Astăzi, la Chișinău, a fost lansat calendarul „Scrisori trimise pe front: Frumusețea e eternă, armamentul destructibil” semnat de regizorul ucrainean Ivan Kravcișin, cunoscut pentru filmele sale documentare și artistice. La proiect au participat femei ucrainene, îmbrăcate în port național, ale căror copii sau soți au luptat în estul Ucrainei. Prezentarea și producerea în limba română a calendarului a fost organizată de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova, care activează în țară de circa 23 de ani. Natalia Sergheev a discutat cu animatoarea proiectelor diasporei ucrainene Veronica Arpintin despre acest evenimentde lansare.
Europa Liberă: Care este mesajul calendarului „Scrisori trimise pe front”, semnat de regizorul ucrainean Ivan Kravcişin? Despre care „front” e vorba?
Veronica Arpintin: „Acest front nu este în estul Ucrainei sau în alte părți ale lumii. El este în fiecare din noi. Fiind neindiferenți, având dorința de schimba lucrurile, de a ne cunoaște, noi suntem cei care învingem pe acest front.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum vedeți misiunea Comunității Femeilor Ucrainene din Moldova în contextul în care relațiile dintre diaspora ucraineană și cea rusă sunt atât de tensionate?
Veronica Arpintin: „Este important să divizăm relațiile dintre oameni, dintre oameni inteligenți, oameni educați și oameni de diferite etnii. Fiecare dintre noi are mai mulți prieteni și nu ne întrebăm de care etnie sunt acești prieteni. Este important să cunoaștem aportul fiecărei etnii, fiecărei națiuni în clădirea comorii mondiale, comorii de artă, comorii de știință. Noi, oamenii civilizați, trebuie să ne gândim la viitor și trebuie să valorăm ceea ce avem noi și să ne mândrim cu ceea ce suntem noi și să ne cunoaștem. În rest conflictele, sperăm noi, vor trece, dar e important ca noi să rămânem oameni, oameni adevărați.”
Europa Liberă: Practic, creați „punți culturale” între etnii.
Veronica Arpintin: „Aș vrea să mă axez la multe lucruri comune care sunt între reprezentanții etniei ucrainene și etniei române [din Republica Moldova], pentru că noi așa considerăm. Noi avem și istorie comună, avem tradiții comune, avem ornamente comune în broderii, covoare și în alte obiecte de uz casnic și niciodată n-am fost inamici. Strategia noastră este să ne unim și să fim mai puternici toți împreună decât să ne despărțim și să diseminăm ură unul față de altul.”
Europa Liberă: Organizația din care faceți parte este o comunitate de femei. Care ar fi plus-valoarea pe care femeile o aduc la consolidarea diferitor etnii din Republica Moldova?
Veronica Arpintin: „Femeia în ucraineană se numește «берегиня роду», adică ființă care ocrotește neamul. Femeile pot să se înțeleagă una pe alta. Dragostea de mamă, dragostea de bunică este aceeași la fiecare popor. Femeilor le este mai ușor să fie diplomate, noi încercăm să fim diplomate. Noi suntem mai flexibile și încercăm să rezolvăm dificultățile cu care se confruntă societatea ucraineană prin metode diplomatice, prin diferite evenimente pașnice și frumoase. Asta este calea noastră.”