Sorin Ioniță: „Cât se poate amâna deznodământul alegerilor?”

Președintele Expert Forum de la București despre cum se vede criza politică din R. Moldova după nominalizarea unei noi candidaturi pentru funcția de premier.

Europa Liberă: Domnule Ioniță, se vede deznodământul crizei politice la Chișinău, din afara Republicii Moldova, odată cu nominalizarea unui candidat la funcția de premier, cea a domnului Pavel Filip?

Sorin Ioniță: „Nu cred sau, cel puțin, cine se uită din afară ar rămâne cu impresia, știți cum era bancul acela cu Ițic, care se duce la rabin și se plânge că e casa mică și atunci rabinul îi dă sfaturi să își bage înăuntru și vaca, și gâștele, și capra, pe rând, pe rând. Și era tot mai rău, tot mai rău. Și la urmă, îi spune rabinul: „Ian scoate-le, măi Ițic, afară!”. Și Ițic le scoate și zice: „Ia ce casă mare și bună, și încăpătoare!”. Cam așa s-ar rezolva situația din Republica Moldova. Adică, după ce au stat două săptămâni în intensive negocieri: domnul Plahotniuc premier, acuma înțeleg că toată lumea trebuie să se bucure că nu e. Dar situația e tot aceea.”

Your browser doesn’t support HTML5

În dialog cu expertul de la București, Sorin Ioniță

Europa Liberă: De ce credeți că e aceeași situație?

Sorin Ioniță

Sorin Ioniță: „Este același partid și același om care conduce guvernul și țara, până la urmă, sau o mare parte din ea. Întrebările și cerințele străzii sunt tot nerezolvate, sunt tot acelea din toamnă. Miliardul tot nu s-a rezolvat. Sistemul de justiție tot nu este independente și este de fapt controlat de aceiași oameni ca și înainte. Și poporul nu are cum să nu vadă acestea, deci, este la fel de frustrat ca înainte, numai că s-a eliminat pericolul pe termen scurt al alegerilor anticipate, care deja nu mai sunt un pericol și până la urmă s-ar putea să se ajungă să fie chiar o soluție.”

Europa Liberă: Experții de la Chișinău acreditează ideea că ar plana riscul să fie preluate toate puterile în stat de către o singură persoană. Chiar credeți că ar urmări acest scop domnul Plahotniuc? Și chiar să se gândească și la funcția de șef de stat, așa cum spun unii?

Sorin Ioniță: „Nimeni nu poate judeca sau să facă predicții pe psihologia unui individ, decât poate cine îl cunoaște foarte bine, ceea ce nu este cazul meu. Și atunci nu putem ști, dar, mă rog, nu toată lumea se aștepta să se autopropună ca premier și să insiste atât de mult cu această propunere. Nimic nu este exclus din momentul acesta. Dar structura de control a puterii din Moldova nu s-a schimbat, după toată această mică criză din iarnă. Sunt aceiași oameni care controlează aceleași instituții, și în vârful lor știm cine este, și nu prea contează. În cazul în care va căpăta și acea validare în funcția de șef de stat, dacă vrea să fie, nu știu, de ce nu ar vrea, dacă a vrut să fie prim-ministru? Până la urmă, care e marea deosebire? De ce să nu vrea să fie și șef de stat? Oricum nu e ales direct de popor, aceasta ar fi imposibil pentru că are cifre mici în sondaje și o mare rată de neîncredere. Dar din moment ce este ales de Parlament, care este problema? Chiar ar fi foarte logic din partea dumnealui și ar fi în continuarea a ceea ce a făcut până acum. Deci, e rațional să presupunem că poate vrea așa ceva.”

Europa Liberă: Din afară, iarăși, vă întreb, cum se vede ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Ar fi un război geopolitic la Chișinău? Cine servește intereselor Moscovei, dacă se face acest joc?

