de sub controlul de partid și desemnarea unui premier independent. Țap a mai spus că această decizie a fost luată vineri de Biroul politic al PLDM, după ce ședința unui for mai larg, Consiliul Politic Național, a eșuat din cauza absenței multor membri aflați în vacanță.

Partidul Democrat a promis, după eșecul votului de luni, 4 ianuarie din Parlament, că va prezenta un nou candidat la funcția de premier și o nouă majoritate luni, 11 ianuarie. Un guvern nou trebuie instalat până la 29 ianuarie, sau se declanșează alegeri anticipate.