Adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, care este răspunzătoare de Europa si spaţiul euro-asiatic, a avut astăzi la Bucureşti întrevederi cu preşedintele Klaus Johanis, cu premierul Dacian Cioloș şi cu ministrul roman al apărării, Mihnea Moţoc. Într-un comunicat al preşedinţiei de la Bucureşti se arata, după întrevedere, că cei doi politicieni s-au arătat „preocupaţi de situaţia din Republica Moldova și au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă și a parcursului european al țării”.
Your browser doesn’t support HTML5
Pe plan intern, probabil că mesajul cel mai important dat de Victoria Nuland, adjuncta pentru Afaceri Europene și Eurasiatice a secretarului stat de la Washington a fost cel legat de reformele juridice; pe plan extern, cele două părți s-au arătat preocupate pentru evoluțiile din Republica Moldova și, pe plan militar, Statele Unite mizează pe Parteneriatul Strategic, sugerând că înzestrarea armatei autohtone la nivelul armatelor NATO ar trebui să fie un deziderat imediat.
La discuțiile avute de reprezentanta diplomației americane cu președintele român, Klaus Iohannis, acesta a vorbit despre „determinarea” țării de a-și îndeplini angajamentele de membră NATO, „pe fondul provocărilor de securitate” care au loc în mediul internațional. Faptul că s-a dat o importanță reală forțelor armate și înzestrării acestora rezultă chiar din întâlnirea dintre Victoria Nuland și Mihnea Motoc, ministrul Apărării. În acest format, oficialul român a subliniat „consensul” politic național „cu privire la necesitatea modernizării forțelor armate ale României și întărirea capacității operaționale a acestora”. Totul bazat pe alocarea anuală pentru Apărare care în următorii zece ani nu trebuie să coboare sub 2%, conform înțelegerii la care au participat toate partidele parlamentare din România.
Pe de altă parte, pentru prima dată un înalt oficial american se declară cu adevărat mulțumit de evoluția luptei anticorupție, potrivit unui comunicat de presă al președinției. Victoria Nuland, precizează site-ul Președinției Române ar fi remarcat „progresele substanțiale înregistrate” de România în domeniul combaterii corupției și al reformei justiției. Apoi diplomata americană și președintele român au căzut de acord asupra „necesității continuării procesului de reformă și a parcursului european” al R. Moldova. De asemenea, Victoria Nuland și Klaus Iohannis au pus sub lupă situația din Ucraina, care în opinia lor are „un impact negativ asupra securității regionale”.
Asistenta pentru Europa și Eurasia a secretarului de stat american, este una din puținele voci puternice care încă mai amintesc de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și care este interesată de ceea ce se întâmplă dincolo de Prut. O analiză mai detaliată despre dosarul moldovean a avut deja loc între Victoria Nuland și ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, încă de săptămâna trecută când cei doi s-au văzut la „Snow Meeting” sau „întălnirea zăpezii”, care a avut loc în Lituania. Acolo s-a pus problema „conștientizării” de către actorii politici din R. Moldova a necesității de a acționa pentru menținerea „parcursului european al țării, în consonanță cu interesele cetățenilor săi”. Nu este, însă, clar dacă România ar trebui să joace vreun rol în acest sens, altfel spus, să se implice așa cum o făcea acum câțiva ani.
Vizita Victoriei Nuland în Europa de Est scoate în evidență pe de o parte, avansul luat de România în domeniul luptei anticorupție și dezechilibrele geopolitice din regiune, pe de altă parte. La acestea se adaugă interesul Statelor Unite, ca România, dincolo de scutul antirachetă finalizat deja la baza americană de la Deveselu, să aloce armatei un buget pe măsura angajamentelor luate atunci când țara a aderat la NATO.