Europa Liberă: La Bucureşti, premierului moldovean Pavel Filip i s-a spus că Moldova ar avea o mare şansă ca, prin reforme ferme şi duse până la capăt, să redea statului stabilitatea politică, economică, financiară şi chiar să le fie redat cetăţenilor sentimentul de siguranţă şi că există la Chişinău un guvern care se preocupă de interesul şi problemele populaţiei. E suficient pentru un executiv să aibă doar această titulatură de guvern pro-european?
Iulian Chifu: „Asumarea unei etichete pro-europene sau a unui program, sau a unei voinţei, sau a unui proiect de către o persoană, fie şi prim-ministru, de către un grup de partide nu mai este suficientă. În momentul de faţă validarea orientării pro-europene se face prin acţiune, se face prin reforme, se face prin combaterea corupţiei, prin elemente extrem de concrete care ţin de viitorul Republicii Moldova, de stabilizarea economică, politică, în condiţiile în care există într-adevăr un proiect pe termen scurt de ajutor umanitar, pe termen mediu şi lung de ajutor, sprijin politic, economic, energetic şi de asemenea în domeniul securităţii pe care România, împreună cu partenerul strategic Statele Unite ale Americii, împreună cu alţi parteneri, îl asigură pentru Republica Moldova.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Trebuie să existe aceste condiţionalităţi de care se vorbeşte atât de mult, atunci când vine vorba de acordarea unei asistenţe?
Iulian Chifu: „Ele există şi în cazul Fondului Monetar Internaţional, există în cazul oricărei relaţii, pentru că până la urmă ceea ce garantează returnarea, de exemplu, a unui împrumut de 150 de milioane de euro înseamnă şi reforme, şi capacitatea acelui stat de a-şi genera resursele şi de a plăti acest împrumut.”
Europa Liberă: Dar când trebuie să fie livrate rezultate pe anumite reforme: până primeşti banii, în timpul când primeşti banii?
Iulian Chifu: „Până. Declaraţia a fost foarte clară: există un pachet de condiţionalităţi cu care primul ministru s-a întors de la Bucureşti, care sunt condiţionalităţi de bun simţ şi care intră în programul său, după cum ne-a anunţat, şi pe care trebuie să le aplice de mâine.”
Europa Liberă: Concret ce trebuie să facă guvernarea de la Chişinău să ajungă a fi una credibilă şi în faţa cetăţenilor, şi în faţa partenerilor externi?
Iulian Chifu: „Avem două niveluri diferite. Unul este partenerii externi. Celălalt este ceea ce face în raport cu propriii cetăţeni. Vorbim despre un guvern care pleacă de la un nivel de credibilitate şi încredere foarte jos. Vorbim despre un guvern care a fost aprobat în nişte situaţii speciale şi folosesc un eufemism. Vorbim despre un guvern construit pe o bază politică extrem de fragilă. În momentul în care ai un partid sau un om, aşa cum reproşează piaţa care încearcă să monopolizeze întreaga resursă de putere, evident, creează disfuncţionalităţi şi reacţii negative şi în egală măsură împărtăşite, şi în egală măsură nu are resursa de responsabilitate şi de credibilitate pe care să o consume pentru actul de a face reforme.
Nu poate un partid care a luat 15% în alegeri, are 19 deputaţi în alegerile la termen – Partidul Democrat – peste noapte să fie cel care încearcă monopolizarea pe deplin a puterii printr-o componentă, să zicem, de comunişti pro-europeni rupţi din Partidul Comuniştilor, prin culegerea la bucată a unui număr de parlamentari din PLDM, destructurând cel mai mare partid pro-european. Şi acest lucru doar pentru a evita negocieri, care de altfel sunt foarte probabil dure, de reechilibrare a raportului de putere, de reechilibrare a responsabilităţii pe care trebuie să o împărtăşească toate partidele pro-europene. De aici este şi deficitul de încredere al cetăţeanului, dincolo de relaţiile externe.”
Europa Liberă: Vă întrebam ce rezultate concrete ar trebuie să arate actuala guvernare, ca să ajungă să fie una credibilă, dacă mai e cu şansă această credibilitate?
