În relațiile dintre cele două maluri ale Prutului s-a menținut o atmosferă stabilă și previzibilă, în ciuda involuțiilor de pe scena politică de la Chișinău

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Nu se știe dacă vizita la București a președintelui Nicolae Timofti, anunțată pentru săptămâna viitoare, una, mai curând, de rămas bun de la înaltele autorități române, mandatul său de patru ani urmând să se încheie în luna martie, va fi urmată de alte vizite sau va fi chiar o ultimă ieșire a sa în afară în această calitate. În orice caz, destinația aleasă de președintele Timofti în această fază complicată prin care trece astăzi Republica Moldova nu este întâmplătoare.”

Europa Liberă: Ați folosit sintagma „destinația aleasă” de președintele Nicolae Timofti. Cred că e cam mult spus pentru că putea să aleagă și Washingtonul, dar nu înseamnă că președintelui Obama i-ar arde de șeful statului moldovean, pe final de mandat. În fine, dacă este așa cum spuneți, ce mesaje ar fi să transmită președintele Timofti autorităților de la București?

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, un mesaj de mulțumire pentru întreg sprijinul acordat de România Republicii Moldova, mai ales că astăzi Bucureștiul este, practic, singura capitală europeană care este alături de guvernul de la Chișinău, încurajându-l să performeze și fiind gata să-i ofere ajutorul necesar pentru a se menține pe linia de plutire.

Președinții Nicolae Timofti și Klaus Iohannis la întîlnirea lor de la Suceava

Apoi, agenda vizitei va trebui să includă neapărat și o privire asupra direcției în care se îndreaptă astăzi Republica Moldova, asupra gravelor probleme cu care se confruntă și asupra rolului care ar reveni Bucureștiului pentru a nu admite o destabilizare în vecinătatea frontierelor sale și ale Uniunii Europene și NATO. Și, nu în ultimul rând, președintele Timofti va avea ocazia de a le acorda cele mai înalte distincții de stat în semn de înaltă prețuire președintelui Klaus Johannis, doctorului Arafat și actorului Florin Piersic.”

Europa Liberă: Președintele moldovean, pe durata mandatului său, a colaborat cu doi președinți ai României – Traian Băsescu și Klaus Johannis. Dacă ați face un bilanț, ce credeți că s-a reușit și ce nu s-a reușit în acest interval al relațiilor moldo-române?

Gheorghe Cojocaru: „Și cu Traian Băsescu, și cu Klaus Johannis președintele Nicolae Timofti a construit relații bune, de deplină încredere și spre folosul cetățenilor din cele două state românești. Poate că nu s-au reușit prea multe, dar nici nu s-a demolat. În toți acești ani în relațiile dintre cele două maluri ale Prutului nu s-au produs salturi spectaculoase, dar s-a menținut o atmosferă stabilă și previzibilă, în ciuda involuțiilor de pe scena politică de la Chișinău. Și aceasta datorită președintelui Nicolae Timofti și contribuției instituției prezidențiale, în ansamblu.”

Europa Liberă: Deci, constatați, la început, că nu este o vizită întâmplătoare. De ce nu este întâmplătoare? Ce semnificații trebuie să căutăm în această vizită?

Gheorghe Cojocaru: „În anii din urmă s-a format un fel cutumă ca nou înscăunați prim-miniștrii să meargă în primele vizite externe la București, unde a fost recent și primul ministru Pavel Filip, pentru a sublinia relațiile speciale dintre cele două state. Iată că președintele Timofti face același lucru și la încheierea mandatului său, ceea ce, bineînțeles, nu este ceva întâmplător. Nu atât motivele de ordin personal ar putea explica mobilurile acestei vizite, știindu-se că familia președintelui Timofti a reușit să depășească, cu sprijinul autorităților române, o serie de momente mai dificile la începutul acestui an. Mai curând, această vizită va avea menirea să sublinieze necesitatea unei continuități și apropieri vitale în relațiile cu Bucureștiul, mai ales într-o perioadă în care mari turbulențe sociale și politice amenință spațiul Republicii Moldova.”