Arderea de cărți într-o republică din nordul Federației Ruse provoacă dezgust în Rusia

Volumele fuseseră publicate cu ajutorul financiar al Fundației Soros, declarată indezirabilă de procurorii ruși.

Autoritățile republicii Komi din nordvestul Federației Ruse au ars mai mult de 50 de cărți al căror conținut a fost considerat, cităm: „străin de ideologia rusă”. Se pare că volumele erau publicate de Fundația Soros, pe care recent procurorii ruși au declarat-o indezirabilă. Relatarea corespondentei Europei Libere Claire Bigg este prezentată de Lucian Ștefănescu

Deciza de arde aceste cărți pentru că ar fi conținut idei străine de idologia rusă a generat dezgust în Rusia, și a provocat ministerul rus al culturii să se distanțeze de această acțiune controverastă.

Se relatează că volumele fuseseră publicate cu sprjinul organizației genuvernamentale a omului de afaceri și filantropului american George Soros, ale cărei două filiale, Fundația pentru o Societate Deschisă și Institutul pentru o Societate Deschisă au fost declarate de procurorii ruși indezirabile și li s-a interzis să mai acorde granturi în Rusia.

Potrivit unui website local de știri numit 7x7, 53 de volume au fost arse în curtea unui colegiu local.

Scrisoarea din 13 ianuarie 2016

Citînd o scrisoare oficială de la ministerul regional al educației, website-ul a relatat în 13 ianuarie că în toate bibliotecile din republica Komi au fost căutate luna trecută cărți publicate cu fonduri de la Fundația Soros

Scrisoarea de la ministerul educației spune că volumele au fost distruse la solicitarea unui trimis prezidențial.

Combativul ministru rus al culturii, Vladimir Medinski, a negat rapid că ministerul său este în spatele acestei inițiative, pe care a denunțat-o ca fiind total inacceptabilă/

Arderea de cărți, a spus Medinski, arată foarte rău și evocă ceea ce el a spus că sînt asociații istorice stranii, probabil o referire la campania din anii 1930 din Germania nazistă și din Austria de ardere în public a unor considerate subversive.

Știrea despre arderea cărților în Komi a fost primită cu stupoare, iar acțiunea a fost ridiculizată pe rețelele de socializare rusești, mai mulți comentatori făcînd o paralelă cu cele întîmplate în perioada nazistă.

Alții au citat faimoasa spusă a poetului german din secolul 19 Heinrich Heine: „cei care ard cărți vor sfîrși ptin a arde oameni”

​Potrivit directoarei de la bilioteca liceului din Komi Ieleva Vasilieva, arderea acestor cărți nu a avut nici un sens din moment ce nici măcar nu erau foarte populare în primul rînd:

„Aceste cărți au fost aduse cum mult timp. Lucrez aici de 11 ani, iar cărțile au fost aduse înainte de venirea mea. Nimeni nu le-a împrumutat niciodată, și le țineam de fapt într-un depozit”, a spus Vasilieva pentru site-ul de știri 7x7.

Un corespondent al site-ului 7x7 care a vizitat biblioteca națională din Komi în decembrie spune că i s-a cerut să facă o listă cu volume tipărite de Fundația Soros.

Potrivit acestui site, între cărțile arse în curtea colegiului din Komi se aflau un manual de medicină legală, și lucrări de logică, de filosofie occidentală din secolul 20 și de suprarealism francez