Iulian Chifu: „Părerea mea personală este că acest guvern nu are şanse să acumuleze credibilitate, că valoarea sa de întrebuinţare a fost strict pentru a evita alegerile anticipate şi pentru a genera contracte, acorduri şi a da drumul la un set de reforme eventual. E cu valoare de întrebuinţare redusă şi prin modul în care a fost structurat, şi prin compoziţia sa, pentru că în mod normal deja ajungem imediat la celălalt ciclu, care se numeşte alegerea preşedintelui şi care reclamă un alt tip de comportament. Deci, din nou, revenim la negocieri pe scară largă, la construcţie de încredere, odată cu celelalte partide pro-europene. În al doilea rând, fireşte trebuie o negociere pe o platformă foarte clară de dialog cu societatea civilă.”
Europa Liberă: PD încearcă să dea asigurări că ar fi suficiente voturi pentru alegerea şefului statului în Parlament.
Iulian Chifu: „Dacă culegerea acestor voturi este tot la bucată, în acelaşi stil, credibilitatea şi baza reală este pierdută. Încrederea deja este scuturată puternic după momentul respectiv. Şi pe urmă nu e vorba numai de voturi. Să nu uităm că guvernarea înseamnă mult mai mult. Înseamnă nişte resurse de oameni, înseamnă o resursă de încredere pe care o pierzi, oameni cu încredere care să se alăture, să vină să ocupe funcţiile publice. Or, în momentul de faţă, nu cred că lângă o asemenea combinaţie e foarte simplu ca oamenii care au într-adevăr capacităţi în domeniul politicilor publice să vină şi să dea o mână de ajutor. Din contra, ceea ce ne oferă un singur partid, sau împreună cu Partidul Liberal şi cu ce mai reuşeşte, este la un nivel care nu recomandă posibilitatea ca acest tip de combinaţii să poată atrage odată resursă umană externă.
În al doilea rând, încrederea de a trece prin nişte reforme care ele însele nu sunt simple. În cazul României vine cu un pachet de reforme pe termen scurt şi pe termen mediu, dar una dintre condiţii este negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, care vine deja cu nişte condiţii care ţin strict de criteriile financiare. Iar aici lucrurile intră într-o zonă de austeritate, de costuri, costuri care vor genera evident şi prezenţa în stradă a diferiţilor oameni fie pe costuri directe, fie pe lipsa de încredere care afectează în mod direct cursul de schimb, deci, nivelul de viaţă al acestor oameni.
Ca să poţi să pleci la drum cu aşa ceva, pentru a reechilibra balanţele în zona financiară, economică, trebuie să ai o bază mult-mult mai largă de susţinere. Nu e vorba doar de voturi, ci de modul în care le obţii, de împărţirea şi reechilibrarea puterii, de o formulă poate intermediară sau de reformare, restructurare a acestui guvern. Ulterior, după pornirea în reforme, va fi necesar un alt guvern, probabil din tehnocraţi sau din oameni profesionişti, care să ducă la bun sfârşit o asemenea întreprindere, tocmai pentru faptul că costă.”
Europa Liberă: Aceasta cam când ar putea să se întâmple?
Iulian Chifu: „Nu pot să fac prognoze. E clar că acest guvern nu are cum să supravieţuiască negocierilor pentru alegerea preşedintelui. După acest guvern ori e o variantă de restructurare a guvernului, de schimbare a conţinutului şi a miniştrilor, care ar veni imediat.... Şi cred că aceasta va fi tot pe o perioadă interimară, nu ştiu dacă va ajunge la sfârşitul anului. Depinde de vivacitatea reformei, de viteza lor şi de capacitatea de absorbţie de către populaţie.
Eu cred că nu are nici această posibilitate şi ulterior va trebuie de venit cu un guvern deja de încredere, de susţinere publică foarte largă, timp în care partidele să meargă să-şi refacă şi bazele de date şi să-şi refacă şi structura internă, şi baza de încredere. Cele vechi, cele care sunt, să o facă în mod direct, pentru celelalte noi să-şi construiască aceste structuri, pentru că este foarte clar: actuala clasă politică îşi epuizează resursele de încredere cu ocazia eventuală a acestor reforme.