Sorin Ioniță: „Părerea din afară este că nu e atât de ușor să pui Moldova într-un context geopolitic. Nu cred că interesul e atât de mare, cum se socoate la Chișinău. Cred că de multe ori planul acesta geopolitic a fost folosit în Moldova ca un fel de sperietoare de băieții care vor să facă niște jocuri pur autohtone acolo și cu beneficii pur locale. Sperietoarea Moscovei, sperietoarea Bucureștiului, sperietoarea Bruxellesului sau sperietoarea americanilor a fost folosită de prea multe ori, în majoritatea cazurilor, doar așa, ca un fel de păpușă de arătat. De fapt ce s-a întâmplat acolo este o elită care a încercat să țină controlul, iar de un an și ceva încoace se luptă mai rău decât înainte. Aceasta este singura diferență. Sunt lupte intestine între diverse fracțiuni. Dacă acum vor apărea actori independenți care chiar să nu mai depindă de vechea elită nu se știe. Nu se știe. Ei sunt în ascensiune. Dar cât o vei putea lungi aşa, fără să vii în faţa poporului la alegeri? Şi ce se va întâmpla atunci? Deci, am evitat chestiunea aceasta anul trecut. Și este mai bine acum, au scăzut cumva acele partide antisistem în sondaje? Nu. Dimpotrivă, urcă şi mai mult. Până când stăm aşa? Nu vom mai face niciodată alegeri în Moldova, pentru să stau unii mai bine în sondaje decât alţii? E greu de spus. Cred că la un moment dat trebuie venit şi înaintea poporului cu forţe noi, cu forţe proaspete, cu partide noi, acelea care sunt, altele nu avem. Şi ele se vor alege pentru că lucrurile zac într-o mlaştină.”

Europa Liberă: Tocmai aici am vrut să ajungem. Teama cea mare pentru foarte mulţi a fost de anticipate: anticipatele ar fi un dezastru sau nu ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, pentru că ar fi urmărit să aducă la putere forţele pro-ruse. A fost evitat răul cel mare? Sau pe moment este evitat răul cel mare?

Sorin Ioniță: „Ar fi fost evitat răul cel mare dacă ar fi fost o coaliţie care să pună un guvern care încet-încet să înceapă să ducă ţara în direcţia corectă. Nu ştiu dacă este cazul acum cu guvernul acesta, dar e limpede că controlul politic este acelaşi. Dacă voiau, puteau să facă şi până acum. Problema cu alegerea este următoarea: ce se întâmplă, dacă câştigă Dodon şi Usatîi şi fac ei coaliţie de peste 50% şi vor avea controlul în ţară? Nu ştiu. Oare chiar aşa să fie? Oare ei nu cumva sunt rivali între ei? Oare nu cumva pe măsură ce urcă Usatîi scade Dodon sau invers? Vor guverna chiar atât de bine împreună? Şi până la urmă cât poţi amâna acest deznodământ? Vor trebui făcute alegeri la un moment dat, sigur nu e mult de la precedentele.”

Europa Liberă: Am citit azi câteva titluri în presă, chipurile, noii pro-europeni de la Chişinău insistă şi îşi doresc aceste anticipate, pe când demnitarii de la Bruxelles ar sugera să fie evitat acest scrutin parlamentar anticipat.

Sorin Ioniță: „Pentru că demnitarii de la Bruxelles iau probabil de cele mai multe ori analizele acestea care sunt majoritare şi la Chişinău, şi la Bucureşti, că de pe aici le iau, altele nu au nici ei. Nu cred că e aceasta neapărat poziţia lor. Şi până la urmă nu contează aceasta foarte mult, contează să fie o forţă legitimă în faţa poporului moldovean la guvernare. Aceasta este important în momentul acesta. Şi această elită care a fost sprijinită din afară, şi toate partidele au fost mai mult sau mai puţin, inclusiv domnul Plahotniuc a fost sprijinit în anumite momente de la Bucureşti şi aceasta se vede, nu e vreun secret, aici trebuie regândită chiar şi strategia de sprijin a României. Pentru că degeaba am tot sprijinit noi şi pe stânga, şi pe dreapta, şi la PD, şi la PL, şi peste tot, dacă ei jucau pe aceeaşi mână şi erau corupţi împreună. Şi cresc alături forţe noi care fluturau ceva în faţa poporului şi poporul se va duce după aceia. Nu cred că aceasta a fost o strategie bună nici ce am făcut noi, nici ce a făcut Europa până acum. Trebuia să jucăm un pic mai deschis acest meci, mai onest, mai pe faţă, ca să poată vota şi poporul planurile, pe care le aveam noi despre această ţară.”

