Cele mai violente persoane care au participat la protestul din 20 ianuarie din faţa Parlamentului au fost identificate de către poliţie. Potrivit portalului deschide.md, este vorba despre 13 persoane care figurează într-un dosar penal iniţiat pentru comportament agresiv. Corespondentul nostru, care a relatat în direct, pe 20 ianuarie, din clădirea Parlamentului are acum mai multe detalii despre ancheta poliției.
Your browser doesn’t support HTML5
Cel puțin șapte, din cele 13 persoane vizate în cauza penală privind recentele acţiuni violente de la Parlament, și a căror nume au fost publicate în presă, sunt membri sau simpatizanți activi ai Platformei „Demnitate și Adevăr”. Asta ne-a comunicat unul din liderii platformei, Liviu Vovc, care, și el, la rândul său, se regăsește printre cei vizați.
Your browser doesn’t support HTML5
Deși autoritățile au anunțat încă la 26 ianuarie anchetarea persoanelor violente, așa cum sunt catalogate în comunicatul emis de Inspectoratul General de Poliție, protestatarii spun că au aflat doar din presă că ar fi cercetaţi penal.
Liviu Vovc: „Nimeni nu a fost telefonat, nimeni nu a fost informat despre aceasta. Informația care se vehiculează în presă sunt doar o imaginație a posturilor Plahotniuc TV. IGP, INP, nimeni încă nu ne-a telefonat să ne întrebe măcar ceva. Referitor la faptul că au fost demascați care ar fi acești provocatori, vreau să menționez faptul că nimeni nu se ascunde, iar identitatea noastră este cunoscută de întreaga țară.”
Sergiu Cebotari, un alt tânăr din cadrul Platformei „Demnitate și Adevăr”, neagă acuzațiile că ar fi fost violent, ba dimpotrivă, Sergiu Cebotari susține că poliția nu încearcă decât să-l intimideze pentru implicarea sa în activitățile platformei civice.
Sergiu Cebotari: „Asta este o intimidare, în primul rând, pentru că suntem persoane responsabile și de referendum. Eu personal răspund de centrul de colectare republican, pentru referendum. Este o intimidare, nu am provocat nimic, invers, am rugat foarte mult protestatarii, dacă priviți privesc.eu, filmările de șase ore jumătate, unde se vede cum rog protestatarii să nu lovească în poliție. Chiar lasă să-mi explice mie poliția, eu am fost primul care a trecut de tot cordonul de poliție ca să opresc valul ăsta de oameni, pentru că oamenii mă văd zi de zi în piață. Nu am fost sunat nici de un agent al poliției, nici de un inspector al poliției, absolut deloc, nu am fost înștiințat nici printr-o scrisoare, nimic.”
Printre persoanele luate în vizorul anchetei este și Anatolie Bîzgu, preşedintele Mişcării Refugiaţilor din Transnistria.
Anatolie Bîzgu: „Este o acțiune de răzbunare și de intimidare. Am să convoc o conferință de presă și o să fac declarații cu privire la ceea ce a publicat Inspectoratul de poliție. Pe o persoană doar, din cei care au apărut pe internet, o cunosc, pe ceilalți protestatari nu-i cunosc și nu știu ai cui simpatizanți sunt.”
O altă persoană care ce ar fi inclus în lista celor 13, este și Aurel Bucureanu. Anterior, cunoscut pentru participarea sa la acțiunile anti-unioniste, Bucureanu a figurat în reportaje din presa online, în legătură cu declaraţiile sale că l-ar fi protejat pe liderul liberal Mihai Ghimpu de furia protestatarilor.
Ofiţerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Beţivu, spune că poliția a publicat doar un colaj video cu câțiva protestatari vizați în cadrul cauzei penale, dar nu a făcut publice detaliile cu privire la identitatea lor.
Mariana Beţivu: „Ei de unde au luat, că au atâția ani, că anterior cineva a fost condamnat, că-i cheamă așa sau așa, noi nu am dat așa informații. Noi confirmăm doar prin video. Cauza penală este pornită pe articolul 285, adică pentru dezordini în masă. În cadrul cauzei penale se adună toate probele. În prezent, sunt mai multe persoane identificate decât 13. Acum se examinează și se analizează fiecare secvență video cu implicarea acestora, pentru a putea da o apreciere definitivă a fiecărei persoane.”
Potrivit estimărilor prezentate de poliție, protestatarii ar fi cauzat un prejudiciu material de aproximativ 750 000 de lei, ca urmare a acțiunilor de pătrundere forţată în clădirea Parlamentului. De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați atunci de echipamente speciale, în valoare de 275 000 de lei, iar cel puțin 27 de polițiști au fost răniți.