În noaptea de duminică spre luni, la orele 2:40, într-unul din balcoanele casei guvernatorului demisionar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguțanu a explodat o grenadă. Nu a fost rănit nimeni, dar explozia a spart mai multe ferestre și a deteriorat o parte a casei .
„Act terorist”, astfel califică ipotetic Procuratura Generală atacului de astăzi noapte asupra casei guvernatorului și anunță că făptașul sau făptașii riscă o pedeapsă între 8 și 15 ani de închisoare.
Cercetarea a fost pusă în sarcina unui grup mixt de urmărire penală din care fac parte procurori ofițeri de investigații din cadrul poliției și de la Serviciul de Informații și Securitate.
Your browser doesn’t support HTML5
Analizele preliminare arată că explozia a fost provocată de o grenadă de luptă de tip RG-42, se anunță pe site-ul Inspectoratului General al Poliției.
Dorin Drăguțanu nu a comentat incidentul. Soția sa, Otilia, a postat un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook, în care a explicat ce s-a întâmplat: „Astă noapte am fost treziți de o explozie foarte puternică. Eram în casă cu toată familia. Primul gând a fost la copii. Am alergat îngroziți să vedem dacă sunt bine. E greu de descris ce îți trece prin minte când ești atacat în propria ta casă.”
În presă au apărut informații că familia Drăguțanu nu a fost acasă la momentul incidentului. Speculațiile au apărut după ce o persoană care s-a prezentat drept paznic al casei a spus că locuința a fost pustie în timpul incidentului. Otilia Drăguțanu a scris în același mesaj pe Internet: „Dacă aveam paznic poate nu se întâmpla așa ceva.”
Dorin Drăguțanu a fost numit guvernator al BNM la 6 noiembrie 2009, fiind propus de Partidul Liberal. Și-a dat demisia din postul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul lunii septembrie anul trecut, împreună cu viceguvernatorul Marin Moloșag. „Este un răspuns la presiunile pe care le-au făcut unii politicieni”, declarase atunci Drăguțanu.
Directorul Institutului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu spune că este imposibil să fie detectat cu precizie cui îi toarnă apă la moară această acțiune violentă.
„Sper că acest incident nu este o înscenare și nu este un lucru pus la punct pentru a căpăta dividende politice. Foarte mult sper. Dacă anume această versiune este corectă, înseamnă că cei care guvernează țara deja au pășit pe o cale inadmisibilă.
În acest sens, avem nevoie ca organele de anchetă să ne dea un răspuns cât mai rapid ce s-a întâmplat acolo, cine a fost făptașul și cine stă în spatele celui care a aruncat grenada.”
Incidente cu folosirea unor grenade de luptă nu sunt o noutate pentru anchetatori. În ultimii 10 ani „atacuri de avertisment” au avut drept ținte politicieni, ofițeri de poliție sau presupuși concurenți în afaceri.