Europa Liberă: Și pe viitor cum ar trebui să se comporte România, chiar dacă se depăşeşte pe moment această criză politică? Şi ce ar trebui să facă, ca să ajute Moldova?

Sorin Ioniță: „Trebuie să lucreze mult mai pe faţă, cu cărţile pe masă, condiţionând explicit reforma economică de orice formă de ajutor economic extern, în măsura în care poate. Iar politic să nu mai dea sprijinul unor forţe care doar se declară retoric pro-europene, dar nu fac nimic ca ţara să ajungă acolo. Deci, nu putem demonetiza la nesfârşit steagul Europei, fluturându-l doar ca să ne acoperim noi afacerile cu el. Merge o vreme, dar nu merge la nesfârşit. Aceasta e clar, că e strategia care nu poate ţine la nesfârşit. Şi nu are niciun rost ca noi, Bucureştiul, să susţinem această chestie. Trebuie să discutăm cu alţi oameni, trebuie să vină alte forţe necontrolate, care nu au făcut parte din ciorba puterii până acum. Ca şi în România, şi aici, şi în România, vrem să apară actori noi pe scena politică, pentru că e clar că a fost o cabală între elitele vechi. Sunt de prea mult timp împreună şi au dezvoltat prea multe relaţii, se înţeleg din ochi de acum, ei parcă se ceartă în public, dar se cam înţeleg din ochi şi aceasta nu este bine. Şi nu e în regulă ca Filat să fie singurul sacrificat, știți, ca să pacificăm poporul. În privinţa anticorupţiei, aceasta e strategia de până acum, e clar că deja au trecut nişte luni şi se vede că aceasta a fost: dăm o pradă mare, arătăm că ne luptăm şi pe urmă gata, l-am sacrificat pe Filat. Nu este în regulă aşa.”

Europa Liberă: Candidatul la funcţia de şef al executivului, domnul Filip, chiar imediat după ce a fost nominalizat, a spus că prioritatea numărul unu rămâne a fi parcursul european. Acest parcurs european înseamnă realizarea şi implementarea Acordului de Asociere. Acum foarte mulţi îşi pun întrebarea: „Cum adică până acum voi, cei care aţi guvernat, nu aţi reuşit să livraţi rezultate şi de acum promiteţi că rezultatele acestea vor însemna bunăstarea cetăţeanului din Republica Moldova?”.

Sorin Ioniță: „Exact cum spuneam adineauri, aceasta este iarăşi o fluturare de steag european, sub ea se ascunde aceeaşi veche strategie. Nu cred că îşi face cineva vreo iluzie în Moldova că se va guverna altfel decât până acum, din moment ce acei care controlează puterea sunt aceiaşi şi ei nu se pot rupe. Poate că ei vor să facă câţiva paşi în direcţia Europei şi vor mai semna câte ceva despre standardele fitosanitare sau să alinieze câteva chestiuni la acquis-ul comunitar, din cele mai necontroversate şi care nu dor pe nimeni. Dar în materie de justiţie şi în materie fundamentală nu poate să fie vreun progres, atâta vreme cât elita actuală rămâne. Este clar şi eu înţeleg dezamăgirea oricărui cetăţean onest din Republica Moldova, în special clasa urbană informată ce e mobil social, cred că sunt extrem de dezamăgiţi şi deprimaţi de ce se întâmplă, pentru că ar vrea să aibă şi o alternativă cu care să voteze. Şi cred că aceasta trebuie să fie prioritatea acum – construirea alături a unei alternative, una, două trei, câte or fi. E bine ca lumea să poată să aleagă dintre ei, să mai vină şi alţii. Să mai vină şi alţii fără să ne temem că va lua Moscova în spate Moldova şi va fugi cu ea nu ştiu unde, că nu o va lua în spate. Dacă lumea va vota populişti, va fi şi aceasta o perioadă, dar mai rău decât a fost nu are ce să fie.”

