„Republica Moldova este acum un spațiu informațional foarte închis. Oamenii care stau în spatele proceselor care au loc acolo au izolat informațional la maxim comunitatea internațională de ceea ce se întâmplă în Moldova”, spune expertul rus Alexei Zotiev într-o emisiune realizată de agenția rusească FrontNews.
Principala obiecție pe care o are populația, spune analistul, este furtul unui miliard de dolari. Împotriva guvernării pe care expertul rus o numește liberală și pro-americană acum, spune el, se pronunță trei forțe – o componentă este, la fel, una liberală și pro-americană, care însă insistă că metoda de integrare europeană pe care a ales-o guvernarea nu este una corectă; a doua componentă constă din forțele care se pronunță pentru unirea cu România și cea de a treia dorește o mai apropiată colaborare cu Rusia. „În final, iese un fel de „salată olivie”. Acum, confruntarea a ajuns într-un punct mort – sunt proteste, dar nu este clar ce vor de fapt aceste forțe protestatare, integrarea europeană a Republicii Moldova oricum merge mai departe, la fel ca și apropierea și cooperarea cu România. Situația pare să semene cu cea din Ucraina – un clan criminal încearcă să înlocuiască alt clan criminal”, spune Alexei Zotiev.
„Dar Rusiei situația actuală îi convine foarte mult, și asta, pentru că atenția pentru Transnistria va fi minimă atâta timp cât aceste procese au loc și, oricare ar fi evoluțiile la Chișinău, această pauză este una foarte avantajoasă, iar Transnistria rămâne în starea ei actuală. Pentru că atunci când în Moldova se instalează o relativă liniște și ordine, imediat începe să se pună problema readucerii Transnistriei în sânul țării. Astfel încât, privind din această perspectivă, evoluțiile de la Chișinău sunt pozitive”, spune expertul rus Alexei Zotiev.
Într-un alt material, aceeași agenție informațională NewsFront spune că „Moldova dă un exemplu de luciditate „euro-vecinilor””. Autorul articolului spune că poporul Moldovei „a demonstrat că este compus din oameni liberi care gândesc” și care „s-au ars cu minciuna Europei și a fanaticilor ei locali cu apucături de hoți”, iar acești oameni nu mai vor să fie duși de nas. „Ucraina vecină în schimb, care are indicatori economici mult mai slabi și care nu a primit până acum nici măcar o pomană de genul „regim de călătorie fără vize”, nu vrea să scoată capul din laț. Unde este logica?”, se întreabă autorul articolului publicat de portalul rus.
Publicația Nezavisimaia Gazeta titrează: „Moldovei i-a fost desemnat un voievod-oligarh”. Aceasta subliniază că guvernul instalat pe furiș și-a început activitatea cu arestarea nemulțumiților și blocarea accesului în capitală pentru protestatarii care ar fi dorit să se alăture nemulțumiților din centrul Chișinăului. Nezavisimaia Gazeta citează opinia liderului social-democraților moldoveni, Victor Șelin, care spune că prin reacțiile de susținere pentru noul guvern de la Chișinău Occidentul de facto îi dă undă verde, iar la conducerea țării ajunge un singur partid și o singură persoană – Vlad Plahotniuc. Șelin este de părere că protestele vor continua cel puțin până în martie, când expiră mandatul președintelui Timofti, însă nici guvernul, nici parlamentul nu se vor dizolva.
Portalul PolitRusia.com publică opinia directorului Institutului de cercetări politice aplicate, Grigori Dobromelov, care spune că în acest moment în Republica Moldova nu este posibil un scenariu de tipul Maidanului ucrainean și asta, pentru că în societate nu există tensiunea necesară pentru asta, dar nici tradiția unor astfel de acțiuni. Expertul este convins că actuala criză politică este una sistemică. „Acum are loc o rotație serioasă și o schimbare a forțelor politice care mulți ani s-au aflat pe vârful valului politic în Moldova. Cel mai important lucru este că în societatea moldovenească există o cerere mare pentru fețe proaspete, pentru jucători noi și pentru o agendă anticorupție”, notează Grigori Dobromelov.
„Încotro indică vectorul?” se întreabă publicația Novaia Gazeta, care spune că guvernanții moldoveni vorbesc despre alegerea europeană, dar își ascultă oligarhii. „Niciodată mai devreme reprezentanții stângii și ai dreptei nu s-au mai unit in Republica Moldova pentru obținerea unui scop strategic – a alegerilor anticipate. Dar bineînțeles că viitorul țării fiecare din aceste forțe îl vede diferit”, notează publicația.