Stefan Meister: „În acest moment nu există niciun fel de interes în Germania și în general în UE pentru conflictul transnistrean”

Un interviu cu șeful de program în cadrul Asociației germane pentru Politică Externă de la Berlin.

De la începutul anului, Germania a preluat președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care este unul din mediatorii conflictului transnistrean.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Stefan Meister

Stefan Meister

Corespondenta Europei Libere a stat de vorbă despre prioritățile președinției germane a OSCE cu expertul de la Berlin, Stefan Meister, șef de program în cadrul Asociației germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Rusia.

Stefan Meister: „Există scopul de a începe o reformă cu adevărat cuprinzătoare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru a-i da mai multă pondere, mai multe resurse și mai multă atenție din punct de vedere politic. Problema pe care o văd este că atenția principală va fi concentrată pe Rusia în Ucraina, în regiunea Donbas, și eu cred că președinția germană va încerca să folosească OSCE pentru a găsi soluții împreună cu rușii pe Donbas și Ucraina în general. Și acest lucru va ocupa toată atenția președinției, în detrimentul altor conflicte, cum ar fi cel din Transnistria sau cele din Caucaz.

În acest moment nu există niciun fel de interes în Germania și în general în UE pentru conflictul transnistrean, pur și simplu acesta nu mai este o prioritate, iar procesul de la Meseberg pur și simplu a murit. Nimeni nu mai vede niciun sens în acest proces de la Meseberg, pentru că Rusia nu a reacționat adecvat și acesta nu are niciun fel de șanse pe moment.

Așadar, chiar dacă există riscuri, scopul este acela de a da OSCE-ului mai multă importanță, de a-l reforma și de a consolida instituția încrederii reciproce cu Rusia și dialogul cu Rusia, trebuie să construim a platformă unde OSCE să apară ca organizație unitară. Eu chiar nu văd o dorință de a consolida instituțiile care lucrează asupra conflictelor. Astfel, încât atunci când se va lucra pe conflictul din Ucraina, acest lucru va solicita toată atenția. Așadar, am anumite dubii cu privire la doza de efort și energie care vor fi investite în conflictul transnistrean.”

Europa Liberă: Ar putea fi acest interes scăzut explicat parțial prin miza pe faptul că soluționând problema în Donbas cumva de la sine s-ar rezolva și conflictul transnistrean? Asta, în condițiile în care Transnistria are Moldova pe de o parte și Ucraina de partea cealaltă, și astfel Tiraspolul cumva automat ar fi trebuit să se alinieze la regulile impuse în regiune? Iar aceste reguli ar presupune Zona de liber schimb cu UE, mai puțină contrabandă la frontiere și așa mai departe…

Stefan Meister: „Știți cum funcționează politica – se lucrează pe conflictul care are loc imediat în acest moment și care este cu adevărat fierbinte. Deci, acum toată atenția este pe Ucraina de est, inclusiv pentru că Germania a investit foarte mult în găsirea unei soluții și pentru a fi un lider în acest proces. Există de asemenea discuția despre cum Rusia ar putea manipula alte conflicte și crea tensiuni suplimentare pe marginea acestora. Dar nu există discuții serioase cu privire la faptul ce ar putea însemna acest lucru pentru Moldova sau pentru Transnistria. Deci, acest link nu există în acest moment.

Bineînțeles că dacă Ucraina se va stabiliza, dacă Ucraina va deveni mai europeană și va decide să se integreze în UE și în Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, acest lucru va fi un beneficiu pentru Moldova. Va fi un factor pozitiv, va fi mult mai simplu de controlat frontierele și de construit un sistem solid.

Dar în acest moment văd un stat ucrainean foarte bolnav, care nu este capabil să-și controleze frontierele, sunt în continuare banii oligarhilor care în principal fac jocurile, la fel cum se întâmpla în trecut, nu văd o reală schimbare a elitelor, nu văd o schimbare reală a politicii ucrainene, este în continuare multă corupție. Sunt câțiva oameni de valoare, inclusiv din societatea civilă, la fel ca și în Moldova, care au venit în instituții, dar aceștia sunt în continuare în minoritate și sunt nevoiți să înfrunte sistemul, care este unul atât de rezistent la orice fel de reforme. Iată de ce pe termen mediu sunt foarte sceptic în ceea ce privește o astfel de schimbare fundamentală.

Dar cred că aici este un element foarte important pentru Moldova. Cred că Ucraina este foarte importantă pentru toate statele post-sovietice. Este și motivul pentru care Putin a ținut atât de mult să destabilizeze Ucraina – dacă Ucraina devine o poveste de succes, acest lucru va fi un semn rău pentru politica lui Putin în alte state post-sovietice, inclusiv în Moldova, și va fi un semn rău și pentru guvernarea sa în Rusia. Deci, el va folosi toate mijloacele pentru a destabiliza această țară.

Și în cazul nostru a durat un pic ca să înțelegem că această situație este și pentru noi o încercare și un test. Dacă vom ajuta Ucraina să devină o poveste de succes, acest lucru va da Ucrainei cu mult mai mult soft-power și mult mai multă influență în alte state post-sovietice. Și trebuie să facem acest lucru, nu avem alternative, din punctul meu de vedere. Dar nu văd ca politicienii noștri chiar să înțeleagă acest lucru. Există multe discuții la nivel de experți pe acest subiect, dar, când se ajunge la discuții cu politicienii, se ajunge din nou la întrebarea despre cum să găsim o cale de a angaja Rusia în procesul de soluționare a problemelor din Ucraina și așa mai departe.”