Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” a organizat în dimineaţa zilei de miercuri un Forum civic cu genericul „Consolidarea societății civile în lupta cu regimul oligarhic”. Inițiativa de a convoca exponenții diverselor segmente ale societății aparține Consiliului Marii Adunări Naționale, structura care şi-a asumat reprezentarea protestatarilor nemulțumiți de guvernare. Cine a dat curs iniţiativei şi ce decizii au fost luate?
Forumul civic şi-a ţinut lucrările până la prânz, când încă nu se ştia despre convocarea şedinţei speciale a Parlamentului pentru învestirea noului executiv. Reprezentanţi ai mai multor ONG-uri notorii, lideri de opinie, experţi, dar şi exponenţi ai unor partidelor extraparlamentare au dat curs invitației lansate de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” de a participa la acest forum.
Scopul enunţat de organizatori a fost de a face un „diagnostic” a situaţiei din ţară, dar şi de a propune soluţii pentru depăşirea impasului la care s-a ajuns.
Your browser doesn’t support HTML5
Ideile principale expuse de cei prezenţi au fost că Moldova este un stat capturat, actuala guvernare şi-a epuizat legitimitatea, alegerile anticipate sunt inevitabile şi că e nevoie de o consolidare a eforurilor societăţii civile, partidelor extraparlamentare şi tuturor forţelor protestatare. Reprezentaţii protestelor stângii, PSRM şi formaţiunea „Partidul Nostru” nu au dat curs invitaţiei de a participa la acest forum.
Liderul Partidului Liberal Reformator, Ion Hadîrcă, a menţionat că dorinţa de a schimba starea de lucruri i-a unit pe participanţii la acest forum şi a insistat ca el să fie permanentizat:
„Poate şi cu previziunea de a fi transformat într-un pol politic puternic de alternativă. De fapt, acesta ar fi scopul acestei întruniri.”
Un îndemn la unitate a fost formulat şi de directoarea Transparency International, Lilia Carasciuc:
„Chem la unitate. Nu trebuie să ne gândim la simpatii, antipatii. Trebuie să ne gândim că este o cauză. Este pusă la bătaie democraţia în această ţară.”
Iată ce a propus directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei:
„Ar trebui să le cerem partidelor care sunt cu adevărat pro-europene să formeze un bloc. În al doilea rând, trebuie să protestăm masiv în stradă până ce această necesitate ca guvernanţii să-şi schimbe atitudinea faţă de solicitările societăţii să aibă loc.”
Lucrările forului au fost întrerupte de anunţul că Parlamentul se întruneşte pentru a învesti guvernul Filip. Liderii Platformei „DA” au spus că trebuie să-şi mobilizeze protestatarii. Mai întâi, însă, participanții la forum au votat un proiect de rezoluţie. Documentul prevede, între altele, consolidarea societăţii civile şi declanşarea cât mai grabnică a alegerilor anticipate, proteste comune şi conjugate împotriva „mafiei” de la guvernare, încetarea persecuţiilor politice şi eliberarea imediată şi necondiţionată a deținuților politici, inclusiv a grupul Petrenco, precum şi susţinerea referendumului republican privind alegerea şefului statului prin vot comun, iniţiat de Platforma „DA”. Rezoluţia ar urma să fie definitivată, au convenit participanţii. Cel mai probabil acest document va fi modificat esenţial după ce Parlamentul a votat, astăzi, pentru învestirea noului guvern.