Gheorghe Cojocaru: „Protestele de stradă, care s-au mai potolit, în ultimul timp, i-au impus pe președintele Nicolae Timofti, după cum s-a subliniat într-un comunicat de presă de la Președinție, să anuleze pe ultima sută de metri tradiționala recepție din 5 februarie, oferită ambasadorilor acreditați la Chișinău. Este regretabilă totuși această anulare a unei ocazii importante de a aduce la cunoștința corpului diplomatic străin obiectivele curente și pe termen mai îndelungat ale politicii externe a Republicii Moldova, mai ales că președintele Timofti este la finișul mandatului său prezidențial. Și ar fi fost cazul, poate, să facă și unele bilanțuri ale activității sale de patru ani în cea mai înaltă funcție din stat.”
Europa Liberă: Un bilanț lesne de presupus. Or, mai multe expertize arată că autoritățile au restanțe mari în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere, lucru recunoscut de premierul Filip care încearcă să dea senzația că este autocritic.
Gheorghe Cojocaru: „Este grav că a fost dat peste cap calendarul de realizare a prevederilor Acordului de Asociere. Astăzi, potrivit estimărilor guvernamentale, acest act fundamental pentru parcursul european al Republicii Moldova este realizat în proporție de 60 %. Totodată, este îmbucurător că primul ministru nu caută circumstanțe atenuante pentru motivarea acestor întârzieri, ci urmărește să mobilizeze guvernul și ministerele pentru a recupera într-un timp cât mai scurt posibil acest handicap.”
Europa Liberă: Executivul și-a propus termenul concret de 30 de zile pentru a reintra în calendarul prevăzut de Acordul de Asociere. Este oare un termen real?
Gheorghe Cojocaru: „Realizând de la bun început că pleacă la drum, în contextul unei crize de credibilitate publică, primul ministru s-a angajat să monitorizeze personal respectarea acestui termen. Prin urmare, angajamentul asumat devine o chestiune de onoare pentru Pavel Filip și pentru guvernul pe care îl conduce.
Sprijinul prompt din partea guvernului României, reacția încurajatoare a șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, pe marginea angajamentului guvernului de a accelera realizarea agendei europene, susținerea de către cancelarul german Angela Merkel a parcursului european al actualei guvernări, după cum și anunțul despre vizita delegației Fondului Monetar Internațional la Chișinău, spre sfârșitul acestei luni, sunt niște semnale clare că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova tratează la modul serios cursul îmbrățișat de noul executiv.”
Europa Liberă: Cine ar putea oferi garanții că nu se va ajunge din nou într-un impas, că vorbele nu vor rămâne doar vorbe?
Gheorghe Cojocaru: „În vorbe goale nu mai crede nimeni acum. Vorbele neînsoțite de fapte vor fi taxate imediat și de partenerii de dezvoltare, și de oamenii din stradă, și de opoziția politică. Realmente, guvernul Filip va activa cu sabia lui Damocles de-asupra capului, neavând dreptul la nicio singură greșeală. Garanția vor trebui s-o ofere oamenii care-și fac loc în structurile puterii și care, după cum se poate observa din ultimele evoluții, nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.”