O explozie produsă sâmbătă după-amiază într-o cafenea din centrul Chișinăului, provocată de explozia buteliei din bucătăria cantinei a făcut 17 răniți. Trei din ei au fost transportați la spitale de de specialitate din România.
Ministrul în exercițiu al sănătatii Ruxanda Glavan ne-a spus intr-un interviu că rămân spitalizate în continuare zece persoane cu stare ușoară și medie de gravitate. Alte amănunte despre starea pacienților aflați din interviu.
Europa Liberă: Dna ministru, ce noutăți aveți despre starea răniților în acest tragic accident?
Ruxanda Glavan: „Trei pacienți au fost transferați la Spitalul de Arsuri din București. Starea acestora la acest moment este destul de gravă, dar stabilă, și mizăm mult pe experiența colegilor din România că lucrurile pentru aceste paciente se vor derula în partea pozitivă. În Moldova în continuare rămân internați zece pacienți în Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie în secția de Leziuni Termice. Acei pacienți au o stare relativ satisfăcătoare, deci nu este vorba despre pericol pentru viață. Cu toate acestea, vor rămâne în continuare spitalizate pentru a beneficia de tratamentele inclusiv chirurgicale care se impun.”
Europa Liberă: Cum apreciați Dvs. starea acestor 13 victime? Sunt unele atât de grave încât să existe riscuri pentru viaţa lor?
Ruxanda Glavan: „Nu cred că trebuie să punem acum problema riscului atât de acut. Toate eforturile, atât ale colegilor din România, cât și cele ale medicilor din Republica Moldova sunt orientate pentru a-i salva. Cea mai gravă situație o au cele trei femei care au fost transportate în România. Persoanele care sunt în Republica Moldova astăzi sunt într-o stare de gravitate medie. Cu toate acestea, după cum evoluează boala arșilor, de obicei peste 5-7 zile am putea să spunem exact care este starea de sănătate a acestora, dar am toată încrederea că lucrurile vor evolua pozitiv.”
Europa Liberă: Critice sunt câte zile în cazul acestui tip de bolnavi?
Ruxanda Glavan: „De obicei, 5-7 zile. Deci, într-o săptămână ar trebuie să fie clar dacă evoluția este favorabilă sau nefavorabilă.”
Europa Liberă: E nevoie de donatori, de sânge, piele, altceva?
Ruxanda Glavan: „Din acest punct de vedere, vreau să vă asigur că autoritățile au fost pregătite și sunt pregătite. Există rezerve suficiente de sânge, mai ales că totuși transfuzii au avut nevoie cele trei persoane care au fost în stare gravă, ceea ce până la urmă putem considera că este un flux normal de pacienți pentru Spitalul de Medicină Urgentă și pentru Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. În același timp, imediat după cele întâmplate, am creat celule de criză la nivelul fiecărui spital care au verificat stocurile de medicamente, consumabile, stocurile de plasmă, sânge, componente de produse sanguine și ne-am asigurat că medicii au toate cele necesare pentru a efectua un act medical de calitate.”
Europa Liberă: Dna ministru, de ce a fost nevoie, totuși, de ajutor străin, vorbesc de cei trei pacienți transportați în România, pentru că medicii locali nu fac față sau de ce?
Ruxanda Glavan: „Aici chiar aș vrea să punem punct acestor speculații, pentru că nu putem vorbi despre faptul că medicii din Republica Moldova nu fac față. Chiar ceea ce s-a întâmplat ieri și astăzi a demonstrat odată în plus că avem o echipă extrem de bine pregătită de specialiști în traumatologie, în combustiologie.
Ideea, de fapt, a venit azi seara odată cu propunerea lansată de colegii din România bazată pe faptul că totul ce s-a întâmplat în clubul Colectiv în luna noiembrie le-a adus o experiență cu mult mai mare față de experiența pe care o au medicii din Republica Moldova. Și atunci, existând această oportunitate, la insistența prim-mustrului au fost efectuate câteva consilii medicale la ambele spitale unde erau internate pacientele în stare gravă și vreau să vă săpun că părerile chiar au fost împărțite, unii medici au consider că totuși mai bine e să le lăsăm în Republica Moldova, alții au optat pentru experiența din România care este în plus față de ce au colegii din țară. Acesta fiind, de fapt, singurul argument care a contat atunci când într-un final s-a luat decizia - experiența pe care o au colegii din Spitalul de Arși din București.”
Europa Liberă: O întrebare legată de sistem, dna ministru: cum apreciați Dvs. că a răspuns sistemul acestei tragedii?
Ruxanda Glavan: „Din punctul nostru de vedre răspunsul a fost unul prompt și imediat. Eu am fost informată despre această tragedie probabil la 40-50 de minute de când s-a întâmplat. Ambulanțele au ajuns în 20 de minute acolo. După cum v-am spus, au fost create câteva celule de criză, deci, a fost mobilizată echipa de viceminiștri, câte un viceministru în fiecare spital, directorii acestor spitale. Aici, vreau să remarc faptul că medicii, asistentele medicale au fost extrem de receptivi și practic într-o oră și jumătate toată lumea a fost mobilizată și a fost prezentă în spital.