Europa Liberă: Şi ca să concluzionăm: șanse sunt puţine ca domnul Filip să nu fie votat de deputaţi în Parlament, pentru că există aceste 55 de voturi care constituie noua majoritate confortabilă din Legislativul de la Chişinău. Criza politică, chiar şi dacă se încheie, tensiunile sociale vor continua, pentru că lumea protestează încă în stradă. Ce viitor putem anticipa?

Sorin Ioniță: „Problema este destul de clară. Toată lumea ştie şi nici ei nu-şi fac iluzia că noi nu ştim sau că Bruxellesul, sau că Washingtonul nu ştie, sau că Banca Mondială nu ştie că acest guvern este acelaşi lucru ca şi când ar fi fost domnul Plahotniuc acolo. Ori că l-am pus, ori că nu l-am pus nu face mare diferenţă decât simbolic, o persoană nu e, dar restul se va întâmpla exact cum va spune domnul Plahotniuc, ceilalţi joacă cu el în continuare, există în continuare aceeaşi coaliţie. Dacă până acum această coaliţie nu a avut credibilitate externă, ce ne face să credem că avea de aici înainte? Or, aceasta înseamnă finanţare, aceasta înseamnă un proiect de reformă. Şi nu ştiu dacă le poate face Moldova singură, bani nu prea sunt. Aceasta este marea problemă, că tu în momentul acesta trebuie să te deschizi, trebuie să vină cineva care să dea un mesaj care să fie şi crezut în afară şi să vină unii să te ajute. Or, tot ce am văzut de două zile încoace este un scepticism total în opinia publică internaţională, în măsura în care se uită cineva la Republica Moldova, că nu e așa un mare interes. Nici măcar la Moscova nu e mare interes.”

Europa Liberă: De ce credeți că nu este interes la Moscova?

Sorin Ioniță: „Pentru că Moscova nu este interesată să construiască ceva în aceste zone cum este Republica Moldova, pe care evident nu le poate prelua direct. Nu vorbim despre așa ceva. Dar ea este interesată numai să țină lucrurile într-o băltoacă și să strice, atunci când se înjgheabă un proiect de reformă. Or, proiectul nu e, băltoaca deja există, deci, de ce s-ar amesteca? Moldovenii fac singuri treaba Moscovei, ținând țara într-o confuzie politică.”

Europa Liberă: Între timp la București se află subsecretarul de stat Victoria Nuland, a venit de la Washington.

Sorin Ioniță: „Așa e. Și a avut întâlniri chiar și cu societatea civilă în cursul zilei.”

Europa Liberă: Moldova figurează pe agenda discuțiilor pe care le poartă ea cu interlocutorii din capitala României?

Sorin Ioniță: „Nu știu ce va discuta cu domnul președinte. Probabil, cu președintele va schimba câteva vorbe. Probabil. Cu ceilalți actori sociali nu a fost cazul pentru că americanii au ambasadă la Chișinău. Deci, nu e cazul să facem reprezentarea Moldovei de aici. Și slavă Domnului sunt destule probleme în România de discutat și ne-am concentrat pe acelea. Justiția, în primul rând. Justiție, servicii și parteneriatul cu Statele Unite. Avem și noi o gărmadă de restanțe, dar poate că în context regional va discuta cu președintele Iohannis, în special chestiunea asistenței pe care poate sau trebuie, sau nu trebuie să o dea România Moldovei. Nu știm și cum privesc americanii această chestiune. Sigur, prioritatea acestei vizite care nu e numai în România, e în mai multe țări, în vreo cinci țări din Europa de Est face doamna Nuland un turneu. Este politica Rusiei în regiune și noile derive democratice, cum sunt cele din Polonia, Ungaria, care continuă. Deci, iată, avem probleme. Cine să se mai ocupe de biata Moldovă?”