Europa Libera l-a contactat și pe ambasadorul american William Hill, - fost şef al Misiunii OSCE la Chişinău între 1999-2001şi 2003–2006, expert în spaţiul post-sovietic, - întrebându-l cum vede el, de peste ocean, ultimele evoluții din Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Criza politică din Moldova este subiectul principal de discuții în țară. Zeci de mii de protestatari cer dizolvarea Parlamentului. Deja de câteva luni nu se reușește învestirea guvernului. Cum vedeți, din afară, ultimele evenimente care au loc la Chișinău?
William Hill: „Mi se pare că Moldova este într-o criză politică profundă. Și nu e tocmai clară ieșirea din această criză. Știu că vineri președintele țării a desemnat repetat un candidat la funcția de prim-ministru. Și acesta, domnul Filip, se străduie să formeze guvernul, poate va reuși, poate nu va reuși. Se spune că există o majoritate parlamentară. Însă principalul e că, atât timp cât nu se fac reforme adevărate, mai ales care să vizeze justiția, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția, și să asigure crearea unui climat investițional favorabil pentru afaceri și investiții, în opinia mea, niciun guvern nu va înregistra succese. Atât timp cât se spune că statul și guvernul sunt capturate și nu se implementează reforme veritabile, situația în Moldova rămâne neschimbată, așa cum a fost o perioadă prea îndelungată de timp.”
Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că regimul oligarhic, despre care se vorbește, este în stare să schimbe în bine situația din țară?
William Hill: „Luni în șir oamenii au protestat în piață, în stradă, cerând schimbarea situației în Moldova. Diferite partide politice promit asemenea schimbări, însă, ajunse la putere, nu își mai îndeplinesc angajamentele luate. Fiecare are propriile recomandări, propuneri, viziuni despre ce urmează să fie făcut. Eu cred că de bază sunt sistemul judecătoresc, Poliția, aceste instituții pur și simplu nu funcționează. Cât timp acestea nu își fac munca, nu vor exista schimbări radicale în Moldova.”
Europa Liberă: Dar dacă actualul regim a pierdut chiar și încrederea propriului electorat, care este atitudinea față de acesta a partenerilor externi ai Moldovei: Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană?
William Hill: „Eu citesc mesajele ambasadorului SUA, ale reprezentanților Uniunii Europene. Ei susțin implementarea în Moldova a reformelor, ei le cer politicienilor moldoveni să își îndeplinească angajamentele asumate. Aceștia își vor pierde, în cele din urmă, răbdarea pentru că deja de câțiva ani li se spune una și se face cu totul altceva de fapt. Orice guvern în Moldova trebuie să realizeze ceea ce promite. Deocamdată nu se știe componența viitorului guvern. Eu cred că poporul Moldovei consideră același lucru, din câte înțeleg ceea ce se vorbește în piață.”
Europa Liberă: Sunt voci care susțin că în Moldova doar alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluție pentru criza instalată în țară. Însă sunt și păreri că partidele pro-rusești pot veni la putere și aceasta ar înrăutăți situația din țară. Dumneavoastră ce credeți despre aceasta?
William Hill: „Este greu de spus ceva. Citesc atât părerile celor care sunt pentru alegeri parlamentare anticipate, cât și părerile celor care sunt împotrivă. Însă, în pofida opțiunii geopolitice a țării, partidele de la putere trebuie să dea dovadă de seriozitate și să îndeplinească promisiunile făcute, cele de schimbări adevărate, de reforme veritabile. Presupun că într-o anumită măsură sunt necesare persoane noi în politică pentru că acelea care s-au aflat o perioadă îndelungată la putere s-au compromis prin faptul că nu au realizat reformele promise. Mie, ca observator extern, mi-e greu să le spun cetățenilor, alegătorilor Moldovei ce să facă. Din afară, e greu să crezi că acei care s-au aflat mult timp în funcții de stat în Moldova vor putea face dintr-odată ceva bun și diferit pentru țară decât au făcut până acum. Dar aceasta este opinia mea personală. Aș vrea să greșesc, însă mi se pare că e anume așa.”
Europa Liberă: Domnule Hill, dumneavoastră cum credeți, în calea spre integrare europeană, Moldova a pierdut trenul sau mai poate să prindă ultimul vagon?
William Hill: „Când urmăream alegerile din noiembrie 2014, simţeam că este o mare şi profundă dezamăgire. Moldova totuşi rămâne ţară europeană şi cumva va avea loc integrarea în Uniunea Europeană. Dar politica actuală de eurointegrare, delicat spus, se află în criză profundă. Şi trebuie identificate noi abordări, noi măsuri pentru integrarea în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Credeţi că cineva se mai gândeşte la soluţionarea problemei transnistrene?
William Hill: „Cred că în Moldova în actuala criză trebuie soluţionată altă problemă: dacă va fi un nou guvern sau vor fi alegeri anticipate. Soluţionând această întrebare, apoi orice nou guvernare trebuie să acorde atenţia cuvenită luării de măsuri reale care vor rezolva problemele actuale ale guvernului moldovenesc şi societăţii moldoveneşti, inclusiv cele din domeniul dreptului, de asigurare a climatului de afaceri și a celui investițional şi cele ce țin de condiţiile de muncă şi trai ale cetăţenilor din Moldova.”
Europa Liberă: Germania acum e la cârma OSCE, ţara a preluat preşedinţia OSCE. Credeţi că vor fi unele rezultate în soluţionarea problemei transnistrene?
William Hill: „Eu sper. Am fost în Berlin în noiembrie şi am avut convorbiri, contracte cu reprezentanţii Germaniei de la Preşedinţia OSCE, ei au planuri serioase, intenţii bune. Și sunt optimist în ceea ce depinde de Germania.”
Europa Liberă: Dar ce planuri concrete ar fi?
William Hill: „E foarte complicat să spun. Am impresia că planurile şi intenţiile sunt bune, dar depinde şi de acțiunile și intenţiile politicienilor moldoveni și din regiune.”
Europa Liberă: Odată v-am întrebat câţi ani vor trebui ca problema transnistreană să fie rezolvată. Şi acum vă adresez această întrebare: cum credeţi, încă mai e mult de aşteptat?
William Hill: „Despre Transnistria e greu de spus. În Transnistria situaţia economică este foarte complicată, acum situaţia politică nu e clară, vor fi alegeri. Înseamnă că în acest an e greu de gândit că problema transnistreană va fi soluţionată definitiv. Dar totuşi cred că e posibil un progres, dacă cetăţenii de pe ambele maluri doresc aceasta.”
Europa Liberă: Care sunt urările pentru cetăţenii moldoveni?
William Hill: „Urări de bunăstare, de soluţionare a problemelor complicate şi să trăiască în linişte, în pace, în bogăţie, la urma urmei. Când există dorință, există posibilitate. Dar deocamdată este doar posibilitate, din păcate.”