Activistul Anatol Mătăsaru va fi cercetat în stare de libertate

Protestatarul a salutat decizia judecătorului, dar a criticat felul în care a fost reţinut.

Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale excentrice, cum le numeste presa, sau peste limita eticii, în opinia unor magistrati, fusese reţinut vineri pentru 72 de oredupă un nou protest în faţa Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), unde a adus un vas de WC şi s-a aşezat pe el mimînd un „act de defecare”, cum vor fi descriind demersul politistii. Matasaru este cercetat penal pentru huliganism.

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a respins demersul procurorului Mihail Proca care cere mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Argumentând necesitatea cercetării sub arest procurorul a invocat în demersul său că „învinuitul se poate ascunde de la prezența în faţa organului de urmărire penală, astfel să influențeze ancheta în sensul trăgănării examinării şi colectării probelor”. În demers se mai arată că inculpatul a mai comis infracțiuni motiv din care „se impune concluzia că aflarea la libertate duce la comiterea în continuare a infracțiunilor, inclusiv similare.”

Argumentele procurorului au fost respinse de judecător ca fiind neîntemeiate.

Anatol Mătăsaru a salutat decizia judecătorului, dar a criticat felul în care a fost reţinut, vineri. Avocatul Vadim Vieru a declarat postului de radio Europa Liberă că Anatol Mătăsaru a fost reţinut ilegal şi disproporţional timp de 72 de ore.

În cele ce urmează vă propunem câteva din cele mai răsunătoare acţiuni de protest organizate de Anatol Mătăsaru:

2007 – purta pe automobil inscripția „eu nu mai dau mită”

2009 – agresat si torturat dupa protestele din 7 aprilie. Presa a scris că Anatol Mătăsaru s-ar fi ales cu fracturi ale coastelor şi nasului şi comoție cranio-cerebrala. Medicii de la Spitalul de Urgenta au cerut sa fie internat de urgenta, iar poliţia a refuzat.

În 8 aprilie 2009 activistul este arestat pentru 30 de zile fiind învinuit de participarea activă la săvârșirea actelor de violență. Mai mult de 20 de zile a făcut greva foamei.

În 10 iulie 2009 Anatol Mătăsaru a fost eliberat din arest preventiv. În aceeaşi zi, a fost arestat din nou, pentru 72 de ore, pe un alt dosar în care era bănuit de comiterea unui furt, prin anul 2007. Ulterior, a fost achitat în acest dosar.

În 22 iunie 2011 Mătăsaru a fost achitat şi în dosarul 7 aprilie. Curtea de Apel a stabilit că Mătăsaru nu a comis nicio faptă penală, iar acţiunile de care a fost acuzat ar cădea sub incidenţa Codului Contravenţional.

Poliţiştii Octavian Sârbu şi Igor Pântea, ambii lucrători ai Comisariatului de Poliţie Chişinău, acuzaţi de Anatol Mătăsaru de tortură aplicată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 au fost condamnaţi în 2012 la 5 ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de doi ani.

În dosarul 7 aprilie, mai exact pentru reţinere abuzivă în urma acelor evenimente, Anatol Mătăsaru a avut câştig de cauză la CEDO, Republica Moldova fiind obligată să-i achite despăgubiri de 8 mii de euro.

2008 – prezent – proteste inedite de Ziua Profesională a Procurorilor, marcată la 28 ianuarie.

În 2008 a protestat cu un măgar şi cu un porc la Procuratura Generală.

În timpul protestului din 2009 fost agresat în public de către lucrători ai poliţiei.

În 2012 Anatol Mătăsaru a organizat o expoziție de protest pe scările Procuraturii Generale. Activistul a adus printre exponate un măgar de pluș în haine de polițist, un sicriu cu inscripția „organele de drept” și un coș cu fecale cu descrierea - „Justiția Republicii Moldova”.

De fiecare dată s-a ales fie cu reţinere, fie cu arest preventiv, fie cu amendă.

În 2013, Anatol Mătăsaru a adus în fața Procuraturii Generale o instalație în forma unui penis uriaș pe care era ataşat portretul liderului democrat, Marian Lupu (al cărui partid l-a nominalizat pe procurorul general), pentru a ridiculiza independența Procuraturii.

I s-a deschis un dosar penal pentru huliganism, și în 2 martie 2015 a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.