Ce cîștigă autoritățile locale de pe urma bugetului de stat din 2016 (încă neadoptat)

Intrarea în 2016 fără o lege a bugetului a coincis cu aplicarea unui nou sistem de gestionare a finanțelor publice.

Odată ce noul guvern al premierului Pavel Filip va avansa proiectul de buget parlamentului, si parlamentul l-ar aproba, se vor rezolva cu aceasta unele din problemele autorităților locale ? Cum se știe, ele lucrează pe bugetul anului trecut, adică pe bugetul guvernului contestat de actuala coaliție de guvernământ?

Intrarea în 2016 fără o lege a bugetului a coincis cu aplicarea unui nou sistem de gestionare a finanțelor publice. Drept urmare, primăriile nu au avut cum sa facă alocările garantate pentru domenii și nici să opereze plăți salariale. La începutul acestei luni, cei mai mulți dintre funcționarii locali și-au ridicat plățile pentru decembrie, urmând ca în următoarele zile să vină și salariul pentru luna ianuarie. Primărița de Șerpeni din partea PLDM-ului, Elena Nicolaev spune că primăriile sunt în așteptarea subvențiilor planificate iar deocamdată contează pe economiile din buget, pe care le distribuie cu multa chiverniseală:

„Direcționăm toate cheltuielile în așa fel încât să fie funcționale primăriile și ca toate instituțiile noastre să se țină pe nivelul de plutire. Mari așteptări la ziua de azi nu avem, pentru că suntem conștienți de situația din țară. În rest, mobilizăm populația și agenții economici să menținem lucrurile frumoase la nivel de localitate. Ce ține de luarea deciziilor la nivel local, într-adevăr este o problemă, pentru că localitățile noastre sunt încătușate de niște reguli.”

Unii experți admit că proiectul bugetului de stat ar putea fi votat în legislativ abia în luna martie. Chiar daca această situație nu ar fi o premieră, edilii se tem că neînțelegerile la nivel politic vor zădărnici luarea unei decizii consensuale. În aceste momente, spune Ion Dolganiuc, primarul satului Colibaș, toți edilii, indiferent de apartenența politică sunt pe picior egal, întrucât nu sunt fonduri de împărțit.

Reuniți la Adunarea Congresului Autorităților Locale, mai mulți primari, în special cei sprijiniți de opoziția parlamentară și din afara legislativului, semnalau intimidări din partea oponenților politici.

Primarul independent, Ion Dolganiuc se declara convins ca în actuala situație de criză reglările de conturi sunt de prisos:

„Nu este ce împărți, cel puțin de aproape de doi ani. Anul acesta nu s-a împărțit nimic și nu cred că o să fie pentru că toate fondurile nu au nici un apel de lansare. Într-un cuvânt, perioada declarațiilor este demult depășită. Acum a mai rămas un pic de speranță că totuși, totuși în al 12-lea ceas ne luminează Dumnezeu la minte și la cuget. Oamenii sunt de acord cu cei care protestează pe bună dreptate, dar din păcate, tot simt ei că cineva tot mai încearcă din numele poporului și pe emoțiile oamenilor să mai facă dividende politice.”

Reprezentanta democraților din satul Chircăiești, Căușeni, Galina Ceban admite că în multe cazuri influența partidului poate dezlega mâinile unii primar, însă nu acum:

„Toată reforma aceasta din contabilitate, e ceva nou pentru toată republica, de abia iată, avem vreo trei zile de când am început să încheiem contracte, să facem primele transferuri, iată cum. Vrem o descentralizare normală, în legătură cu finanțele, sunt și alte aspecte. Am fost și independentă și am șezut și nu am făcut nimic. Acum mulțumesc, dar oricum ajungem de acolo de unde am pornit. Am câștigat tot, și iluminat, și o bucată de drum asfaltat până la biserică, tot datorită lor. Înțelegeți, asta încă o dată demonstrează că noi depindem de culoare.”

Activizarea vocilor critice față de actuala majoritate parlamentară și guvernul Filip, spun unii edili, nu are cum să treacă neobservată în teritoriu. O parte din alegători, spun ei, sunt gata să-și dea votul de încredere pentru inițiativele politice apărute recent, precum cea care a derivat de la Platforma Civică ,,Da” sau cea condusa de fosta ministra a educației, Maia Sandu. În multe localități însă, revolta oamenilor a pierdut din turații, acordându-le o ultimă șansă guvernanților. Ambele tabere însă, spun edilii, sunt interesate mai mult de fondurile pe care le pot obține, decât de confruntările de pe scena politică din capitală.