Metodologia vs. defrișarea ilegală a pădurilor

Ministerul Mediului propune interzicerea temporară a exportului de lemn neprelucrat. Ecologiștii sunt sceptici că măsura va fi eficientă.

Ministerul Mediului încercă să impună printr-o hotărâre de guvern interdicția temporară a exportului de lemn neprelucrat. Ministrul Valeriu Munteanu crede că măsura poate contribui la oprirea defrișărilor, dar ecologiști din societatea civilă îi pun la îndoială această prognoză.

Your browser doesn’t support HTML5

Metodologia vs. defrișarea ilegală a pădurilor

Expresia „Se fură ca-n codru!” este dovadă mai grăitoare decât orice statistici. Numai că pentru a schimba starea de lucruri e nevoie de participațiune pe toate verigile, de la cel care pornește „Drujba” pe furiș și până la veghetorii bogățiilor forestiere din casa guvernului.

Coordonatorul național al programului regional FLEG, care se ocupă de îmbunătățirea legislației forestiere în cadrul unei inițiative politice europene, Aurel Lozan consideră că astfel de intervenții ar trebui sa fie precedate de discuții cu toți actorii implicați: autorități, reprezentanți ai sectorului privat, ONG-urile de mediu și experți independenți.

„Nu sunt sigur că odată cu intrarea în vigoare a unui astfel de proiect de lege vor fi stopate procesele de furt de masă lemnoasă din pădure. Noi ar trebui să stimulăm agentul privat pentru a fi interesat de a avea o pădure productivă, o pădure de calitate prin valorificarea ei.

Eu sunt convins că trebuie să discutăm de cantitate, care să fie redusă, iar acea masă lemnoasă care este valorificată, cât de puțină n-ar fi, trebuie valorificată la valoarea ei maximă. Vorbim despre elementul de raționalism.”

Experții în domeniul forestier pun la îndoială metodologia prin care se luptă împotriva defrișării ilegale a pădurilor. Conform inițiativei Ministerului Mediului, se dorește interzicerea temporară a exportului și reexportului de patru tipuri de mase lemnoase brute.

Inginerul-șef silvic de la agenția de stat Moldsilva Alexei Palancean spune că trebuie să se specifice foarte clar că este vorba anume de lemn neprelucrat fără caracteristici adiționale.

„Această hotărâre a fost elaborată cu consimțământul și cererea silvicultorilor, dar noi am dorit să fie sistat anume exportul lemnului brut. Cu regret, în nomenclatorul care este primit de Guvern, toate aceste poziții vizează nu numai lemnul brut, dar lemnul brut deja parțial prelucrat, fapt care ne afectează pe noi și pe întreprinderile noastre de prelucrare.”

La întreprinderile subordonate agenției de stat Moldsilva se produc țăruș, cherestea și alte mărfuri lemnoase care ar cădea sub incidența interdicției de export. Palancean estimează că pierderile din acest an la Moldsilva ar putea ajunge la cel puțin 13 milioane de lei, dacă proiectul Ministerului Mediului va fi aprobat de Guvern.

„Cerem ca în nomenclator să fie impusă o singură frază – lemn brut curățit de ramuri. La asta am fi de acord să fie interzis exportul. Propunem să fie introdus acest deziderat fiindcă celelalte se referă la lemn deja cu valoare adăugată față de prețul lemnului.”

Republica Moldova este cel mai mare exportator de lemn brut din Europa. În același timp, doar circa 12% din teritoriul țării mai este acoperit cu păduri, în Uniunea Europeană rata minimă fiind de 40 la sută. Dacă proiectul Ministerului Mediului va fi aprobat, interdicția exportului de masă lemnoasa ar trebui să rămână valabilă până în anul 2020.

Nu este prima dată când autoritățile încearcă să ia sub control exportul clandestin cu lemn brut, spune președintele Mișcării Ecologiste din Moldova Alecu Reniță.

Alecu Reniță

„Problema de bază este că noi trebuie să oprim contrabanda. Contrabanda ar însemna că de fapt prin acest proiect de hotărâre a guvernului trebuie de stopat în primul rând exportul de lemn brut. Dacă se va stopa exportul de lemn brut, lucrurile vor intra mai mult sau mai puțin într-o evidență. Lemnul brut adeseori nu se află nicăieri la evidență.”

Fruntașul mișcării ecologiste Alecu Reniță consideră că inițiativa Ministerului Mediului va fi eficientă doar în cazul unui control riguros la frontieră a exporturilor de mase lemnoase.

De altfel Ministrul Mediului Valeriu Munteanu declarase încă la prima sa intrare în funcție că va deveni un luptător înverșunat împotriva tăierilor ilicite de pădure, la care sunt complici de nevoie consumatorii de lemn de foc zis ieftin, adică comercializat în afara evidențelor oficiale.

Ministrul își mai anunțase intenția fermă de a distruge cu buldozerul acareturile construite în păduri fără să țină seama de apartenența partinică a proprietarilor.