Organizaţia internaţională Human Rights Watch a dat astăzi publicităţii un raport despre situaţia şcolilor din Ucraina, în zona de conflict din estul tării. Potrivit raportului, multe dintre ele sunt folosite de ambele părţi în scopuri militare, iar copiii învaţă în clase supraaglomerate sau trebuie să meargă în alte localităţi, astfel că o mulţime de copii au abandonat şcoala. Mai multe de la Oana Serafim, care rezumă o relatare semnată de Eugen Tomiuc.
Raportul intitulat „Învățând în bătaia focului – atacurile asupra şcolilor, folosirea lor în timpul conflictului armat din Estul Ucrainei” cere ambelor părţi implicate în conflict - forţelor guvernamentale ucrainene si separatiştilor sprijiniţi de Rusia - să apere securitatea copiilor, să nu mai folosească şcolile în scopuri militare şi să apere dreptul copiilor la educaţie.
„Toate părţile din conflict au responsabilitatea de a apăra copiii şi de a se asigura că ostilitățile dintre ele nu dăunează educaţiei şi securităţii lor”, se arată în raportul Human Rights Watch.
După ce au vizitat 41 de şcoli şi grădiniţe şi au stat de vorba cu elevi, părinţi si profesori, experţii organizaţiei au putut documenta că şcolile – atât din partea controlată de guvern, cât şi din cea controlată de separatiştii pro ruşi – sunt folosite în scopuri militare.
Iulia Gorbunova, cercetătoare la HRW i-a declarat corespondentului nostru Eugen Tomiuc că:
„Folosirea şcolilor în scopuri militare le transformă de fapt în ţinte militare şi creşte posibilitatea să fie atacate şi distruse. Am găsit cazuri, care sunt prezentate în raport, care arata că atacurile lipsite de discernământ sunt foarte frecvente în acest conflict în care combatanții nu fac deosebirea între ţinte civile şi ţinte militare”.
Din aprilie 2014, de la începutul conflictului din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia şi până acum, peste 9000 de combatanți au fost omorâți, şi chiar dacă acordul de încetare a focului a fost convenit în septembrie 2015, el este încălcat şi violenţele continuă fără ca cineva să fie tras la răspundere.
Raportul vorbeşte bunăoară despre şcoala nr 3 din Krasnohorivka, o localitate controlată de forţele guvernamentale din regiunea Doneţk. Şcoala a fost folosită în scopuri militare şi ea este situată în apropierea unui punct de control, devenind ţinta mai multor atacuri ale separatiştilor proruşi.
„Scoală a fost ţinta unui atac al artileriei grele şi a fost lovită de mai multe ori, în timp ce postul de control militar nu a fost lovit niciodată. Acest lucru arată sau că cei care au atacat sunt foarte nepricepuți sau că şcoala a fost țintită intenţionat”.
Raportul Human Rights Watch avertizează că astfel de atacuri sunt interzise de legile războiului şi pot fi considerate crime de război, adică imprescriptibile.
Ministerul ucrainian al educaţiei a recunoscut, în convorbiri cu reprezentații HRW că armata ucraineană a folosit şcolile în scopuri militare şi că au fost distruse clădiri si săli de clasă. În mai multe ocazii, în şcoli au rămas arme şi muniţii nefolosite.
Raportul cere ambelor părţi aflate în conflict să protejeze şcolile, să nu le folosească în scopuri militare şi să apere dreptul copiilor de a învăţa. Potrivit cercetătoarei de la HRW Iulia Gorbunova, autorităţile de la Kiev s-au declarat deschise să semneze şi să respecte Declaraţia Internaţională pentru securitatea şcolilor, semnata de 51 de tari in Norvegia în luna mai anul trecut.