Practic, nu putem vorbi decât pe termen mediu de o funcţionalitate la limită, admiţând că se fac aceste reforme, admiţând că nu există o presiune şi există înţelegere măcar la nivelul elitelor. Discursul şi negocierea trebuie purtate măcar la nivelul elitelor, la zona intelectuală, la zona aceasta complet nemulţumită, dar capabilă să înţeleagă ce înseamnă o responsabilitate a unei guvernări şi trecerea unei ţări prin criză.”
Europa Liberă: La modul practic, când trec banii Prutul? Banii din creditul pe care a promis Bucureştiul că îl oferă Republicii Moldova?
Iulian Chifu: „În momentul în care guvernul Republicii Moldova îndeplineşte setul de reforme cu care s-a întors primul ministru de la Bucureşti. Ele nu sunt concret şi pe deplin justificate.”
Europa Liberă: Într-o lună, în două luni, în jumătate de an?
Iulian Chifu: „În timpul în care sunt capabili să aplice acele reforme. Se poate întâmpla şi într-o lună, trebuie cât mai repede. Dar, din nou, ţine de voinţa politică, de capacitatea de a face aceste reforme şi nu în ultimul rând de oamenii care să facă aceste reforme.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră cunoaşteţi…
Iulian Chifu: „…substanţa acestor reforme? Există o componentă foarte clară, a fost de altfel dată şi publicităţii, de la legea Procuraturii şi zona de combatere a corupţiei, nu e posibil un stat cu un singur corupt de vitrină şi în rest să avem spaţiu liber, la restructurări, la nivelul bugetelor, la numirea guvernatorului. Nu există negociere cu FMI fără numirea guvernatorului, fără aceasta nici nu ajungi în faza de a primi banii, până nu declanşezi negocierile cu FMI. Şi FMI vine, la rândul său, cu un set de criterii care nici acelea nu sunt foarte simple.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că s-ar putea şi în două săptămâni. E ireal să crezi că în două săptămâni e posibil să se întâmple.
Iulian Chifu: „Să adopţi nişte legi şi nişte reglementări poţi să le faci. Dar în condiţiile în care în stradă ai o presiune şi cu nişte ultimatumuri, pun în paranteză expresia străzii, pentru că eu am dubii că persoanele care urcă la tribună sunt cele mai indicate în a combate corupţia, de exemplu, sau în a veni cu soluţii şi punând la o parte cu nemulţumirea populară care este reală, a celor care cu adevărat au îngrijorări în ceea ce priveşte monopolizarea, excepţionalismul, unilateralismul actualei puteri.”
Europa Liberă: Până la alegerea noului şef de stat, credeţi că domnul Timofti mai poate juca un rol decisiv în aplanarea situaţiei din Republica Moldova?
Iulian Chifu: „Domnul Timofti îşi are un rol important în contextul în care suntem într-un intermezzo şi în condiţiile în care ar putea să negocieze, să facă legătura între guvernare şi stradă. Nu ştiu în ce măsură strada sau cei care se exprimă în stradă, care sunt de o factură eterogenă, au o asemenea înclinaţie în a asculta un preşedinte la final de mandat, cu o lună şi jumătate înainte de finalul acestui mandat. E dificil de prezumat aşa ceva. În schimb există un guvern, există o majoritate a cărei preocupare ar fi să își găsească sprijinul intern, lărgirea sprijinului intern pentru a avea capacitatea şi forţa de a duce reformele.”
Europa Liberă: Moldova îşi cunoaşte acum cine îi sunt adevăraţii prieteni. Îşi cunoaşte şi duşmanii?
Iulian Chifu: „În mare măsură şi-i cunoaşte. Sper să şi-i cunoască într-o oarecare măsură, ca să nu se trezească cu surprize mâine sau duminică. Sper să-şi cunoască în primul rând propriul interes, capacitatea de a-şi face curăţenie în propria ogradă. Pentru că până la urmă vorbim despre un stat suveran care funcţionează pe baza regulilor şi oricine ar veni din exterior poate da nişte consultări, poate ajuta la reforme, poate face transferul de know-how. Dar până la urmă politicienii din Republica Moldova, elitele Republicii Moldova, oamenii politici, partidele politice pe care le avem pe piaţă sunt cele care vin şi care dau voinţa politică şi pasul înainte pentru a face aceste reforme.”