Rolurile în echipe au fost distribuite în așa mod încât să fim asigurați că există atât medici, personal medical mediu și inferior, dar și medicamentele și consumabilele necesare pentru a începe intervențiile imediat ce au ajuns pacienții în spital. Pentru mine și pentru echipa de la Ministerul Sănătății este important că s-a reușit o mobilizare maximă în timp rapid. Și, faptul că nu avem pacienți decedați este o dovadă în plus că s-a muncit enorm de mult în această perioadă.”
Europa Liberă: Există totuși în rândul opiniei publice, ați văzut probabil și Dvs. aceste reacții de supărare că s-a reacționat cu întârziere. Am văzut că s-a scris pe rețelele de socializare – „Moldova, de fapt, nu are autorități, că nu au fost vizibile reacțiile acestor autorități…”. Câtă dreptate e în acest gen de reacții?
Ruxanda Glavan: „Aș vrea să înțeleg ce au în vedere unii prin - reacții întârziate? Dacă autoritățile nu au făcut declarații de presă sau conferință de presă imediat după producerea deflagrației asta nu înseamnă că au fost reacții întârziate. Ba dimpotrivă, după cum v-am spus chiar începând cu orele 1530-16 erau echipele mobile și echipele, inclusiv conduse de viceminiștri pe loc în spital. Evident, dacă cei care consideră că reacțiile autorităților constau doar în a face declarații imediate, de fapt, aceste persoane trebuie să înțeleagă că în sănătate lucrurile au o altă ordine a priorităților. Mai întâi organizăm totul pentru a salva aceste vieți omenești și după care vorbim despre acest lucru.”
Europa Liberă: Ar putea sistemul face față și în caz de un dezastru mai mare?
Ruxanda Glavan: „Vă mulțumesc mult pentru această întrebare. Vreau să vă reamintesc că în luna noiembrie la indicația prim-mustrului interimar a existat o comisie de anchetă și o notă informativă privitor la care ar fi capacitățile instituțiilor medicale privind tratamentul pacienților arși în cazul unor situații de urgență și atunci s-a simulat o posibilă situație cu un număr mare de pacienți. Toate estimările noastre au demonstrat că pentru o situație excepțională care însumează până la 70-75 de pacienți pot fi rezolvate pe loc cu capacitățile actuale ale Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie sau Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coțega” din cadrul Institutului Mamei și Copilului, dacă vorbim despre copii și reprofilarea altor paturi din terapii intensive din alte spitale. Ceea ce s-a întâmplat ieri pentru sistem, de fapt, a fost un test și putem spune că în eventualitatea în care Doamne ferește s-ar produce o situație similară cu mai multe victime, Republica Moldova este pregătită să facă față.”
Europa Liberă: Personal, cum vă explicați că, în ciuda acestor măsuri care s-au luat după tragedia de la „Colectiv”, am văzut în Republica Moldova controale prin localuri, cluburi de noapte etc.; cum vă explicați că s-a putut întâmpla acest test nefericit totuşi?
Ruxanda Glavan: „Să știți că este tristă și regretabilă situația când oameni nevinovați trebuie să cadă pradă incidentelor. Și, din punctul meu de vedere pentru a evita aceste situații trebuie să fie implicate toate autoritățile la nivel decizional. Atunci când vorbim despre controale eu pledez pentru faptul ca controalele să fie cât mai profunde, chiar dacă displac celora care sunt controlați - noi vorbim despre viețile și sănătatea oamenilor. În același timp, cred că ce s-a întâmplat acum trebuie să fie un semnal de alarmă serios pentru autoritățile care emit autorizații de funcționare, pentru tot ce înseamnă legiuitori care au posibilitate să facă modificări în actele legislative, actele permisive pentru a fi mai duri și de a restricționa accesul la activitate în cazul în care se pune în pericol viața oamenilor.”
Europa Liberă: S-a spus în știri că vor fi tratați acești pacienți gratuit. Așa este?
Ruxanda Glavan: „Da, așa este. Din persoanele care au rămas internate în Republica Moldova există persoane neasigurate, de fapt, însemnând că aceste persoane nu au poliță de asigurare valabilă pentru anul 2016. Și, atunci a fost luată decizia ca pentru aceste persoane să fie procurată polița de asigurare medicală. Ei vor avea nevoie de servicii medicale nu doar în perioada cât vor fi spitalizați, dar și pe parcursul întregului an pentru o întreagă recuperare și reabilitare. De aceea, pe parcursul zilei de mâine proiectul de dispoziție pentru a procura aceste polițe de asigurare va ajunge pe masa primului ministru. Avem deja susținerea verbală a dlui prim-ministru interimar și pe parcursul zilei de mâie acest subiect trebuie să fie rezolvat.”
Europa Liberă: Despre câte persoane vorbim?
Ruxanda Glavan: „În total, din cele zece care au rămas internate nouă sunt persoane ne asigurate.”
Europa Liberă: Dar poliţa de asigurare va fi suficientă pentru tratarea acestor bolnavi?
Ruxanda Glavan: „Cu siguranță da. Ei nu vor fi puși să plătească alte servicii.”
Your browser doesn’t support HTML5